Σφοδρές πιέσεις σε Ανδρουλάκη για σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ

33

Την ώρα που στο ΠαΣοΚ πανηγύριζαν την μεγάλη επικράτηση του Χάρη Δούκα εναντίον του Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων, ήρθε η πρώτη εσωτερική «τορπίλη».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επισκέφθηκε τον περίπτερο του κ. Δούκα για να τον συγχαρεί. Εκεί, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Παπανδρέου είπε «ότι η κάλπη έδωσε το μήνυμα για ένωση προοδευτικών δυνάμεων», αναφερόμενος τόσο στην επικράτηση Δούκα, όσο και στη νίκη Αγγελούδη στο δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και φυσικά στην μεγάλη επικράτηση του Δημήτρη Κουρέτα στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μετά την μνημονιακή κατάρρευση του ΠαΣοΚ, ο κ. Παπανδρέου είναι υπερ των συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων και υπερ της συγκρότησης ενός «ενιαίου προοδευτικού μετώπου» απέναντι στις «δυνάμεις της δεξιάς και της συντήρησης», όπως αρέσκεται να λέει.

Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος αναφερόμενος στη μεγάλη νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα τόνισε πως το μήνυμα είναι βαθιά πολιτικό, περισσότερο από κομματικό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ακόμα δεν φαίνεται να επηρεάζεται. Στην επινίκεια ομιλία του χθες το βράδυ, ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στη νίκη του κόμματός του και ούτε κουβέντα για προοδευτικές συγκλίσεις και συνεργασίες.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πασοκογενής Χρίστος Σπίρτζης, τόνιζαν την ανάγκη συμπόρευσης των δύο χώρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κοινό μέτωπο, να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει τη συμπόρευση». Μάλιστα, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ως «το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας προοδευτικής κατεύθυνσης».

«Δεν είναι ένα πρόπλασμα είναι η απόδειξη για τη συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Σπίρτζης προσθέτοντας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ -και εδώ έχει μεγάλες ευθύνες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- προχωρούσαν σε συνεργασία από τον πρώτο γύρο τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανοιχτόμυαλη» τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι αφορά τα πρόσωπα «που θέλουν να ξεπεράσουν μια στενή λογική και θέλουν να εκφραστεί ενιαία ο δημοκρατικός χώρος». «Αν δεν σταματήσει η λογική μιας στενόμυαλης τακτικής από τα δύο κόμματα, τότε θα συνεχιστεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη, σχολίασε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πως «να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους».

Ευρωεκλογές και πιέσεις
Όσο περνάει ο καιρός, οι πιέσεις προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, είτε από το εσωτερικό του κόμματός του είτε εκτός από αυτό, θα εντείνονται για προοδευτική συμπόρευση. Κάτι, που αναμένεται να επιταθεί με φόντο τις προσεχείς ευρωεκλογές. Το πώς θα δράσει και θα αντιδράσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι άγνωστο.

Άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει, ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, λόγω του ότι μεγάλωσε τη δεκαετία του 80′ έχει χαράξει μέσα του την εικόνα του παντοδύναμου ΠαΣοΚ και του ηγετη Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη οι οποίες σε πολλές περιστάσεις παραπέμπουν στη δεκαετία του 1980.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, λένε όσοι τον ξέρουν, έχει μια συγκεκριμένη θεώρηση των πολιτικών πραγμάτων. Οι πιο κακοπροαίρετοι, δε, ισχυρίζονται ότι δεν διακρίνεται για την πολιτική του ανάλυση.

Ωστόσο, οι πραγματικότητες, δηλαδή τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών φανέρωσαν κάτι: ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ μπορούν μαζί να νικήσουν ή έστω να παλέψουν με σθένος έναντι της παντροκρατορίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ ή μόνο του το ΠαΣοΚ δεν έχουν καμία ελπίδα απέναντι στην κεντροδεξιά.

Το καταλαβαίνει αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης; Αν ναι, είναι διατεθειμένος να παραμερίσει τα προσωπικά οράματα και τα συνθήματα της δεκετίας του 1980 για να ρίξει, όπως ισχυρίζεται ότι επιθυμεί, «το καθεστώς της δεξιάς»;

Θα φανεί στο χειροκρότημα. Διαφορετικά… ψυχή βαθεία και μονοκρατορία της κεντροδεξιάς.

aftodioikisi.gr