7 μέρες γνωρίζοντας τις ξεχωριστές ομορφιές της Κορινθίας

341

Φαντάζει η ιδανική απόδραση

O προορισμός  Κορινθία βρίσκεται στο βορειανατολικό άκρο της Πελοποννήσου ωστόσο κρατά κι ένα μικρό κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας, βρισκόμενος σε απόσταση αναπνοής από την Αττική.

Φαντάζει η ιδανική κοντινή απόδραση από το κλείνον άστυ της πρωτεύουσας, μιας και πρόκειται για έναν τόπο με μακρά ιστορία, σπουδαίο πολιτισμό κι ομορφιές που μπαίνουν στο άλμπουμ των καλύτερων φωτογραφικών αναμνήσεων κάθε ταξιδιώτη.

Με πρωτεύουσα της την Κόρινθο και καμάρι της τον Ισθμό η Κορινθία συνδυάζει τη φυσική άγρια ομορφιά των ορεινών χωριών της αλλά και τις κοσμοπολίτικες δαντελωτές παραλίες, που έχουν χιλιάδες θαυμαστές και θιασώτες.

Από το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο και τους Αγίους Θεόδωρους μέχρι τη Νεμέα, τα Τρίκαλα τον Φενεό και τη Ζήρεια οι διαδρομές και τα τοπία είναι εύκολα προσβάσιμα και απολαυστικά.

Κι αν μια εβδομάδα σίγουρα δεν φαίνεται αρκετή για να γυρίσεις την Κορινθία, σίγουρα σου επιτρέπει να χορτάσεις τις ομορφιές της.

 

Μέρα 1η, Κόρινθος- Λουτράκι

Αν υπάρχει ένα σήμα κατατεθέν της Κορινθίας είναι σίγουρα ο Ισθμός που από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η διώρυγά του ενώνει τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό Κόλπο.

Μια ώρα μακριά από την Αθήνα,θα συναντήσεις μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας, με σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό όπως μαρτυρούν μέχρι και σήμερα, το Ωδείο, το Ασκληπείο, η Αρχαία Αγορά κι ο επιβλητικός Ναός του Απόλλωνα.

Για την Ακροκόρινθο που φιλοξενεί το μεγαλύτερο κάστρο της Ελλάδας κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε μιας κι οι λέξεις μοιάζουν φτωχές μπρος στην μοναδικότητα του μνημείου.

Μια περατζάδα από το λιμάνι και μια βόλτα στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης που έχει σύμβολο τον Πήγασο και φύγαμε για το κοσμοπολίτικο Λουτράκι με τις βοτσαλωτές  παραλίες.

Αν είσαι της θάλασσας, εκτός από βουτιά επιβάλλεται να πάρεις το καραβάκι από το Λιμάνι και να πας προς Αλκυονίδες μεριά.

Αν είσαι του βουνού πάλι να ανηφορίσεις τα Γεράνεια πριν κάνεις την καθιερωμένη επίσκεψη στο Ηραίον και στο Σκάλωμα για να δεις τους Μυκηναϊκούς Τάφους.

Επειδή η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς που ακολούθησαν τα χνάρια του Δίολκου, δεν χάνει κάτι να επισκεφθείς και το Καζίνο της περιοχής.

Ούτε 10 χιλιόμετρα μακριά, θα βρεις τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό που κουβαλά τον μύθο της Βασίλισσας της Σπάρτης.

Περισσότερα για την Κόρινθο έχουμε εδώ.

Tip →  Δέκα αποδράσεις από το Λουτράκι

Mέρα 2η, Βραχάτι- Κιάτο

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κόρινθο συναντάς το Βραχάτι που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς του νομού.

Οι παραλίες του, έχουν λεπτό βότσαλο με υπέροχη θέα στον Κορινθιακό με τα γαλαζοπράσινα νερά και φέρνουν στο νου ένα νησί που λαχταράς να περπατήσεις και να ξαποστάσεις στα ταβερνάκια και τα café του, εκεί στην καρδιάς της Βόρειας Πελοποννήσου.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στέκεται το Κιάτο κι αφού το ρίξαμε στις βουτιές, επιβάλλεται να περάσουμε μια βόλτα από τις παραλίες του, που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όταν πέσει ο ήλιος, η περιοχή μοιάζει βγαλμένη από πίνακα πλανόδιου ζωγράφου, ιδανική για νυχτερινές παραλιακές βόλτες με παγωτό στο χέρι.

 

Μέρα 3η Ξυλόκαστρο

 

Το ξακουστό Ξυλόκαστρο έχει καταχωρηθεί στο μυαλό των φανατικών επισκεπτών του σαν την ιδανική εξόρμηση ειδικά για όσους μένουν στην Αττική. Ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και τη Συκιά θα βρεις το περίφημο Πευκοδάσος του Πευκιά που ενέπνευσε τον Καρυωτάκη που έγραψε το «Πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» με την υπέροχη του παραλία.

 

 

Σε απόσταση αναπνοής θα βρεις τα γραφικά χωριουδάκια Καμάρι και Λουτρό κι εκεί κοντά τους βρίσκεται το Φαράγγι της Φόνισσας που αξίζει να δεις.

Οι μοσχομυριστές ταβέρνες, το σπίτι του Σικελιανού, τα χωμάτινα μονοπάτια που οδηγούν στις μοναδικής αρχιτεκτονικής εκκλησίες του Αγίου Βλασίου και της Μονής της Παναγίας Καρφιώτισσας κι η κοντινή βοτσαλωτή παραλία της Συκιάς συνθέτουν την ιδανική εκδρομή.

 

Μέρα 4η, Νεμέα- Στυμφαλία

Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του ποταμού Ασωπού που διασχίζει τον κάμπο της.

Γνωστή στα πέρατα της γης, από τους άθλους του Ηρακλή που έπνιξε το λιοντάρι στα ιερά χώματα της, έχει πίσω της ιστορία χιλιάδων χρόνων και θρυλείται ότι οι αγώνες που γίνονταν στα μέρη της τα Νέμεα, είναι από τους παλαιότερους όλου του κόσμου.

Πέραν της τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας της περιοχής, ευρήματα της οποίας συναντά σε κάθε γωνιά της (όπως το Μυκηναϊκό Νεκροταφεία στα Αηδόνια) ο επισκέπτης, η Νεμέα  περηφανεύεται για τα μοναστήρια της που μετρούν εκατοντάδες χρόνια ζωής, όπως εκείνο της Παναγιάς του Βράχου αλλά και η Μονή και Επισκοπή Πολυφέγγους.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την περιοχή μπορείς να συναντήσεις το Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών, αφού έχεις εφοδιαστεί με μπόλικα μπουκάλια Αγιωργίτικο κρασί και λαχταριστή κορινθιακή σουλτανίνα.

Μισή ώρα μακριά από τον τόπο του ενός άθλου του Ηρακλή, βρίσκεται άλλο ένας πολυθρύλητος, αυτός της Στυμφαλίας με τη διάσημη λίμνη και τον υπέροχο υδροβιότοπο της περιοχής με πλούσια ορνιθοπανίδα.

Η Στυμφάλια   έχει μπολικές ομορφιές που δεν περιορίζονται στα κελαρυστά νερά και το εκθαμβωτικό φυσικό κάλλος.

Τα μονοπάτια θα ξυπνήσουν τον περιπατητή μέσα σου, ενώ τα ερείπια της αρχαίας Στύμφαλου και της Μονής Ζαράκας είναι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί προορισμοί, ενώ και το κοντινό ελατοσκέπαστο χωριό Καλιάνοι αξίζει της επίσκεψής σου.

 

Μέρα 5η, Τρίκαλα Κορινθίας

Αν υπήρχε μια φράση που θα μπορούσε να περιγράψει αυτό που νιώθει ο ταξιδιώτης που συναντά για πρώτη φορά τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ξεκάθαρα: μαγευτικός χειμερινός προορισμός.

Πρόκειται για μια ονειρεμένη απόδραση με σπουδαία μυθολογική ιστορία και γραφικούς οικισμούς χτισμένους στις πλαγιές τους που προσφέρουν μια αποστομωτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο.

Γοητευτικά μονοπάτια, ζεστά αναπαλαιωμένα αρχοντικά, ξύλινα σαλέ, πετρόκτιστες πλατείες και στενά δρομάκια κρυμμένα κάτω από θεόρατα πλατάνια, σου προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο επιλογών για να απολαύσεις μια εκδρομή που θα θυμάσαι για πολύ καιρό, συνοδευόμενη από τους διαλεχτούς και μοσχομυριστούς μεζέδες των ταβερνών της περιοχής.

Μην ξεχάσεις να περπατήσεις το 6 χιλιομέτρων μονοπάτι από τα Μεσαία Τρίκαλα ως τη μαγική Λίμνη Δασίου, η οποία… εξαφανίζεται το καλοκαίρι σαν μαγική εικόνα.

 

Μέρα 6η, Ζήρεια

Το οροπέδιο Ζήρεια είναι ιδανικός προορισμός για τους πεζοπόρους, όντας το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοπονήσου, που στέκεται επιβλητικό μπροστά από τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας.

Κάθε χωριό της περιοχής έχει έναν σύνδεσμο μονοπατιών που οδηγούν τόσο στις κορυφές των βουνών, σε καταφύγια και καταπράσινα δάση της περιοχής. Από το κατάφυτο βουνό που οι λάτρεις του σκι, μνημονεύουν για το πανέμορφο χιονοδρομικό κέντρο μέχρι τη Λίμνη Δασίου να προσφέρει μοναδικές εικόνες καθώς μεταμορφώνεται στις αλλαγές των εποχών.

Η Καστανιά, το Κεφαλάρι, το Μοσινό, η Μοσιά κι η Γκούρα, συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε γραφικότητα κερδίζοντας στο τέλος της μέρας, κάθε έναν που βρέθηκε στους γοητευτικούς τόπους τους.

 

Μέρα 7η, Φενεός

Ορεινό χωριό της Κορινθίας, χτισμένο στις καταπράσινες περιοχές της περιοχής, απέχει μια ανάσα από τη λαοθρύλητη λίμνη Δόξα που σχηματίζεται από το φράγμα Φενεού–Δόξας στα νερά του ποταμού Όλβιου.

Βαμμένη σε γαλανό χρώμα και απόκοσμα γαλήνια, περικυκλωμένη από ένα μυρωδάτο δάσος μαυρόπευκων που απλώνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι, αιχμαλωτίζει κάθε επισκέπτη. Στο κέντρο της δεσπόζει το Παλαιομονάστηρο.

Από το Βουνό περνάμε στον ευλογημένο με καρπούς κάμπο του Φενεού, αφού προηγουμένως επισκεφθούμε τα ερείπια της αρχαίας πόλης που μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής.

Πηγή