Αρχιτεκτονικό μέλος των μεσοβυζαντινών χρόνων του Ακροκορίνθου που είχε αφαιρεθεί από τους Γερμανούς ,επαναπατρίστηκε στα πάτρια εδάφη

8

Ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μέλος των μεσοβυζαντινών χρόνων (8ος-12ος αιώνας μ.Χ.), που είχε αφαιρεθεί από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακροκορίνθου και  βρισκόταν στην Γερμανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού . Επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η επιστροφή του έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών, σημαντικών για την ιστορία και την κληρονομιά της χώρας.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει ιδιαίτερη αρχαιολογική και ιστορική αξία, καθώς ανήκει στην περίοδο της μεσοβυζαντινής εποχής, μία περίοδο κατά την οποία η βυζαντινή τέχνη και αρχιτεκτονική εξελίχθηκαν με ιδιαίτερο ρυθμό. Σημαντικές καινοτομίες και ιδιαίτερα αισθητικά χαρακτηριστικά αναπτύχθηκαν τότε, καθιστώντας τα βυζαντινά μνημεία αυτής της εποχής μοναδικά. Το αρχιτεκτονικό μέλος, πιθανόν να αποτελούσε τμήμα κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο χρησίμευε για την οχύρωση του Ακροκορίνθου ή ανήκε σε κάποια εκκλησία ή παρεκκλήσι της περιοχής.

Η αρχιτεκτονική των μεσοβυζαντινών χρόνων παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία σε μορφές και τεχνικές κατασκευής, με έντονη διακόσμηση, πλούσια γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη που κοσμούσαν προσόψεις και εσωτερικούς χώρους. Αυτό το μέλος, όπως και πολλά άλλα, πιθανότατα φιλοτεχνήθηκε από τοπικούς τεχνίτες, επηρεασμένους από τις καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής αλλά και τις παραδόσεις της περιοχής.

Η επιστροφή του αντικειμένου αποτελεί μία από τις πολλές επιτυχίες στον τομέα του επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα ή χωρίς άδεια από τη χώρα καταγωγής τους. Η επαναφορά του εν λόγω αρχιτεκτονικού μέλους αποτελεί σύμβολο της σημασίας της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που παραμένει ζωντανή σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν και τις πολιτιστικές ρίζες του τόπου μας.

Το αρχιτεκτονικό αυτό μέλος, λοιπόν, θα επιστρέψει στον φυσικό του χώρο, όπου θα εκτεθεί, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με ένα αυθεντικό κομμάτι της μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας.