Χριστούγεννα: Τουριστικοί προορισμοί , πληρότητες και τιμές

16

Ποιοι εγχώριοι τουριστικοί προορισμοί βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» , οι πληρότητες  για τις ημέρες των Χριστουγέννων  και ποιοι μπαίνουν στον χάρτη των ταξιδιωτών. Πού κινούνται οι τιμές. Η εικόνα για ξενοδοχεία και Airbnb. Ισχυρή ζήτηση για εξωτερικό. Αναλυτικός πίνακας.

Το απόλυτο 100% αγγίζουν ενόψει των εορτών οι πληρότητες σε ορισμένα ξενοδοχεία και καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb, με τη ζήτηση να ενισχύεται σταδιακά ακόμη και για τους προορισμούς που υπολείπονται για την ώρα σε δυναμική.

Εκτός από τους ορεινούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας και όσους διαθέτουν θεματικά πάρκα, που έχουν παραδοσιακά την τιμητική τους, έντονη κινητικότητα διαπιστώνεται και στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ειδικά για την Πρωτοχρονιά και τα  Ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, οι οποίοι φέτος προγραμματίζουν 4ήμερες και 5νθήμερες εκδρομές, βρίσκονται και οι αποδράσεις στο εξωτερικό, με την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τα υπερατλαντικά ταξίδια να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος.

Οι ορεινοί όγκοι

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτήν την περίοδο η πληρότητα στους ορεινούς όγκους κινείται μεταξύ 40% και 60%, με κάποιους προορισμούς, όπως τα Ιωάννινα, να προπορεύονται σε επίπεδο ζήτησης και τις τιμές να είναι αυξημένες σε ποσοστό 5%-15% σε σχέση με πέρυσι. Αναλόγως τον προορισμό και την κατηγορία του ξενοδοχείου οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 60 ευρώ. Σε αρκετούς προορισμούς, μάλιστα, οι επιχειρηματίες θέτουν ως ελάχιστη διάρκεια παραμονής για την εορταστική περίοδο τις τρεις ή τις τέσσερις διανυκτερεύσεις, με τις προσδοκίες για ακόμη υψηλότερες πληρότητες να εδράζονται σε ενδεχόμενη χιονόπτωση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανά την Ελλάδα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τη ζήτηση.

«Για το 15νθήμερο των εορτών διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα. Αυτό που μας προβληματίζει, ωστόσο, είναι τα κενά μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και η πλήρης απουσία ζήτησης μετά τις 10 Ιανουαρίου. Η χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα διαρκεί 135-140 ημέρες, η περίοδος των εορτών περιορίζεται στις 15 ημέρες που αντιστοιχούν μόλις στο 10% ολόκληρης της σεζόν», επισημαίνει επιχειρηματίας. «Για να καταστεί βιώσιμη μια επιχείρηση θα πρέπει το 10% να φτάσει στο 40%-45%, τώρα κινούμαστε πέριξ του 30%», συμπληρώνει.

Σχεδόν γεμάτα είναι τα ξενοδοχεία στα Ιωάννινα με πληρότητες στα ξενοδοχεία και στα χωριά εκτός της πόλης, με τη ζήτηση να υπερβαίνει ακόμη και το 90%. Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Κόνιτσα και Μέτσοβο προσελκύουν για μία ακόμη χρονιά το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, ενώ κινητικότητα καταγράφεται επίσης και σε Δωδώνη και Πωγώνι. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται για την ώρα η ζήτηση για τα Θεοφάνεια, με την πληρότητα να διαμορφώνεται στο 50%.

Σε πολύ καλά επίπεδα κινούνται οι προκρατήσεις και στην Πελοπόννησο, η οποία λόγω της εγγύτητάς της με το κλεινόν άστυ αποτελεί σταθερά έναν δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες ταξιδιώτες. Μέχρι στιγμής η πληρότητα στα Καλάβρυτα διαμορφώνεται στο 75%, με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να εκτιμούν ότι τα Φώτα η πληρότητα θα αγγίξει το απόλυτο 100% και να προσδοκούν σε χιονοπτώσεις έτσι ώστε να καλυφθούν και τα… κενά μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Χριστούγεννα 6 Καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ευρώπη!

 

Σε τροχιά ανάκαμψης έχει μπει το Πήλιο, με την πληρότητα, να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο 60% και τις εκτιμήσεις να προβλέπουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά. Βέβαια, το ¼ των ξενοδοχείων της περιοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) δεν θα επαναλειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023, λόγω των επιπτώσεων που είχε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και δη στον νομό Μαγνησίας, ο οποίος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.

Ισχυρή ζήτηση διαπιστώνεται την ίδια στιγμή για τα Χριστούγεννα στην Αράχοβα, το Καρπενήσι, την Καστοριά και τα Τρίκαλα Κορινθίας, ενώ στο επίκεντρο των ταξιδιωτών και δη των οικογενειών με μικρά παιδιά βρίσκονται και οι προορισμοί που φιλοξενούν θεματικά πάρκα, όπως η Δράμα και τα Τρίκαλα. Στο πλαίσιο αυτό, στο απόλυτο 100% αναμένεται να φτάσει η πληρότητα και στη Δράμα, με την Ονειρούπολη να αποτελεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, πόλο έλξης για τις οικογένειες.

Η ζήτηση για το εξωτερικό

Δυνατή είναι την ίδια στιγμή η ζήτηση για αποδράσεις εκτός Ελλάδας, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν λόγο ακόμη και για υπέρβαση των προ πανδημίας επιπέδων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τα υπερατλαντικά ταξίδια στις ΗΠΑ προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η Πράγα, η Βιέννη και η Βουδαπέστη, παραδοσιακά δημοφιλείς Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των Ελλήνων ταξιδιωτών, με την Κωνσταντινούπολη να ακολουθεί και να κατατάσσεται και φέτος σταθερά στους top προορισμούς των ταξιδιωτών.

Ταχύτητα ανεβάζει σταδιακά και η ζήτηση για το Λονδίνομε τη Βαρκελώνη να ξεχωρίζει από την ιβηρική χερσόνησο και την Ιταλία να περιλαμβάνεται και αυτή στους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς των Ελλήνων ταξιδιωτών. Σταθερή ζήτηση καταγράφεται και για τις Λαπωνία και Φινλανδία, με το χωριό του Αϊ-Βασίλη να αποτελεί και δημοφιλή επιλογή.

Έντονο είναι και το ενδιαφέρον που διαπιστώνεται για μεγαλύτερης διάρκειας και απόστασης προορισμούς, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών των ταξιδιωτών. Τα οργανωμένα πακέτα ανάλογα με τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού και το μεταφορικό μέσο κοστίζουν από 300 ευρώ περίπου για το εσωτερικό και από τα 600 ευρώ περίπου για εξορμήσεις στο εξωτερικό.

Στα ύψη οι πληρότητες και στα Airbnb

Πληρότητα που υπερβαίνει το 80% καταγράφεται στα καταλύματα τύπου Airbnb. Στην Αράχοβα οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 73%, με το συνολικό κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 815 ευρώ για μια κατοικία 65 τ.μ.

Στο Μέτσοβο το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων ξεκινά από 907 ευρώ για μια κατοικία 41τ.μ. Το απόλυτο 100% αγγίζουν οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων στα Ιωάννινα, ενώ σε υψηλά επίπεδα, πέριξ του 90%, κινείται η πληρότητα στα καταλύματα των Καλαβρύτων.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και για μια αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 822 ευρώ για μια κατοικία 40 τ.μ. έως 849 ευρώ για μια κατοικία 65 τ.μ.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τις προκρατήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 100%. Η Δημητσάνα βρίσκεται στο 100%, η Βυτίνα στο 93%, η Στεμνίτσα στο 88% και τα Λαγκάδια στο 90%.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι… νέοι προορισμοί των Χριστουγέννων. Το Λεβίδι αγγίζει το 90%, η Ζάτουνα το 100%, η Καρύταινα το 100% και η Βλαχέρνα το 85%. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις στους αρκαδικούς προορισμούς κυμαίνεται από 524 ευρώ έως και 1.268 ευρώ για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και το Καρπενήσι, όπου τα καταλύματα είναι ήδη γεμάτα, ενώ σχεδόν γεμάτα είναι εκείνα της Καλαμπάκας, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 583 ευρώ για το τετραήμερο των Χριστουγέννων. Υψηλά ποσοστά κρατήσεων καταγράφονται και στα ορεινά της Μαγνησίας. Στη Μακρινίτσα το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 77%, με το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 588 ευρώ, στην Πορταριά οι κρατήσεις βρίσκονται στο 70%, με το κόστος διαμονής να ξεκινά από τα 546 ευρώ για μια κατοικία 60 τ.μ. Στη Ζαγορά, στις Μηλιές και στη Βυζίτσα, οι προκρατήσεις βρίσκονται στο 68%, 50% και 53% αντίστοιχα. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 640 ευρώ στη Ζαγορά, από 471 ευρώ στις Μηλιές και από τα 514 ευρώ στη Βυζίτσα.

Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνεται και για την Καλαμάτα, με τις προκρατήσεις να αγγίζουν το 66% και το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 244 ευρώ για μια κατοικία 55 τ.μ. σε απόσταση 1,3χιλ από το κέντρο της πόλης. Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας η πληρότητα φτάνει το 95%, με το κόστος για τέσσερις διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 568 ευρώ. Υψηλά ποσοστά κρατήσεων καταγράφονται και στην Έδεσσα (96%), στη Φλώρινα (96%) και στη Βέροια (95%), με το κόστος μίσθωσης για τέσσερις διανυκτερεύσεις να ξεκινά από 688 ευρώ. Γρεβενά και Καστοριά βρίσκονται επίσης ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, με την πληρότητα να βρίσκεται στο 92% και στο 96% αντίστοιχα.

Πηγή