Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Αρχική ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Τι δεν πρέπει να τρως ποτέ για πρωινό

Τι δεν πρέπει να τρως ποτέ για πρωινό

53
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας! Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι δεν πρέπει επουδενί να το παρακάμπτουμε, ωστόσο υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ… να τα τρώμε το πρωί.

Οταν θέλεις να ξεκινήσεις σωστά τη μέρα σου, η επιλογή πρωινού είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ υπάρχουν άπειρες επιλογές πρωινού, οι καλύτερες είναι αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, καθώς και σε βιταμίνες και μέταλλα.

Η επιλογή των λανθασμένων τροφών μπορεί να σε αφήσει με το αίσθημα πείνας, αλλα και να οδηγήσει σε… ενεργειακή κατάρρευση, με αποτέλεσμα να νιώθεις αφηρημένος και ανίκανος να αντιμετωπίσεις το πρόγραμμα της ημέρας.

Έτσι, είτε προσπαθείς να χάσεις βάρος, είτε να διατηρήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είτε απλά θέλεις να αισθάνεσαι καλύτερα, είναι σημαντικό να προσέχεις τι τρως για πρωινό. Ακολουθούν οι ακατάλληλες για πρωινό τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεις!

Λευκό ψωμί τοστ

Αν και σίγουρα είναι μια γρήγορη και εύκολη επιλογή πρωινού, το να ξεκινήσεις το πρωινό σου με λευκό ψωμί του τοστ δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή για διάφορους λόγους.

Για αρχή, πολύ συχνά το λευκό ψωμί είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένο και στερείται των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών που βρίσκονται στο ψωμί ολικής άλεσης. Το λευκό ψωμί έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε κατάρρευση και αφήνοντάς σε να αισθάνεσαι κουρασμένος και πεινασμένος αμέσως μετά το φαγητό.

Το λευκό ψωμί έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ανθυγιεινά σνακ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Muffins

Τα muffins είναι μια άλλη γρήγορη και εύκολη επιλογή πρωινού. Έχουν επίσης τη φήμη ότι είναι υγιεινά, ειδικά αν περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά όπως βρώμη, πίτουρο, μήλα ή βατόμουρα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα muffins που αγοράζονται στο κατάστημα παρασκευάζονται με ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι, λάδι και υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, με αποτέλεσμα ένα προϊόν χαμηλό σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη… χειρότερα, τα muffins είναι συχνά υπερμεγέθη και πλούσια σε θερμίδες. Αν πρέπει να τρως muffins, είναι προτιμότερο να τα φτιάχνεις από το μηδέν, όπου μπορείς να ελέγχεις τα συστατικά. Είναι επίσης καλή ιδέα να συνδυάσεις το μάφιν σας με πρωτεΐνη για να βοηθήσεις στην ισορροπία του γεύματός σας και να σας κρατήσει χορτάτους.

Ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού

Τα δημητριακά είναι άλλο ένα βασικό πρωινό για τα περισσότερα σπίτια και ενώ είναι μια γρήγορη και εύκολη επιλογή πρωινού, δεν είναι το καλύτερο φαγητό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα δημητριακά πρωινού είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και φορτωμένα με πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητές γεύσεις, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πλήθος προβλημάτων υγείας αν καταναλώνονται τακτικά.

Λουκάνικα και μπέικον

Ποιος δεν λατρεύει το τηγανητό μπέικον ή το λουκάνικο; Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα λουκάνικα και το μπέικον δεν είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν υπερβολικές ποσότητες αλατιού, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, συχνά περιέχουν πρόσθετα όπως νιτρώδη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου.

Τηγανίτες και βάφλες

Παρόλο που είναι νόστιμες, οι τηγανίτες και οι βάφλες δεν είναι το καλύτερο φαγητό για να τρως το πρωί.

Ο λόγος είναι ότι αυτό το comfort food φτιάχνονται συνήθως με εξευγενισμένο λευκό αλεύρι και στη συνέχεια καλύπτονται με βούτυρο και ζαχαρούχο σιρόπι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πρωινό με πολλές θερμίδες, πολλά λιπαρά και ζάχαρη, το οποίο δεν θα προσφέρει μακροχρόνιο κορεσμό.

Γλυκά

Ενώ μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πάρεις ένα ντόνατ ή ένα ρολό κανέλας για να συνοδεύσεις τον πρωινό σου καφέ, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείς δύο φορές.

Τα αρτοσκευάσματα είναι δημοφιλή τρόφιμα πρωινού επειδή είναι βολικά και μια εύκολη επιλογή για το δρόμο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι συχνά είναι γεμάτα ζάχαρη, λίπος και επιπλέον θερμίδες. Επίσης, στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες. Ακόμη χειρότερα, είναι πιθανό να πεινάσεις ξανά λίγο μετά την κατανάλωσή τους.

Είναι καλύτερο να κρατήσεις αυτές τις παρασπονδίες για ειδικές περιστάσεις ή περιστασιακές λιχουδιές και να επιλέξεις ένα πιο ισορροπημένο γεύμα για το καθημερινό σας πρωινό.

Χυμός φρούτων

Μπορεί να νομίζεις ότι θα πάρεις μια γενναία δόση βιταμίνης C από τον χυμό σου, αλλά η πραγματικότητα είναι πως δεν πρόκειται για την πιο υγιεινή επιλογή ροφήματος για πρωινό.

Πρώτον, ο χυμός φρούτων είναι συχνά πλούσιος σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σας και να προκαλέσει κατάρρευση αργότερα, προκαλώντας σας ατονία.

Ο χυμός φρούτων έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης εύκολο να υπερκαταναλώσετε χυμό επειδή είναι υγρό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ό,τι θα καταναλώνατε αν τρώγατε ολόκληρα φρούτα αντ’ αυτού.

Ποτά καφέ με γεύση

Αν η παραγγελία του καφέ περιλαμβάνει σιρόπια και ζάχαρη, τότε ίσως να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις το πρωινό σου.

Ενώ πολλοί άνθρωποι ξεκινούν το πρωινό τους με μια δόση καφεΐνης, τα περισσότερα αρωματισμένα ροφήματα καφέ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και θερμίδες, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσουν σε κατάρρευση.

Η τακτική κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, φλεγμονή και άλλα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.