Κατερίνα Ταγαρά: Η λειψυδρία ακριβαίνει το νερό…?

7

Τα αποθέματα νερού στην Αττική φτάνουν για περίπου 4 χρόνια, ενώ τουλάχιστον 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Έτσι εχόντων των πραγμάτων και μετά τις δηλώσεις του Υπουργού κ Σκυλακάκη περί κλιμακωτής τιμολόγησης του νερού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα λάβει χώρα αύξηση των τιμολογίων του νερού αλλά ….αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού.
Όχι Γιάννης, Γιαννάκης…

Γιατί και η αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού θα είναι υπερβολική για πολλά νοικοκυριά και έτσι απαράδεκτη. Γιατί επίσης δεν γνωρίζουμε αν στη φθηνή κλίμακα θα περιλαμβάνεται ή όχι η τωρινή μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού.
Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι κάτι τωρινό και παίρνει άμεσα μέτρα σε βάρος πάντα των καταναλωτών, των αδύναμων δηλαδή. Οι λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της εξοικονόμησης νερού για ύδρευση και άρδευση είναι και πρέπει να είναι ολιστικές αφού είναι προβλήματα διαχρονικά και αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό και πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα εθνικό σχέδιο το οποίο θα προβλέπει
👉 Καταγραφή όλων των πηγών που αναβλύζουν νερό για τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευσή τους
👉Οικονομικοτεχνικές μελέτες για τον καλύτερο δυνατό τρόπο. αξιοποίησης των πηγών
👉 Φραγματοποίηση όλων των ποταμών (όπως ο Σύθας) και των χειμάρρων.
👉Πλήρης αξιοποίηση των παραθαλάσσιων και υποθαλάσσιων υφάλμυρων πηγών.
👉Τοποθέτηση μηχανημάτων αφαλάτωσης όπου απαιτείται λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος.
👉 Ολοκλήρωση των φραγμάτων που καθυστερούν να ολοκληρωθούν όπως του φράγματος του Ασωπού.
Είναι πρόδηλο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε νερό να πιούμε ούτε να αρδεύσουμε τα κτήματα με πολλές παράπλευρες απώλειες όπως το τέλος του πρωτογενούς τομέα.

Κατερίνα Ταγαρά

Τ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν Κορινθίας, Δικηγόρος «Παρ’ Αρείω Πάγω»
Αν. Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΠΑΣΟΚ