Τα Κρασιά “Κτήμα Μανωλάκη” στον Καναδά – Παρουσίαση Ελληνικών Προϊόντων Υπό Την Αιγίδα Της ΕΕ

33

Ταξιδέψαμε μακριά…γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους…είδαμε φανταστικά μέρη…είμαστε ευγνώμονες για την φιλοξενία.

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου έγινε η παρουσίαση ελληνικών προϊόντων της εταιρείας Φίλαιος (Phileos) και της κοινοπραξίας Παραγωγών Αμπεολοοινικών Αγ. Βασιλείου ΙΚΕ (Κόρινθος) και του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσότοπου Λέσβου (Μυτιλήνης) υπό την αιγίδα του προγράμματος προβολής και προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με κύριο μήνυμα «Απολαύστε, είναι από την Ευρώπη» (Enjoy it’s from Europe) στο ιστορικό ξενοδοχείο του Φέιρομοντ Ρόγιαλ Γιορκ (Fairmont Royal York hotel) και στο εστιατόριο της Σούλας στην ελληνική παροικία.

Η Παρουσίαση έγινε από τον κ. Δημήτρη Μανωλάκη που ήρθε στο Τορόντο εκπροσωπώντας την κοινοπραξία της ομάδας Παραγωγών Αμπεολοοινικών Αγ. Βασιλείου ΙΚΕ (Κόρινθος) και του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσότοπου της Λέσβου (Μυτιλήνης).

Η οριοθετημένη περιοχή παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Κορινθίας περιλαμβάνει ολόκληρο τον νομό Κορινθίας που βρίσκεται στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Οι οίνοι ΠΓΕ της Πελοποννήσου, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή οινική νομοθεσία δεν ανήκουν στην ίδια ποιοτική κατηγορία με τους οίνους ΠΟΠ, αλλά σε μεγάλο βαθμό επιδεικνύουν πρωτοτυπία και αυθεντικότητα ως προς τις ποικιλίες και τους χώρους παραγωγής τους. Όπως όλα τα ελληνικά κρασιά ΠΓΕ, τα Πελοποννησιακά κρασιά ΠΓΕ μπορούν να χωριστούν ανάλογα με την περιοχή που καλύπτουν οι ζώνες τους, σε 3 κατηγορίες. α. Τοπικοί οίνοι ΠΓΕ (Περιφέρειες), β. Οίνοι Περιφέρειας ΠΓΕ (πρώην Νομαρχίες), και γ. Οίνοι Περιοχής ΠΓΕ.

Ο κορινθιακός οίνος ΠΓΕ ανήκει στην δεύτερη κατηγορία καθώς η ζώνη καλλιέργειας των αμπελιών είναι εκτεταμένη σε όλη την περιφέρεια. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η έντονη υψομετρική διαφορά (κυμαίνεται μεταξύ 200μ. και 850μ.), η βιοποικιλότητα των εδαφών αλλά και των προσανατολισμών ηλιοφάνειας. Οι περισσότεροι αμπελώνες της Κορινθίας εκτείνονται σε πλαγιές ενώ το κλίμα είναι θερμό μεσογειακό και με βροχοπτώσεις. Η χαρακτηριστικότερη κορινθιακή ερυθρή ποικιλία είναι το Αγιωργίτικο (γνωστό και ως Μαύρο ή Μαυρούδι Νεμέας).

Αναφέρεται ως «πολυδύναμη» αφού μπορεί να παράγει ερυθρό ξηρό κρασί, ένα ευρύ φάσμα ερθυρών πολυποικιλιακών οίνων (σε σύμμειξη με Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah) αλλά και ροζέ κρασιών. Στην περιφέρεια της Κορίνθου καλλιεργούνται επίσης και ποικιλίες του ερυθρού Ροδίτη για την παραγωγή λευκών και ροζέ κρασιών, καθώς και του ερυθρού Μοσχοφίλερου, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Chardonnay και Sauvignon Blanc με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους το βελούδινο χαρακτήρα, μέτρια ή και καθόλου οξύτητα, τις κόκκινες φρουτώδης επιγεύσεις και το μέτριο σώμα.

Κρασί χωρίς τυρί, όμως, δεν λογίζεται. Το λαδοτύρι, που παράγεται στην Λέσβο από φυλές αιγοπροβάτων οι οποίες εκτρέφονται παραδοσιακά στο νησί και τρέφονται από την τοπική βλάστηση, ενώ η φέτα που παράγεται στην Λέσβο, και αυτή παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβατίνας ή γίδας σε αναλογία πρόβειου τουλάχιστον 70% και γίδινου έως 30% όπως και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για τα δύο αυτά τυριά έχουμε πολλές αναφορές από την αρχαιότητα.

Γενικότερα η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Οτιδήποτε άλλο παράγεται ως φέτα εντός της ΕΕ δεν μπορεί να ονομάζεται φέτα αλλά «λευκό τυρί». Δυστυχώς, όμως, η αρχή αυτή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στον υπόλοιπο κόσμο καθώς αποτελεί αποκλειστική ευρωπαϊκή αρχή.

Όλα τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στις δύο εκδηλώσεις υπερπληρούν όλες τις προϋποθέσεις τις ΕΕ χωρίς να χάνουν την παραδοσιακότητα παραγωγής, την γεύση και τον χαρακτήρα τους.