9 υπέροχοι τρόποι να μαγειρέψεις με αγκινάρα

27

9 υπέροχοι τρόποι να μαγειρέψεις με αγκινάρα σήμερα

 

Μπορεί οι αγκινάρες να μην ανήκουν στο μαγειρικό ρεπερτόριό σου, αλλά μόλις βρήκαμε 5 πολύ καλούς τρόπους να τις εντάξεις στο φαγητό σου! Η αγκινάρα είναι νόστιμη, με ιδιαίτερη γεύση και αποτελεί το φάρμακο της φύσης για το συκώτι και τη χολή. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, με αντικαρκινική δράση, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι αγκινάρες και οι χαρακτηριστικές καρδιές του εσωτερικού τους είναι πεντανόστιμες. Ωστόσο μην παραλείψετε να καταναλώσετε και τα φύλλα τα οποία προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Η καλύτερη εποχή της φρέσκιας αγκινάρας είναι η άνοιξη και πιο συγκεκριμένα ο Μάρτιος.Μπορούμε να μαγειρέψουμε και να φάμε τις αγκινάρες στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με τα φύλλα τους ή όχι. Ας δούμε μερικούς τρόπους να τις μαγειρέψετε αλλά και να προσθέσετε αγκινάρες στις συνταγές σας.

Ωμή αγκινάρα: Απολαμβάνουμε την αγκινάρα και ωμή, αφού πρώτα την καθαρίσουμε και την ρίξουμε για λίγο σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού.

Ζυμαρικά με αγκινάρα:  Μια μακαρονάδα με αγκινάρεςκλείνει μέσα της όλη τη νοστιμιά, χωρίς πολλές θερμίδες, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης. Μπορούμε να προσθέσουμε και κομμάτια βραστής αγκινάρας και σε μακαρόνια φούρνου.

9 υπέροχοι τρόποι να μαγειρέψεις με αγκινάρα σήμερα

Δείτε ακόμη:

Βραστή αγκινάρα: Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις  αφήνουμε για λίγο σε ένα μπολ με άφθονο νερό και χυμό λεμονιού, ενώ βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε χυμό λεμονιού, τις αγκινάρες και τις βράζουμε για περίπου 40 λεπτά. Τις σερβίρουμε σχετικά ζεστές ή κρύες περιχύνοντας με ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγη ρίγανη ή θυμάρι.

Ψητή αγκινάρα: Τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε να βράσουν για 15 περίπου λεπτά σε αλατισμένο νερό. Τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο γκριλ για περίπου 12 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, προσθέτουμε λεπτοκομμένες φέτες σκόρδου, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ρίγανη και σερβίρουμε.

Κρέας με αγκινάρες: Η αγκινάρα ταιριάζει γευστικά και με τα κρεατικά και ιδιαίτερα με το αρνάκι. Αν δεν μας αρέσει το αρνί, μαγειρεύουμε μοσχάρι κατσαρόλας με αγκινάρες. Αφού σοτάρουμε το κρέας μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο κομμένο σε φέτες, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε λίγο ζωμό βοδινού και αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά και στο τέλος το αυγοκόβουμε.

Δείτε ακόμη:

Αυγά ομελέτα με αγκινάρα: Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τις κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες. Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο, σοτάρουμε τις αγκινάρες για 3 με 4 λεπτά και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά, αλάτι και πιπέρι. Τηγανίζουμε την ομελέτα μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί και από τις δυο πλευρές.

Ντιπαγκινάρας: Βράζουμε τις αγκινάρες και τις πολτοποιούμε στο μούλτι μαζί με μαγιονέζα, τυρί παρμεζάνα, φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα και αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί στους 200οC για 30 περίπου λεπτά. Σερβίρουμε το ντιπ ζεστό με κομμένα λαχανικά όπως καρότα, αγγούρια ή πιπεριές,  φρυγανισμένο ψωμί ή κρακεράκια.

9 υπέροχοι τρόποι να μαγειρέψεις με αγκινάρα σήμερα

Τάρτα με αγκινάραΣτη βασική συνταγή για τάρτα με κρέμα τυριών, προσθέτουμε στο μείγμα της γέμισης αγκινάρες τις οποίες έχουμε βράσει και κόψει σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους.

Δείτε ακόμη:

Αγκινάρες με όσπρια: Μια νόστιμη ιδέα είναι να προσθέσουμε αγκινάρες στους γίγαντες φούρνου  ή να φτιάξουμε μια σαλάτα με βραστές φακές και αγκινάρες την οποία θα εμπλουτίσουμε με ξινομυζήθρα, διάφορα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό, κάππαρη και θα την περιχύσουμε στο τέλος με ωμό ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο.

Δείτε επίσης:

Ρετρό γλυκά από ένα τεφτέρι του 1924