Υπέροχες δροσιστικές σαλάτες για το καλοκαίρι

27

Έχουν πιάσει για τα καλά οι ζέστες και τι καλύτερο από δροσερές σαλάτες; Η αλήθεια είναι ότι όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο, τόσο λιγότερο θέλουμε να καίει ο φούρνος και το τηγάνι. Εκτός αυτού, προτιμάμε γεύματα ελαφριά και δροσερά, έτσι ώστε να μην μας βαρύνουν και νιώσουμε σαν να μας πλακώνει η ζέστη.

Άφησε τα κατσαρολικά στην άκρη και πιάσε τις πιατέλες και τς γαβάθες. Παρακάτω θα βρεις συνταγές για 5 δροσερές σαλάτες που θα μονοπωλήσουν το καλοκαίρι σου. Θα παρατηρήσεις επίσης ότι είναι όλες ιδιαίτερες, αλλά παρόλα αυτά πανεύκολες!

Σαλάτα με σύκα, καρύδια και κατσικίσιο κορμό

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 4 σύκα κομμένα κατά μήκος στα 4
  • 30 γρ. καρύδια
  • 150 γρ. κατσικίσιο κορμό chevres

Για τη βινεγκρέτ

  • 50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 15 γρ. ξίδι βαλσάμικο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3 γρ. πετιμέζι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα. Την απλώνουμε σε πιατέλα και από πάνω τοποθετούμε τα σύκα, τα καρύδια και τον κατσικίσιο κορμό σε κομματάκια.
  2. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  3. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Πράσινη σαλάτα με ψητά ροδάκινα και κατίκι Δομοκού

Υλικα (για 4 άτομα)

  • Μείγμα πράσινων σαλατικών (μαρούλι, ρόκα κλπ)
  • Μερικά φυλλαράκια βασιλικού
  • 4 μικρά ροδάκινα ή νεκταρίνια
  • 75 γρ. κατίκι Δομοκού

Για τη βινεγκρέτ

  • 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 1 κ.σ. γιαούρτι
  • ½ κ.γ. μέλι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα σχαροτήγανο και ψήνουμε τα ροδάκινα μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  2. Ετοιμάζουμε τις πρασινάδες και τις ανακατεύουμε με τα φύλλα του βασιλικού. Τα στρώνουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω τα ψημήνα ροδάκινα και κουταλιές από το κατίκι Δομοκού εδώ κι εκεί.
  3. Ανακατεύουμε τα υλικά της βινεγκρέτ σε βαζάκι με καπάκι και περιχύνουμε τη σαλάτα πριν σερβίρουμε.

Ταμπουλέ με ντοματίνια και καρύδια

tampoule me ntomatinia kai karidia

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 120γρ. πλιγούρι
  • 180ml νερό
  • 100γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • μισό αγγούρι κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 4κ.σ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 30ml λάδι
  • το χυμό ενός λεμονιού (μεγαλούτσικου)
  • αλάτι

Βάλε το πλιγούρι σε βραστό νερό (που έχουμε αποσύρει από την φωτιά) και άφησε το για 15 λεπτά. Αν δεν το έχει απορροφήσει μέχρι τότε, απλά το στραγγίζεις. Με το που κρυώσει μετάφερε το σε μια γαβάθα και πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε στο τέλος το αλάτι. Έτοιμη για σερβίρισμα!

 

 

Μαυρομάτικα φασόλια με πιπεριές Φλωρίνης

salata me mauromatika fasolia kai piperies florinis

 

 

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)
  • 2κ.σ λευκό ξύδι
  • 120ml λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • αλάτι, πιπέρι

Μούλιασε από βραδύς τα μαυρομάτικα φασόλια. Την επόμενη μέρα βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού βράσουν, στράγγιξε τα και άφησε τα να κρυώσουν. Έπειτα σε μια γαβάθα ή πιατέλα ρίξε τα φασόλια, τις πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μακρόστενες λωρίδες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Για το τέλος άφησε τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Έτοιμη για σερβίρισμα!

Σαλάτα με φακές, φέτα και ντοματίνια

salata me fakes, feta kai ntomatinia

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 225γρ. φακές
  • 1800ml νερό
  • σκόρδο (προαιρετικό)
  • 200γρ. ντοματίνια
  • 8 ελιές καλαμών χωρίς το κουκούτσι
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • μισό αγγούρι σε ροδέλες
  • λίγο λάδι
  • 100γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 100γρ. κατσικίσιο τυρί σε κομματάκια
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • λίγο βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τις φακές για 20-30 λεπτά- με τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο- μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Μόλις κρυώσουν τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά από πάνω και ανακατεύουμε πολύ καλά. Δροσερή και γευστικότατη.

Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και δυόσμο

Υλικά

  • 300 γρ. καρπούζι σε κύβους
  • 150 γρ. φέτα σε κύβους
  • 1 κλαδάκι δυόσμο (τα φυλλαράκια)
  • 1 παξιμάδι κριθαρένιο σε κομματάκια
  • Λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Λίγο χοντρό αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το καρπούζι από φλούδα και κουκούτσια και το κόβουμε σε κύβους.
  2. Ανακατεύουμε σε πιατέλα το καρπούζι με τους κύβους της φέτας, το παξιμάδι και τα φυλλαράκια του δυόσμου.
  3. Πασπαλίζουμε με αλάτι χοντρό, ραντίζουμε με σταγόνες ελαιολάδου και σερβίρουμε αμέσως.

2 μοναδικές Ιδέες για σαλάτες με υπέροχο design

  !

Δύο μοναδικές ιδέες για να σερβίρετε τις σαλάτες σας σε γιορτές, τραπέζια, μπουφέ. Τα υλικά είναι συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιεί ο καθένας μας για να φτιάξει μια σαλάτα. Η διαφορά είναι στη διακόσμηση. Διακόσμηση λοιπόν με πολύ φαντασία. Σαλάτες που λυπάσαι να τις φας.

Μπορείτε να διακοσμήσετε την σαλάτα στο πιάτο σας, έτσι ώστε να μοιάζει σαν ένα μπουκέτο λουλούδια. Για την κατασκευή λουλουδιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε pepperonis, αλλαντικά, ντοματίνια και τυρί. Για τα φύλλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα μαρουλιού ή κομμένα φύλλα λάχανου με ένα μαχαίρι. Για να κάνετε τον μίσχο του μπουκέτου απλά τοποθετούμε κομμένο αγγούρι.

Μια σαλάτα με τη μορφή ενός καλαθιού είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος προβολής σαλάτας. Σε ένα καλάθι σαλάτα μπορείτε επίσης να προσθέσετε λουλούδια με pepperonis και τυρί. Για τις πλευρές κάνουμε ρολά με αλλαντικά και ελιές.