Αναβιώθηκε το έθιμο των«Γουρουνοκαβγάδων», που γίνεται κάθε χρόνο στη Γκούρα.

341

 

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γκούρας σε συνεργασία με το Λύκειο Γκούρας πραγματοποίησαν τους «Γουρουνοκαβγάδες», μια τοπική γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού Γκούρα, στην ορεινή Κορινθία.

Στην κεντρική πλατεία άναψαν μεγάλη φωτιά και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με δωρεάν εδέσματα και άφθονο κρασί.

ί.

Η Γκούρα Κορινθίας

Από τα όμορφα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, η Γκούρα αποτελεί προορισμό τόσο χειμερινό όσο και καλοκαιρινό, με κλίμα που χαρακτηρίζει όλες τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα που φτάνουν ακόμα και τους -10 βαθμούς και ήπιες το καλοκαίρι. Ότι πρέπει για να γεμίσετε με καθαρό οξυγόνο.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 945 μέτρων σε μία περιοχή της ορεινής Κορινθίας γεμάτη εκπλήξεις, στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το χωριό ονομάστηκε έτσι από την λέξη «γκούρα» που σημαίνει βραχώδη περιοχή με πολλά νερά.

Στο κέντρο της Γκούρας βρίσκεται μια όμορφη και γραφική πλατεία και η πετρόχτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών που στέκεται εκεί από το 1880.

Απέναντι στέκεται το αρχοντικό του οπλαρχηγού της ελληνικής επανάστασης Νικολάου Οικονόμου Γκούρα, ενώ κοντά βρίσκονται ακόμα τα αρχοντικά του Σάρλη και του Μούρτη, που είναι διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ο παραδοσιακός οικισμός της Γκούρας γοητεύει με τα παλιά αρχοντικά και γραφικά σοκάκια που δεν θα κουραστείτε να περπατήσετε.

Κοντά στην πλατεία υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες. Στα μαγαζιά θα βρείτε αγνά ντόπια προϊόντα όπως τυριά, όσπρια, αλλαντικά και κρέατα.

Με αφετηρία την Γκούρα θα επισκεφθείτε μυθικά τοπία, όπως τη λίμνη Δόξα, την πεδιάδα του Φενεού, τη Στυμφαλία. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την μοναδική της χλωρίδα και πανίδα. Το τοπίο εναλλάσσεται από έλατα, μαυρόπευκα, αλλά και γκορτσιές, και άγριες κορομηλιές και κερασιές. Δεν αποκλείεται να συναντήσετε αγριογούρουνα και να δείτε να πετούν μεγάλα αρπακτικά όπως αετοί και γεράκια.

Η πιο συνηθισμένη διαδρομή για να φτάστε στην Γκούρα είναι από το Κιάτο, μέσω Στυμφαλίας. Απέχει 91 χιλιόμετρα από την Κόρινθο.