Σύλλογος Επαγγελματιών “ΣΕΑΚ” Τα τελευταία χρόνια στην Αρχαία Κόρινθο έχουν γίνει ελάχιστα σε θέματα υποδομών

406
Δελτίο τύπου ΣΕΑΚ για το διαχειριστικό σχέδιο.
Τα τελευταία χρόνια στην Ιστορική Έδρα του δήμου Κορινθίων την Αρχαιά Κόρινθο έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα σε θέματα υποδομών.
Από το 2014 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας σε συνεργασία με την Αμερικανή Σχολή Κλασικών Σπουδών και το μελετητικό γραφείο Παπαγιάννη, έχει Ξεκινήσει το διαχειριστικό σχέδιο του οποίου ο σκοπός είναι η βελτίωση της επισκεψημότιτας και η αναγνωρισιμότητα του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Κορίνθου και η ενοποίηση του με τους αρχαιολογικούς πυρήνες της Αρχαίας Κορίνθου.
Για πρώτη φορά Παρουσιάστηκε η Β φάση του διαχειριστικού σχεδίου από την Ομάδα των επιστημόνων, το οποίο Αλλάζει θετικά όλη την μορφή της Αρχαίας Κορίνθου προς το καλύτερο, και δίνει κίνητρα στο να αυξηθεί η επισκεψημότοτιτα πάρα πολύ.
Ως Σύλλογος Επαγγελματιών θέλουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
✅.Ζητάμε την σύνταξη ολοκληρωμένης Κυκλοφοριακής Μελέτης , και την Χρήση και των δυο Εισόδων της Αρχαίας Κορίνθου για Περιμετρική- Κυκλική Κίνηση αυτοκίνητων στο Χωριό. Έτσι επιτυγχάνουμε και Είσοδο – Έξοδο των τουριστικών Λεωφορείων από τις δυο μεριές αλλά και την κίνηση αστικού Λεωφορείου σε όλο το χωριό μέσω της περιφερειακής διαδρομής που θα ενώνει όλο το χωριό.
✅Υποχρεωτική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο από το σημερινό εκδοτήριο και υποχρεωτική Έξοδος από την Οδό Λεχαίου ή εναλλακτικά Είσοδος & έξοδος από την Οδό Λεχαίου. Στόχος αυτής της πρότασης μας είναι να μην χρησιμοποιείται ως είσοδος-έξοδος αυτή του σημερινού εκδοτηρίου( απέναντι από το ωδείο) γιατί έτσι οι επισκέπτες και κυρίως τα μεγάλα γκρουπ δεν περνάνε από την αγορά του χωριού, με αρνητικές συνέπειες για τα καταστήματα.
✅Συμφωνούμε με την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου, που θα έχει σαν σκοπό την ανεμπόδιστη παρουσία των πεζών σε όλο το ιστορικό κέντρο, πράγμα που θα δώσει νέα πνοή, χωρίς πλέον τον κίνδυνο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα-μηχανάκια. Προτείνουμε να δώσουμε την Ονομασία ΑΓΟΡΑ στο ιστορικό κέντρο του τόπου μας.
✅Συμφωνούμε με την δημιουργία Πλατείας-κοινοχρήστου χώρου- Πεζοδρόμου στο χώρο απέναντι από το Ωδείο, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν μόνο για παρκινγκ λεωφορείων, στον οποίο χώρο θα μπορούν να διοργανώνονται συναυλίες-συγκεντρώσεις και διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος .
✅ Συμφωνούμε με την ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και την δημιουργία Περιπατητικών Διαδρομών με επίκεντρο στους πεζούς και τους ποδηλάτες και την χρήση ειδικών φωτιστικών σωμάτων τόσο εντός του αρχαιολογικού χώρου, όσο και εκτός αυτού, κατά μήκος των νέων περιπατητικών διαδρομών που θα δημιουργηθούν.
✅Συμφωνούμε με την ανάδειξη των παλαιών Ιστορικών Κτιρίων.
✅Συμφωνούμε με την ύπαρξη Τριών εγκεκριμένων χώρων στάθμευσης περιμετρικά του Ιστορικού κέντρου. Έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής μελέτης που θα γίνει , να αποφασιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα είναι πιο συμφέρον να παρκάρουν τα λεωφορεία και τα ι.χ. των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων.
Το βασικό βέβαια είναι να αλλάξει η κουλτούρα των κατοίκων όσον αφορά την κυκλοφορία των ιχ. Αυτοκίνητων τους και να κατανοήσουν ότι τα παρκινγκ υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε και όχι για να τα κοιτάζουμε εξ αποστάσεως.
Ας αφήσουμε τους επιστήμονες να οραματιστούν, για το μέλλον και την εμπειρία τόσο του επισκέπτη στην Αρχαιά Κόρινθο , όσο και των ίδιων των κατοίκων της.
Εκ του Συλλόγου.