Σύνδεση των δημόσιων σχολείων με  φυσικό αέριο: γιατί η Πράσινη Πόλη διαφωνεί

11

 Όσον αφορά το θέμα της σύνδεσης των σχολείων με το φυσικό αέριο, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 27/5/2024 η Πράσινη Πόλη ψήφισε αρνητικά.

Η εμμονή της Δημοτικής Αρχής να συνδέσει τα πρώτα δέκα σχολεία με το φυσικό αέριο προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι οι καυστήρες φυσικού αερίου δίδονται δωρεάν από την εταιρεία που θα τους εγκαταστήσει, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του κόστους ενέργειας στα σχολεία, το οποίο θα επωμιστεί ο Δήμος μας.Παράλληλα στερεί τη δυνατότητα επιλογήςευρωπαϊκών προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας διότι η χρήση φυσικού αερίου σημαίνει αυτόματα χαμηλή βαθμολογία για ένταξη σε πρόγραμμα.Ήδη από το 2026, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία στο σύνολό της σταδιακά απομακρύνει τους καυστήρες φυσικού αερίου και απαιτεί από τον δημόσιο τομέα να γίνει ενεργειακά καθαρός.

Στοιχειοθετήσαμε τη θέση μας καταθέτονταςως παράδειγμα τη μελέτη ενός σχολείου 1000 μ2, που μέσα σε ένα χρόνο  εξοικονομείαπό τη θέρμανση με φυσικό αέριο 4.100€,ενώ εάν επιλέγαμε αντλίες θερμότητας η εξοικονόμηση θα έφτανε στο ποσό των19.300€!Όσον δε αφορά την εξοικονόμηση χρημάτων στην ψύξη, είναι αποδεδειγμένο ότι με τις αντλίες θερμότητας  η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγαλύτερη από τα κλιματιστικά. Σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά στη στέγη του κάθε σχολείου και χρήση μονώσεων το κόστος για κάθε κτιριακό σχολικό συγκρότημα θα ήταν ελάχιστο.

Η άποψη της δημοτικής αρχής, δια στόματος του Αντιδημάρχου Δ. Μανωλάκη, ότι το κόστος είναι μεγάλο δεν ευσταθεί, εάν αναλογιστούμε τον πολύ σύντομο χρόνο απόσβεσης.Εκτός των άλλων, πιστεύουμε ότι ο πάροχος φυσικού αερίουδεν θα δεχτεί να απομακρύνει τους καυστήρες του σε 2-3 χρόνια για να αντικατασταθούν από αντλίες θερμότητας, χωρίς να έχει κάνει την απόσβεσή του.

Αναφερθήκαμε επίσης στο γεγονός της καταστροφής των οδών της πόλης μας μετά από τις εκσκαφές της εργολήπτριας εταιρείας.Διαφαίνεται πως ο δήμος θα επωμιστεί επιπλέον κόστος για την επαναφορά των οδών σε κατάσταση καλής λειτουργίας.

Εμείς στην Πράσινη Πόλη έχουμε χρέος να ενημερώνουμε τους Κορίνθιους για αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη και να κρίνουν τις αποφάσεις και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.

 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ