Το «ομορφότερο χωριό» της Ευρώπης θα επιβάλει φόρο για τους ανεπιθύμητους τουρίστες-βίντεο

13
Ο φόρος αυτός θα καταβάλλεται μέσω μιας εφαρμογής για smartphone και θα ισχύει για τους επισκέπτες που διέρχονται με αυτοκίνητο.

Το Lauterbrunnen, ένα γραφικό ελβετικό χωριό γνωστό για την ειδυλλιακή πανοραμική θέα, τα σαλέ, τους καταρράκτες και τα καταπράσινα βοσκοτόπια, έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να τραβήξουν μοναδικές φωτογραφίες για να «ταΐσουν» τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η εισροή επισκεπτών οδηγεί το χωριό να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός τουριστικού φόρου για τη διαχείριση του πλήθους.

Ο Tom Durrer, διευθυντής θέρετρου στο Lauterbrunnen, υπογράμμισε: «Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής, δημιουργείται λίγος συνωστισμός κατά μήκος του δρόμου του χωριού, καθώς ο δρόμος δεν είναι πολύ φαρδύς και υπάρχει μόνο ένα πεζοδρόμιο». Με πληθυσμό μόλις 2.400 κατοίκων, το Lauterbrunnen δυσκολεύεται να φιλοξενήσει τους περίπου 6.000 επισκέπτες που δέχεται καθημερινά.

Πέρυσι, ο ιερέας του χωριού Markus Tschanz εξέφρασε τις ανησυχίες του στο ελβετικό δημόσιο ραδιόφωνο SRF, δηλώνοντας: «Νιώθουμε σαν υπάλληλοι σε λούνα παρκ». Αυτό το συναίσθημα επαναλαμβάνεται από τον Jürg Stettler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης, ο οποίος σχολίασε: «Το Lauterbrunnen έχει σίγουρα πρόβλημα υπερτουρισμού».

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το χωριό προτείνει έναν τουριστικό φόρο, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5 – 10 ευρώ). Ο φόρος αυτός θα καταβάλλεται μέσω μιας εφαρμογής για smartphone και θα ισχύει για τους επισκέπτες που διέρχονται με αυτοκίνητο.

πηγή-gazzetta.gr