Το παράνομο και εντελώς ανεξέλεγκτο εμπόριο ζώων από την Τουρκία έφερε στη χώρα μας την πανώλη των αιγοπροβάτων

16

Ανεξάρτητα από την Ελλάδα, μολύνθηκε από την Τουρκία και η Ρουμανία

  • H κτηνοτροφία στην Ελλάδα χτυπήθηκε από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων), επειδή μπήκαν παράνομα από την Τουρκία μολυσμένα ζώα.
  • Παράλληλα και ανεξάρτητα μολύνθηκε και η κτηνοτροφία στη Ρουμανία, επίσης από την Τουρκία, επειδή αυτοκίνητα που είχαν μεταφέρει ζώα και ζωοτροφές από τη Ρουμανία στην Τουρκία δεν απολυμάνθηκαν, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν πίσω τη νόσο.
  • Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες μολύνσεις που προήλθαν από την Τουρκία, η οποία μαστίζεται διαχρονικά απ’ αυτή τη νόσο.

Προτού εμφανιστούν τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας και στη Ρουμανία, σε όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2010 η αιγοπροβατοτροφία ήταν καθαρή από την πανώλη. Μόνο το 2018 είχε ανιχνευτεί κρούσμα σε πόλη της Βουλγαρίας κοντά στα σύνορα  με την Τουρκία. Μπόρεσαν και απομόνωσαν τη νόσο και δεν επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της Βουλγαρίας ή σε άλλες χώρες.

Τελευταία, η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι σε έξαρση στην Τουρκία, ιδιαίτερα στα παράλια της χώρας στο Αιγαίο, γι’ αυτό και απαιτούνταν (και απαιτούνται) ιδιαίτερα μέτρα ετοιμότητας και προφύλαξης στα κοντινά ελληνικά νησιά.

Η επιστήμη της Κτηνιατρικής γνωρίζει πως η περίοδος επώασης της νόσου είναι 4-6 ημέρες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Δεν χρειάζεται να περάσουν 22 ημέρες για να υπάρξει επώαση του συγκεκριμένου ιού, όπως ψευδώς ισχυρίζεται στις συνεντεύξεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρας.

Η εγκύκλιος με θέμα: «Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών», που στάλθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων στις 16 Φλεβάρη του 2016 στις Γενικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όλων των Περιφερειών και στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, αναφέρει (η έμφαση δική μας):

«Αμεσα: Η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται πρωτίστως με την στενή επαφή υγιών με ασθενή ζώα, αερογενώς με σταγονίδια νωπών εκκρίσεων όπως ρινικό, οφθαλμικό έκκριμα, σάλιο, ούρα και κόπρανα. O ιός ανιχνεύεται στις εκκρίσεις περίπου από την 3η έως 22η ημέρα μετά τη μόλυνση, ενώ είναι μολυσματικός τις πρώτες 12 ημέρες από τη μόλυνση. Επισημαίνεται ότι η μετάδοση γίνεται κατά την περίοδο της επώασης του ιού (4-6 ημέρες μετά την μόλυνση)».

Η εν λόγω εγκύκλιος φέρει την υπογραφή της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Χρ. Δηλέ, όμως προήλθε αποκλειστικά από πρωτοβουλία κτηνιάτρων που σέβονται το ψωμί που τρώνε και φροντίζουν για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας.

 

Σε αντίθεση με την έγκυρη επιστημονική άποψη των κτηνιάτρων που συνέταξαν την παραπάνω εγκύκλιο, ο Κ. Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον γνωστό Πορτοσάλτε στις 25 του περασμένου Ιούλη, έλεγε χαρακτηριστικά:

«Οταν χρειάζονται 22 ημέρες για να υπάρξει επώαση του συγκεκριμένου ιού καταλαβαίνεται ότι μπορεί να είχαν εισαχθεί ζώα χωρίς κανένα σύμπτωμα και-μια δυο μέρες μετά αφού βρεθούν στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να παρουσιάζουν τα συμπτώματα και βεβαίως να γίνουν μεταδοτικά και προς όλα τα άλλα ζώα που βρίσκονται κοντά».

Τα ίδια είπε και σε άλλες συνεντεύξεις του ο Τσιάρας, ενώ τον αντέγραψε και ο υφυπουργός  Χρ. Κέλλας.

Οι επιστήμονες λένε ότι η περίοδος επώασης του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών είναι 4-6 ημέρες από τη μόλυνση και ότι μέχρι τις 12 πρώτες ημέρες από τη μόλυνση είναι μεταδοτικός ο ιός. Ο υπουργός Τσιάρας προβάλλει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δήθεν χρειάζεται να περάσουν 22 ημέρες για να υπάρξει επώαση του συγκεκριμένου ιού!

Πολιτικάντικες κουτοπονηριές για να αποφύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκης τις ευθύνες της. Ο Τσιάρας αποσιωπά την εγκύκλιο που προαναφέραμε, αποσιωπά το γεγονός της έξαρσης του ιού της πανώλης στην Τουρκία και επιστρατεύει έναν αντιεπιστημονικό ισχυρισμό, προσπαθώντας να πει ότι η κυβέρνηση δε φέρει καμιά ευθύνη και εμμέσως να χρεώσει τη Ρουμανία με την ευθύνη της μεταφοράς του ιού στη χώρα μας.

Θα επαναλάβουμε ότι Ρουμανία και Ελλάδα επλήγησαν παράλληλα με τον ιό της πανώλης που ήρθε από την Τουρκία. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε στοιχεία από τις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Κομισιόν, από τα οποία αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα δεν μολύνθηκε από τη Ρουμανία και ότι η μόλυνση στη Ρουμανία ήταν σε πολύ μικρότερη γεωγραφική έκταση σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο Θωμάς Μόσχος, γεωπόνος και συνάμα συνιδιοκτήτης της «Φάρμας Μόσχου» στην περιοχή της Καστοριάς, σε συνέντευξη του στο ΟΡΕΝ, στους Π. Στάθη, Ι. Κολοκυθά και Μ. Γεωργαντή, αποκάλυψε με έμφαση ότι τα αιγοπρόβατα τα μολυσμένα από τον ιό της πανώλης εισήλθαν λαθραία από την Τουρκία.

Είπε, μεταξύ των άλλων, ο Θωμάς Μόσχος:

 

«Και εκεί πέρα δεν έχουμε καταλάβει τι έχει γίνει με τη δικαιοσύνη. Γιατί πιάσανε έναν άνθρωπο που έφερε λαθραία ζώα από την Τουρκία, ο οποίος φαίνεται να εισήγαγε και αυτός πανώλη  στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε δηλαδή από πού έχει έρθει πρώτα από την Ρουμανία ή την Τουρκία. Τον πιάσανε με λαθραία ζώα, παραδέχτηκε ότι έχει φέρει λαθραία ζώα, υπέδειξε πού είναι τα ζώα και δεν έχει παρέμβει ένας εισαγγελέας σ’ αυτόν τον άνθρωπο που έχει καταστρέψει ολόκληρο κλάδο να πάει και να του πει έλα εδώ και να του ασκήσει διώξεις».

Πηγή: Του Γεράσιμου Λιόντου/από eksegersi.gr- imerodromos.gr