Κόρινθος και στάθμευση: Ένα πρόβλημα που ζητά λύσεις…!

Κόρινθος: Η στάθμευση στο κέντρο και οι χώροι που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις

Το προσωρινό κλείσιμο του πάρκινγκ στο λιμάνι λόγω της προετοιμασίας της Έκθεσης «ΚΟΡΙΝΘΙΑ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2026», επαναφέρει ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια την πόλη: τη στάθμευση στο κέντρο της Κορίνθου.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου το πάρκινγκ του λιμανιού έχει κλείσει για τις ανάγκες προετοιμασίας της Έκθεσης του Επιμελητηρίου Κορινθίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα, πάντως, με δήλωση που έκανε σήμερα στην Πρώτη news Κορινθίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, εξετάζεται το ενδεχόμενο, μετά την άφιξη των οχημάτων και του απαραίτητου εξοπλισμού για το στήσιμο της Έκθεσης, ο χώρος να ανοίξει εκ νέου προσωρινά για τη στάθμευση των πολιτών. Κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η σημαντική αυτή διοργάνωση για την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της Κορινθίας γίνεται, ουσιαστικά, η αφορμή για να επανέλθει στη συζήτηση ένα πρόβλημα που προϋπάρχει: η δυσκολία εξεύρεσης θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Ένα ζήτημα που υπάρχει ήδη στον σχεδιασμό της πόλης

Το πρόβλημα είχε απασχολήσει και τον προεκλογικό σχεδιασμό του 2023. Στο πρόγραμμα της «Πνοής Δημιουργίας» του Νίκου Σταυρέλη περιλαμβάνονταν προτάσεις που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με την κυκλοφορία και τη στάθμευση, με το ζητούμενο σήμερα να είναι πότε και σε ποιο βαθμό οι παρεμβάσεις αυτές θα αποτυπωθούν στην καθημερινότητα της πόλης.

Μεταξύ αυτών, η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου με πρόβλεψη για ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης, οι πολεοδομικές επεκτάσεις και διανοίξεις στη Μπαθαρίστρα, καθώς και ένα Σύστημα Ευφυούς Διαχείρισης Χώρων Στάθμευσης, με ενημέρωση των οδηγών για τις διαθέσιμες θέσεις στην Κόρινθο.

Αρκετές από τις ευρύτερες παρεμβάσεις βρίσκονται σήμερα σε διαφορετικά στάδια σχεδιασμού ή υλοποίησης. Το ερώτημα, ωστόσο, αφορά περισσότερο το παρόν: ποιες δυνατότητες υπάρχουν για την ανακούφιση του προβλήματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις;

 Υπάρχει ένας χώρος  στο λιμάνι

Σε αυτή τη συζήτηση αξίζει να προστεθεί ακόμη μία παράμετρος.

Πίσω στο λιμάνι της Κορίνθου υπάρχει χώρος που σήμερα παραμένει αναξιοποίητος και δεν διατίθεται για τη στάθμευση των πολιτών μιλάμε για το  χώρο του τελωνείου.  

Σε μια πόλη όπου οι διαθέσιμες θέσεις στο κέντρο είναι περιορισμένες, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα:

Θα μπορούσε ο συγκεκριμένος χώρος, εφόσον το επιτρέπουν το καθεστώς χρήσης του και οι απαιτήσεις λειτουργίας και ασφάλειας της λιμενικής ζώνης, να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών;

Δεν σημαίνει ότι κάθε ελεύθερη έκταση πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο πάρκινγκ. Σημαίνει, όμως, ότι όταν ένα καθημερινό πρόβλημα παραμένει έντονο, αξίζει να εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές.

Το προσωρινό κλείσιμο του πάρκινγκ του λιμανιού δεν δημιουργεί το πρόβλημα της στάθμευσης. Απλώς το κάνει περισσότερο ορατό.

Και ίσως αυτή να είναι μια καλή αφορμή για μια συζήτηση χωρίς αντιπαραθέσεις, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις: τι μπορεί να γίνει σήμερα και ποιες λύσεις μπορούν να προετοιμάσουν μια Κόρινθο πιο λειτουργική για τον κάτοικο, τον επαγγελματία και τον επισκέπτη;

Δείτε επίσης

2οι Ισθμιακοί Αγώνες | Τρέξε 12 χλμ. σε μια διαδρομή μέσα στην ιστορία… Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 | Ίσθμια