ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ «Μυρίζει μπαρούτι» η περιοχή ενώ αναμένεται η «απάντηση» του Ιράν

13

Ο κίνδυνος της γενικότερης ανάφλεξης, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Όχθη, άλλα και σε μία σειρά χώρες της περιοχής (Συρία, Λίβανο, Ιράν και Υεμένη) εξακολουθεί να απειλεί την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς η βεντάλια της ισραηλινής βίας και προκλητικότητας έχει ανοίξει για τα καλά σε μια ευρεία περιοχή.

Μετά από 300 και πλέον μέρες πολέμου και γενοκτονίας στη Γάζα, οι δολοφονικές επιθέσεις σε Βηρυτό και Τεχεράνη οδηγούν σε επέκταση της σύγκρουσης.

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να δολοφονεί αμάχους, στοχεύοντας σχολεία, η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο παραμένει, με διαρκείς ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, ενώ στο κόκκινο είναι και η κατάσταση με τους Χούθι της Υεμένης, που εξαπολύουν νέες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία ισραηλινών συμφερόντων.

Και όλα αυτά, ενώ η συζήτηση για το «πότε και το πώς» σχετικά με την απάντηση του Ιράν στη δολοφονία Χανίγια «φουντώνει» και η ίδια η Τεχεράνη δηλώνει ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία επίθεση στο έδαφός της.

Νέος βομβαρδισμός σχολείου

Φωτο αρχείου

Φωτο αρχείου
Πηγή: Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 30 ανθρώπους μετά από επιθέσεις σε δύο ακόμη σχολεία στην πόλη της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι είχαν στόχο στελέχη της Χαμάς.

Η υπηρεσία διάσωσης ανέφερε στο Telegram ότι περίπου 16 εκτοπισμένοι εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια του σχολείου αλ Νασρ.

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο 172 καταφύγια που φιλοξενούν εσωτερικά εκτοπισμένους, εκ των οποίων τα 152 ήταν σχολεία.

Τουλάχιστον 39.583 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την φονική του επίθεση στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τουλάχιστον 91.398 άλλοι τραυματίστηκαν. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 33 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 118 μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε.

Επιθέσεις από Χεσμπολάχ και Χούθι

Φωτο αρχείου

Φωτο αρχείου
Πηγή: Reuters

Την ίδια ώρα, παραμένει η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο καθώς συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Σε δήλωσή της στο Telegram, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι βομβάρδισε στρατιωτική εγκατάσταση του Ισραήλ κοντά στον οικισμό Μαλκία στα βόρεια, το στρατιωτικό φυλάκιο Μπιρκάτ Ρίσα του Ισραήλ ενώ νωρίτερα εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτα σε άλλη ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία κοντά στο κιμπούτς Μανάρα στο βόρειο Ισραήλ.

Από την πλευρά τους, οι Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε φορτηγό πλοίο, μετά την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper, κατασκευής ΗΠΑ.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, λέει ότι η ομάδα της Υεμένης έπληξε το Γκρότον – ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Λιβερίας – στον Κόλπο του Άντεν «με έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων».

Αργά το Σάββατο, η βρετανική υπηρεσία UKMTO ανέφερε ότι ένα φορτηγό πλοίο, που δεν κατονομαζόταν, δέχτηκε επίθεση δύο φορές στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, με τουλάχιστον έναν πύραυλο να χτυπά το πλοίο.

«Καμία επίθεση αναπάντητη»

Πηγή: Associated Press

Στο Ιράν, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Γκαλιμπάφ, ζήτησε «μια αποτρεπτική απάντηση και εκδίκηση για το αίμα του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς.»

«Η Τεχεράνη δεν άφησε καμία επίθεση στο έδαφός της αναπάντητη και δεν θα το κάνει στο μέλλον», είπε ο Γκαλιμπάφ. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα διδάξουν στη Σιωνιστική οντότητα και τον κύριο υποστηρικτή της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ιστορικό μάθημα».

Παράλληλα με τη συζήτηση για την επικείμενη απάντηση του Ιράν, τρέχουν και οι διπλωματικές διεργασίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν στην Τεχεράνη, στην πρώτη επίσκεψη ανώτερου εκπρόσωπου της Ιορδανίας στο Ιράν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας είπε ότι ο Σαφάντι «θα στείλει μήνυμα στον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν για την κατάσταση στην περιοχή και τις διμερείς σχέσεις».

Η επίσκεψη θεωρείται προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Ιορδανία ώστε πειστεί η Τεχεράνη να περιορίσει το εύρος της απάντησής της ώστε να μην διακινδυνεύσει την παραπέρα κλιμάκωση.

Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν τη «μεγάλη ανησυχία» και να υπογραμμίζουν «την ανάγκη να αποφευχθεί μια περιφερειακή στρατιωτική κλιμάκωση με κάθε κόστος», σύμφωνα με ανάγνωση της κλήσης τους από τη γαλλική προεδρία.

Παράλληλα, η G7 κάλεσε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι οι ομόλογοί του εξέφρασαν «έντονη ανησυχία για τα πρόσφατα γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη περιφερειακή εξάπλωση της κρίσης, ξεκινώντας από τον Λίβανο».

902.gr