Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 2-3 πεν: Τα λιοντάρια του Θρύλου στους 4 του...

Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 2-3 πεν: Τα λιοντάρια του Θρύλου στους 4 του Conference

25
UEFA CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 / ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΟΣΦΠ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη, με ήρωα τον Τζολάκη που έπιασε τρία πέναλτι επικράτησε 3-2 της Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Συγκλονιστικός Θρύλος στην Κωνσταντινούπολη, έπαιξε όπως η γάτα με το ποντίκι τη Φενέρ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αλλά χρειάστηκε τα πέναλτι και τον Τζολάκη για να πιάσει δύο και να οδηγήσει την ομάδα του στα ημιτελικά του Conference League!

Με φουλ επίθεση στην επίθεση της Φενέρ αποφάσισε να απαντήσει από το ξεκίνημα στις απαιτήσεις του αγώνα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος τεχνικός έριξε από την αρχή του αγώνα όλα τα επιθετικά του όπλα. Μέσα Φορτούνης, Ποντένσε, Γιόβετιτς και Ελ Καμπί, μπροστά από το δίδυμο Εσε, Τσικίνιο, ενώ στην άμυνα ο Ντόη, όπως αναμενόταν, αντικατέστησε τον τιμωρημένο Ρέτσο πλάι στον Κάρμο.

Από την άλλη πλευρά, ο τεχνικός της Φενέρ είχε στο αρχικό σχήμα και τον Φρεντ στον άξονα και τον Καντίογλου στο αριστερό άκρο της άμυνας. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν αποφασισμένοι και συγκεντρωμένοι στο… καμίνο του «Σουκρού Σαράτσογλου», ενώ είχαν και την πρώτη τελική ενέργεια με τον Τσικίνιο να σουτάρει εκτός περιοχής και τη μπάλα να φεύγει ψηλά.

Η τύχη, ωστόσο, δεν ήταν με το μέρος των «ερυθρολεύκων», καθώς ο άνθρωπος που είχε πετύχει το δεύτερο γκολ της Φενέρ στο Φάληρο, σκόραρε ξανά με τη συμπλήρωση έντεκα λεπτών αγώνα. Ο Καχβετσί βρέθηκε με τη μπάλα στα πόδια εντός περιοχής από τα δεξιά, έπειτα από πάσα του Τάντιτς στο Σιμάνσκι και ασίστ του τελευταίου, σούταρε με δύναμη και νίκησε τον Τζολάκη, φέρνοντας το συνολικό σκορ στα ίσια (3-3).

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν πρόβλημα να κρατήσουν τη μπάλα και να την κυκλοφορήσουν, φάνηκε, ωστόσο, να ξεμένουν από επιλογές στα πέριξ της αντίπαλης περιοχής, εκεί όπου οι διαδοχικές σέντρες αποδείχθηκαν εύκολη λεία. Πέρα από αυτό, το γρήγορο παιχνίδι των ποιοτικών παικτών της Φενέρ στο μεσοεπιθετικό κομμάτι ανάγκασε τους φιλοξενούμενους να χάνουν κάποιες φορές τη σωστή τοποθέτηση.

Γεμάτο προσωπικές και πολύ δυνατές μονομαχίες το παιχνίδι, με τους παίκτες και των δύο ομάδων να πέφτουν στη μπάλα σαν… καμικάζι σε κάθε άκρο του γηπέδου. Στο 34′ ο Καχβετσί επιχείρησε να νικήσει ξανά τον Τζολάκη που ήταν σε ετοιμότητα, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Ελ Καμπί βρέθηκε στην αντίπαλη περιοχή, αλλά υποδείχθηκε οφσάιντ.

Καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό πήγε να δημιουργηθεί στο 41′, με τον Ποντένσε να κλέβει, να αποφεύγει δύο αντιπάλους και να ψάχνει τον Ελ Καμπί, με την πόσα, όμως, να κόβεται πριν φτάσει στον Μαροκινό. Το πρώτο ημίχρονο έφτασε στο τέλος του με λίγες τελικές προσπάθειες εκατέρωθεν, παρότι και οι δύο αντίπαλοι είχαν όλα τους τα επιθετικά όπλα πάνω στο χορτάρι.

Ζητούμενο για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ, το γεγονός ότι ήταν αποκομμένος στην επίθεση ο Ελ Καμπί, ο Γιόβετιτς ήταν άφαντος στο πρώτο μέρος, Φορτούνης και Ποντένσε πρόσφεραν λίγα συγκριτικά με τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα όλη η πίεση να πέφτει σε ΤσικίνιοΕσε και την αμυντική τετράδα. Σε σχέση με το πρώτο ματς, η αμυντική λειτουργία της Φενέρ ήταν πολύ καλύτερη, κυρίως λόγω της παρουσίας του Φρεντ μπροστά από την τετράδα της άμυνας.

Πρώτη παρέμβαση με Ιμπόρα

Πρώτη κίνηση από τον τεχνικό του Ολυμπιακού, ο Ιμπόρα αντί του Γιόβετιτς, προκειμένου να παίξει λίμπερο μπροστά από τους στόπερ, να δώσει ανάσες στα μετόπισθεν, λόγω εμπειρίας, καλής τεχνικής και ύφους, αλλά και να επιτρέψει στον Τσικίνιο να πάρει μέτρα προς την επίθεση.

Στο 50′ σε κατεβασιά του Καντιόγλου, ο οποίος έφτασε έως την περιοχή, ο Τζέκο προσπάθησε να σκοράρει με τη μπάλα να καταλήγει σε κόρνερ. Με πιο ισορροπημένη παρουσία στο τερέν, οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν περισσότερο τη μπάλα στα πόδια τους, πήραν μέτρα προς την επίθεση και προσπάθησαν να απειλήσουν, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα.

Δεύτερη κίνηση από τον κόκκινο πάγκο στο 64′ με τον Γιώργο Μασούρα να αντικαθιστά τον Ντανιέλ Ποντένσε που δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Ο τουρκικός πάγκος απάντησε με τον Μπατσουαγί να παίρνει τη θέση του Τζέκο στο 73′. Οσο περνούσε η ώρα, το ματς γινόταν όλο και πιο ανοικτό, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν το χρυσό γκολ της πρόκρισης. Στο 80′, σε εκδήλωση αντεπίθεσης ο Μασούρας βρέθηκε απέναντι από τον Λιβάκοβιτς, ο οποίος, ωστόσο, απομάκρυνε με τα πόδια το αδύναμο σουτ του διεθνούς κυνηγού.

Δύο λεπτά αργότερα, ακυρώθηκε σωστά γκολ του Μπατσουαγί ως οφσάιντ. Στη διάρκεια της παράτασης, ο Ολυμπιακός άγγιξε το γκολ στο 103′, όταν μετά από φάουλ του Φορτούνη, η κεφαλιά του Ιμπόρα έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, έπειτα από παρέμβαση του Λιβάκοβιτς με το πόδι, ο Κάρμο πήρε το ριμπάουντ για να διώξει προ της γραμμής ο Τζικού.

Νέα προσθήκη στο δεύτερο μέρος της παράτασης, με τον Ορτα αντί του Τσικίνιο και τον Ελ Αραμπί στη θέση του Φορτούνη. Ολα για όλα από τον Μεντιλίμπαρ που ήθελε την πρόκριση στη ροή του αγώνα, πριν φτάσουμε στη ρουλέτα των πέναλτι.

Η πίεση του Ολυμπιακού επί των εξουθενωμένων γηπεδούχων συνεχίστηκε μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράτασης, στο οποίο ο Στίλερ, ενώ αρνήθηκε αρχικά φάουλ επί του Μασούρα, έδειξε δεύτερη κίτρινη και απέβαλε τον Ντόη…

Η διαδικασία των πέναλτι

  • 0-1 Εύστοχη εκτέλεση Ελ Καμπί
  • 0-1 Απόκρουση Τζολάκη σε πέναλτι του Τάντιτς
  • 0-1 Απόκρουση Λιβάκοβιτς σε πέναλτι του Ελ Αραμπί
  • 1-1 Εύστοχη εκτέλεση Μπατσουαγί
  • 1-2 Εύστοχη εκτέλεση Όρτα
  • 1-2 Απόκρουση Τζολάκη σε εκτέλεση πέναλτι του Οντέρ
  • 1-3 Εύστοχη εκτέλεση του Μασούρα
  • 2-3 Εύστοχη εκτέλεση του Τζιμπού
  • 2-3 Απόκρουση Λιβάκοβιτς σε εκτέλεση του Ροντινέι
  • 2-3 Απόκρουση Τζολάκη σε πέναλτι του Μπονούτσι
  • Πηγή