Σ. Τάσσος: Αντισεισμική θωράκιση για να είμαστε έτοιμοι όταν σημειωθεί ο σεισμός (VIDEO)

202

 

Το κύριο είναι η αντισεισμική θωράκιση και προστασία για να είμαστε έτοιμοι όταν σημειωθεί ο σεισμός, τόνισε ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε εκπομπή της τηλεόρασης του Antenna, για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την Συρία.

Οι σεισμοί δεν προβλέπονται, γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή η οποία βρίσκεται σε σεισμική διέγερση.

Μετά τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα, έπρεπε να γίνουν έλεγχοι σε 80.000 δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ., ωστόσο έγιναν έλεγχοι σε μόλις στο 30% εξ αυτών των κτιρίων. Αλλά και σε αυτά που ελέγχθηκαν βρέθηκε ότι έπρεπε να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις, που όμως δεν έγιναν.

Υπογράμμισε επίσης ότι περίπου το 75%  των κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν από το 1985 με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές και για αυτό χρειάζονται έλεγχοι και ενισχύσεις.

Καταλήγοντας ο Σ. Τάσσος, τόνισε ότι αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική θωράκιση και προστασία δεν γίνονται γιατί θεωρούνται μη παραγωγικές επενδύσεις, γιατί δεν αποφέρουν το γρήγορο και μεγάλο κέρδος στους επενδυτές.

 

 

902.gr