Πάρτι Ρώσων πρακτόρων κάτω από τη μύτη της ΕΥΠ

21

 

Πάρτι Ρώσων πρακτόρων κάτω από τη μύτη της ΕΥΠ επί 15 ολόκληρα χρόνια…

Επί 15 ολόκληρα χρόνια ένα ζευγάρι κατασκόπων της GRU επιχειρούσε ανενόχλητο σε όλη την Ευρώπη με κάλυψη ένα… ξενοδοχείο στη Χαλκιδική 

Ακόμη μία υπόθεση κατασκοπείας στην Ελλάδα φαίνεται ότι άργησε να γίνει αντιληπτή από το «ραντάρ» της ΕΥΠ. Μετά τη Ρωσίδα κατάσκοπο με το ψευδώνυμο «Μαρία Τσάλα» στο Παγκράτι, που δρούσε στη χώρα μας επί πέντε χρόνια με πλαστά έγγραφα, αποκαλύφθηκε η δράση ενός ζευγαριού στη Χαλκιδική που έκανε επίσης διπλή ζωή. Συγκεκριμένα, το ζεύγος των Ρώσων Νικολάι Σαπόζνικοφ και Ελενα Σαποζνίκοβα, που διατηρούσε ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, φέρεται να εμπλέκεται σε αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχία, ενώ χρησιμοποιούσαν το ξενοδοχείο τους ως κρησφύγετο πρακτόρων της ρωσικής μονάδας στρατιωτικής κατασκοπείας GRU. Το Villa Elena για τον απονήρευτο παραθεριστή ήταν ένα ευχάριστο οικογενειακό ξενοδοχείο στο Φράμα της Χαλκιδικής με εξωτερική πισίνα, μεγάλο κήπο και σχετικώς προσιτή τιμή. Οπως όμως αποκάλυψε ο ρωσικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας The Insider, που έχει τεθεί εκτός νόμου από το Κρεμλίνο, λειτουργούσε ως άντρο Ρώσων κατασκόπων οι οποίοι πραγματοποίησαν θανατηφόρες επιθέσεις στην Τσεχία.

Μάλιστα, έπειτα από έρευνα των τσεχικών υπηρεσιών ασφαλείας διαπιστώθηκε ότι η μονάδα με κωδική ονομασία «29155» της μυστικής υπηρεσίας του στρατού της Ρωσίας ήταν πίσω από δύο εκρήξεις στις αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στο Βρεμπίτιτσε το 2014, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί λέγεται ότι είχαν τοποθετηθεί από τους Αλεξάντρ Μίσκιν και Ανατόλι Τσεπίγκα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι της Βρετανίας το 2018, τους οποίους φέρονται να βοήθησαν οι Σαπόζνικοφ να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές ερεύνησαν έπειτα από αίτημα της Τσεχίας και της Βουλγαρίας τον Νικολάι, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, και την Ελενα. Το 2023 οι τσεχικές αρχές ζήτησαν την έκδοση των Σαπόζνικοφ από την Ελλάδα, ωστόσο το ζευγάρι φαίνεται ότι είχε καταφέρει να περάσει απαρατήρητο επί 15 χρόνια, καθώς είχε αγοράσει το Villa Elena από το 2009, μετακομίζοντας εκεί ένα χρόνο αργότερα. Από την έρευνα αποδείχτηκε ότι ανήκαν στη ρωσική μυστική υπηρεσία «29155», στην οποία συμμετέχουν συνήθως πράκτορες που πλασάροντας μια «κανονική ζωή» σε χώρες της Δύσης προκαλούν γεγονότα με στόχο την αποσταθεροποίηση των αντιπάλων του Κρεμλίνου.

 

Τράβηξε την προσοχή

Ο Νικολάι, που ζούσε στο παρελθόν στην Τσεχία και τη Βουλγαρία, τράβηξε την προσοχή των Τσέχων ερευνητών λόγω του ρόλου του στην Imex, μια εταιρεία όπλων η οποία συστάθηκε για να εξυπηρετεί τους ευρωπαϊκούς στρατούς που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υλικό της σοβιετικής εποχής. Κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε εκρήξεις στο εργοστάσιο όπου εργαζόταν. Ο γιος τους Παβέλ, ο οποίος ήταν κάποτε μέλος του Τσεχικού Κόμματος Πειρατών, εργάστηκε επίσης για την εταιρεία.

Η οικογένεια λέγεται ότι συνέλεγε πληροφορίες και στρατολογούσε άλλους για λογαριασμό της Μόσχας. Η Ελενα έχει λάβει από τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν το βραβείο του Ηρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το υψηλότερο στρατιωτικό βραβείο της χώρας, ύστερα από επιχειρήσεις σαμποτάζ στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Βουλγαρία.

Καθώς μια από τις εντολές που έχουν οι πράκτορες της «29155» είναι να διαπράττουν δολοφονίες με νευροτοξικούς παράγοντες, προέκυψαν ερωτήματα για τη δράση των δύο ξενοδόχων. Ωστόσο δεν είναι γνωστό αν το εν λόγω ζευγάρι έχει προβεί σε κάτι τέτοιο. Οι ελληνικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Σαπόζνικοφ δεν δρούσαν στην Ελλάδα.

Ο ξαφνικός θάνατος 

Ο Νικολάι πέθανε ξαφνικά τον περασμένο Φεβρουάριο. Με την αναγγελία της είδησης δυτικές υπηρεσίες θεώρησαν ότι ο θάνατός του θα μπορούσε και να μην αποδίδεται σε φυσικά αίτια. Αν και επισήμως έπαθε καρδιακή ανακοπή, την υπόθεσή του ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια του Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Στο πιστοποιητικό θανάτου του, που εκδόθηκε από ιδιώτη γιατρό της Θεσσαλονίκης με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2024, αναφέρεται ως αιτία η καρδιακή ανακοπή. Η έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει τυπικά, ακόμη και αν όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε φυσικά αίτια. Οσον αφορά τη χήρα του, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να έχει διαφύγει στην Τσεχία την ώρα που ακόμη αναμένεται η ετυμηγορία των ελληνικών αρχών σε βάρος της.

Εν τω μεταξύ, το κατάλυμα δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής ούτε διαθέτει τουριστικό διακριτικό. Παρ’ όλα αυτά, ήταν διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης καταλυμάτων μέχρι το 2020.

Η συνέχεια εδώ

Κώστας Παπαγιαννόπουλος”Θα αποχωρήσω μόνο όταν είμαι σίγουρος ότι η ομάδα δεν θα έχει πισωγύρισμα”βίντεο

Τι λένε οι Τσέχοι

Το Τσεχικό Εθνικό Κέντρο Κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος (NCOZ) δήλωσε ότι έχει σαφή στοιχεία πως μέλη της GRU βρίσκονται πίσω από την επίθεση στις αποθήκες πυρομαχικών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του NCOZ Γίρι Μαζάνεκ, πράκτορες της GRU μετέβησαν στην Τσεχία για να εξαπολύσουν βομβιστικές επιθέσεις και έφυγαν αμέσως μετά. Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών λέγεται ότι είχε μάλιστα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα αποθηκευμένα όπλα και πυρομαχικά στο Βρεμπίτιτσε.

Η αστυνομία εικάζει ότι η Ρωσία στόχευσε τη μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών επειδή η Τσεχία προμήθευε και πουλούσε πυρομαχικά στην Ουκρανία τη χρονιά που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία.

Πηγή