Εκλογές στη Γαλλία: Η ακροδεξιά νικήθηκε, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει – Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

14

Μπορεί η Γαλλία να πανηγύριζε το βράδυ για την απίστευτη ανατροπή σε βάρος της ακροδεξιάς, ωστόσο από σήμερα κιόλας ο προβληματισμός θα επιστρέψει στη χώρα, μαζί και η αβεβαιότητα.

Η αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία και έτσι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα διακυβέρνησης. Η κίνηση ματ που έκαναν, όπως και ο Μακρόν, να απομακρύνουν τον τρίτο τους υποψήφιο στις περισσότερες περιφέρειες και να πάνε σε face to face μάχη με τους αντιπροσώπους του κόμματος της Λεπέν, έπιασε τόπο.

Η Αριστερά από τρίτη βρέθηκε πρώτη και η ακροδεξιά έκανε την ακριβώς αντίθετη διαδρομή. Με τον Μακρόν δεύτερο, αλλά ξεκάθαρα αρνούμενο να συμπράξει με την αριστερά, η χώρα παραμένει κάτω από ένα μεγάλο κύκλο αβεβαιότητας.

Τα… κουκιά δεν βγαίνουν για την επίτευξη πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να ψάχνει συμμάχους ο Μελανσόν.

Ετσι, τα σενάρια ποικίλουν για το πως θα κινηθούν τα κόμματα την από σήμερα κιόλας, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τα βρουν απόλυτα μέσα στο Λαϊκό Μέτωπο (Πράσινοι, αριστεροί, Σοσιαλδημοκράτες και Αντικαπιταλιστές για το κορυφαίο αξίωμα. Ορισμένοι θεωρούν ότι κάποιοι πιο μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στο μπλοκ του Μακρόν, προκειμένου να σχηματιστεί μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Ενα δεύτερο σενάριο που προβλέπουν, λέει ότι ο Μακρόν θα ζητήσει από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που ήρθε πρώτο στις εκλογές, να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δεν έχει αποκλείσει αυτό το σενάριο.

Το τρίτο από τα 4 σενάρια, προβλέπει σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης, ωστόσο είναι απίθανο ένα τέτοιο σχήμα να επιβιώσει για πολύ.

Τέλος, υπαρκτό είναι και το σενάριο της ακυβερνησίας και της αστάθειας, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές για τον επόμενο ένα χρόνο.