Συναγερμός για την ευλογιά των προβάτων – Έκλεισαν όλα τα σφαγεία της χώρας

9

Η νόσος είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να ξεκληρίσει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, ωστόσο είναι ζωονόσος και δεν μεταδίδεται σε άνθρωπο.

Οταν ο ιός φθάνει σε ένα κοπάδι, το 80% των ζώων χάνεται – «Καμπανάκι» από κτηνοτρόφους και για τις τιμές – Ερωτήματα για το πώς «έφυγε» η ασθένεια από ζώνες επιτήρησης.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η νέα επιδημία της ευλογιάς των προβάτων, καθώς σε διάστημα δύο μηνών ο ιός έφθασε από τον Έβρο στην Κόρινθο και τη Μεσσηνία, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώνει το κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα για δέκα ημέρες, κάτι που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στους κτηνοτρόφους αλλά και στην τσέπη των καταναλωτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο, ενώ κρούσματα ευλογιάς των προβάτων έχουν εντοπιστεί σε:

  • Δυτική Ελλάδα
  • Κεντρική Μακεδονία
  • Θράκη
  • Μαγνησία

Όπως επεσήμανε ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος η ευλογιά των προβάτων κρατάει έξι μήνες (η πανώλη 2-3 ημέρες) και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ εντοπίστηκε εγκαίρως στον Έβρο μεταδόθηκε στην Καβάλα και τις Σέρρες και πλέον έχει μεταπηδήσει 3-4 περιφέρειες, φθάνοντας μέχρι την Κόρινθο και τη Μεσσηνία.

«Αυτό σημαίνει ότι το 80% κάθε κοπαδιού θα νοσήσει και θα ψοφήσει σίγουρα», υπογράμμισε.

«Δεν έχουν δώσει τόση σημασία στο γεγονός ότι η ευλογιά των προβάτων μεταδίδεται πολύ γρήγορα, δεν την πιάνουν τα απολυμαντικά. Αν γίνει το μπαμ θα αρχίσουν να χάνονται ζώα και μονάδες η μια μετά την άλλη, που σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστεί άμεσα», σημείωσε ο Θωμάς Μόσχος, τονίζοντας ότι η πρόταση των κτηνοτρόφων είναι να γίνουν εμβολιασμοί κατά της ευλογιάς γύρω γύρω από τις ζώνες επιτήρησης, ώστε να σταματήσει η μετάδοση της ασθένειες εκεί.

«Πρέπει να μας πουν πώς μεταφέρθηκε η ευλογιά των προβάτων από την Αλεξανδρούπολη ή τις Σέρρες στην Κόρινθο και τη Μεσσηνία περνώντας 3-4 Περιφέρειες. Που σημαίνει ότι κάποιος έχει κουβαλήσει παράνομα ζώα ή ζωοτροφές από ζώνες επιτήρησης», πρόσθεσε, θεωρώντας βέβαιο ότι οι τιμές θα αυξηθούν.

Για το μείζον θέμα μίλησε και ο Μόσχος Κορασίδης, γενικός επιθεωρητής ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), επισημαίνοντας ότι η κτηνοτροφία βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς είναι η τρίτη συνεχόμενη κρίση που αντιμετωπίζει μέσα σε ένα χρόνο ενώ υπάρχουν αναφορές και για εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού.

πηγή