Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Επισκέψιμα οινοποιεία …

28

Ένας μοναδικός τρόπος γνωριμίας με τη φύση, τον πολιτισμό και τα κατά τόπους έθιμα, που συνδυάζει αρμονικά το ταξίδι με τη γνωριμία νέων ή παλαιότερων εσοδειών κρασιού.

Η παγκόσμια γιορτή του οινοτουρισμού γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοέμβρη, με ανοιχτά τα οινοποιεία της χώρας για δοκιμές οίνου, ξεναγήσεις σε αμπελώνες / χώρους παραγωγής και ενημερώσεις καινούργιων κρασιών.

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ορίζει ως oινοτουρισμό, τον “τουρισμό του οποίου ο σκοπός είναι η επίσκεψη σε αμπελώνες, οινοποιεία, δοκιμή, κατανάλωση και/ή αγορά κρασιού”. Ο οινοτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή του τουρισμού και της γενικότερης κατηγορίας της gαστρονομίας που ενισχύει τη γεωργία και την ανάπτυξη απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου και ζωντανεύει τον πολιτισμό και τις τοπικές παραδόσεις, δημιουργώντας πακέτα εμπειρίας για τους οινοτουρίστες.

Άρρηκτα δεμένος ο οίνος με την ιστορία, τον πολιτισμό, τις καλλιέργειες και το εμπόριο των Ελλήνων. Από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα χρόνια του Βυζαντίου δημιουργήθηκε η κληρονομιά της αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής οίνου καθώς και ολόκληρος ο πολιτισμός γύρω από το κρασί. Το κρασί αποτελούσε και αποτελεί ένα βασικό στοιχείο διατροφής στο καθημερινό τραπέζι του Έλληνα. Την τέχνη του αμπελουργείν την οικειοποιήθηκαν τόσο οι Ρωμαίοι και οι Βενετοί όσο και οι Οθωμανοί μέσα στο πέρασμα των αιώνων, χωρίς όμως οι Έλληνες να χάσουν την τέχνη και τις τεχνικές παραγωγής κρασιού.

O οινοτουρισμός εμφανίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 70 και έχει ως στόχο να ενισχύσει τις αγροτικές περιοχές έναντι της αστικοποίησης και της υπαίθριας ερήμωσης, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα στοιχεία του πολιτισμού και των τοπικών λαογραφικών παραδόσεων, μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη, προκαλώντας ραγδαία ανάπτυξη (European Charter Oenotourism). Σύμφωνα με τη Statista, η παγκόσμια αγορά του οινοτουρισμού ανέρχεται στα 8,7 δισ. δολ., για το 2020 και προβλέπεται να φτάσει στα 29,6 δισ. ευρώ έως το 2030, αντιμετωπίζοντας την μεγάλη ανταγωνιστικότητα με τεχνολογικά καινοτόμα διαφοροποίηση σε επίπεδο τόσο παραγωγής όσο και διοίκησης. Στην πρώτη θέση, με τους περισσότερους οινοτουρίστες κάθε χρόνο, έρχονται οι ΗΠΑ με 15 εκατομμύρια, ενώ η Γαλλία έρχεται στη δεύτερη θέση, με 10 εκατ. οινοτουρίστες ετησίως. Ακολουθούν, η Γερμανία που φιλοξενεί 7,3 εκατομμύρια και η Ιταλία με 5 εκατ. οινοτουρίστες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οινοτουρισμού (GWTO), η Ελλάδα είναι ένας ανερχόμενος οινοτουριστικός προορισμός με τη νησιωτική της χώρα να διαθέτει περισσότερες από 300 ποικιλίες σταφυλιών και αμπελώνες 150.000 εκταρίων.

Ο οινοτουρισμός με “Ανοιχτές Πόρτες” (Open Door), συνίσταται στο άνοιγμα των θυρών των κελαριών και στην υποδοχή ατόμων για γευσιγνωσία κρασιού και επισκέψεις στο κελάρι του εκάστοτε συγκροτήματος, στα μουσεία κρασιού ή στα συγκροτήματα εστιατορίων, με το “Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου”, ειδικό λογότυπο που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού. Συμμετέχουν οι οινοπαραγωγικές ενώσεις:

  • Η Ένωση Οινοπαραγωγών “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”
  • Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας
  • Η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας
  • Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής
  • Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου
  • Η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου
  • Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

Οι εκδηλώσεις την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, πραγματοποιούνται από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.