Baked Alaska: η πιο δροσιστική τούρτα παγωτού!

14

Θυμάμαι πριν χρόνια, όταν είχα πρωτοέρθει face to face με αυτό το γλυκό, είχα κατενθουσιαστεί. Η Baked Alaska τα έχει όλα: παντεσπάνι, παγωτό σε ό,τι γεύση θέλεις, καμμένη μαρέγκα και το καλύτερο; Σούπερ όνομα! Κάθε καλοκαίρι, θα το φτιάξω τουλάχιστον μία φορά σε σπιτικό τραπέζι, αφού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που μπορείς να σερβίρεις όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο.

Η Baked Alaska επινοήθηκε για τον εορτασμό της προσχώρησης της πολιτείας της Αλάσκα στις ΗΠΑ από τον chef Charles Ranhofer, στο ιστορικό εστιατόριο Delmonico’s, το 1876. (Εάν δεν γνωρίζετε τι εστί Delmonico’s, πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα. Ήταν το πρώτο αμερικανικό εστιατόριο που σέρβιρε à la carte και κατά καιρούς επινοήθηκαν εκεί διάφορα διάσημα πιάτα.) Εξωτερικά, λοιπόν, η Baked ALaska έχει αυτή την ευρηματική μορφή που παραπέμπει σε χιονισμένη βουνοκορφή και όταν την κόβεις, μέσα κρύβεται ένας παγωμένος θησαυρός! Μπορείτε να τη φτιάξετε με ό,τι γεύση παγωτού θέλετε, ή ακόμα και να βάλετε περισσότερες από μία στρώσεις παγωτό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να σερβιριστεί αμέσως, αφού άπαξ και μπει επάνω η μαρέγκα, το γλυκό δεν μπορεί να επιστρέψει στην κατάψυξη και το παγωτό μοιραία θα λιώσει. Τώρα βέβαια εκεί που κάποιοι αυτό θα το πουν πρόβλημα, εγώ θα το πω προτέρημα: έχετε κάθε δικαιολογία να τη φάτε ολόκληρη στην καθισιά σας – μα δεν είναι κρίμα να πάει χαμένη; Προσωπικά, μου αρέσει να σκέφτομαι την Baked Alaska σε ένα σενάριο όπου αυτή είναι το Παγόβουνο και το στόμα μου είναι ο Τιτανικός: η σύγκρουση είναι μοιραία και αναπόφευκτη.

Υλικά:

(Για ένα μπολ διαμέτρου 20 εκατοστών)

1 λίτρο παγωτό της επιλογής σας.

Για το παντεσπάνι:

3 κρόκοι

3 κτσ ζάχαρη

85 γρ κουβερτούρα

3 ασπράδια

3 κτσ ζάχαρη

Για την επικάλυψη μαρέγκας:

4 ασπράδια

200 γρ ζάχαρη

Μέθοδος:

Για το παντεσπάνι:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε πάρα πολύ καλά τους κρόκους με τις 3 κουταλιές ζάχαρης ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Λιώστε τη σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και αφήστε τη να κρυώσει, αλλά να παραμείνει ρευστή.

Προσθέστε τη σοκολάτα στο μίξερ και χτυήστε, ώσπου να ενσωματωθεί καλά.

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ.

Πλύνετε τον κάδο, σκουπίστε τον καλά και χτυπήστε τα ασπράδια.

Όταν φουσκώσουν, προσθέστε τη ζάχαρη σιγά-σιγά και συνεχίστε το χτύπημα ώσπου η μαρέγκα σας να γυαλίσει και να σφίξει ελαφρώς.

Με μια σπάτουλα σιλικόνης, “διπλώστε” τη μαρέγκα απαλά στο πρώτο μείγμα, προσέχοντας να μη χάσετε τον αέρα.

Μεταφέρετε το μείγμα σε τσέρκι διαμέτρου 20 εκατοστών και ψήστε για 20 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.

Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το χρησιμοποιήσρτε. Ιδανικά, καλό είναι να μείνει μερικές ώρες στο ψυγείο, καλυμμένο με μεμβράνη.

Συναρμολόγηση:

Αφήστε το παγωτό σας να μαλακώσει και χτυπήστε στο μίξερ με το φτερό ώσπου να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.

Πάρτε ένα μπολ που να έχει ημικυλινδρικό σχήμα και τοποθετήστε μεμβράνη στο εσωτερικό του. Φροντίστε να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να μπορείτε να σκεπάσετε και την επιφάνειά του μπολ έπειτα.

Βάζετε το παγωτό στο μπολ, στρώνετε την επιφάνειά του με μία σπάτουλα, καλύπτετε με τη μεμβράνη και τοποθετείτε στην κατάψυξη ώσπου να πήξει ξανά.

Εάν θέλετε περισσότερες από μία στρώσεις παγωτού με διαφορετικές γεύσεις, πρέπει να περιμένετε να παγώσει η πρώτη στρώση και έπειτα να επαναλάβετε με την επόμενη.

Όταν το παγωτό έχει παγώσει και το κέικ είναι επίσης κρύο και σφιχτό, είστε έτοιμοι για τη συναρμολόγηση.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε τα ασπράδια ώσπου να αφρατέψουν και προσθέστε τη ζάχαρη σιγά-σιγά, ώσπου να αποκτήσετε μια γυαλιστερή και αρκετά σφιχτή μαρέγκα.

Μεταφέρετε τη μαρέγκα σε κορνέ με μυτάκι της επιλογής σας. Εναλλακτικά, μπορείτε και να την απλώσετε με κουτάλι και να κάνετε freestyle σχέδια με αυτό.

Βάλτε το παντεσπάνι σε μία πιατέλα.

Βγάλτε το παγωτό από το μπολ, αφαιρέστε τη μεμβράνη και τοποθετήστε το επάνω στο παντεσπάνι, Εάν το παντεσπάνι περισσεύει, κόψτε το με ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω.

Γρήγορα πάρτε το κορνέ και κάνετε το σχέδιο που επιθυμείτε. Εδώ είναι που πρέπει να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Πάρτε το φλόγιστρο και κάψτε τη μαρέγκα προσεκτικά και ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τη βάλετε στον φούρνο στους 170 βαθμούς, αλλά όχι για πάνω από 5 λεπτά, γιατί το παγωτό σας θα λιώσει.

Σερβίρετε την Αλάσκα και την κόψτε την χωρίς καθυστέρηση! Mην ξεχνάτε ότι έχετε μόλις λίγα λεπτά προτού αρχίσει να λιώνει σαν το κεράκι της Λαμπρής ή σαν τη Wicked Witch στον Μάγο του Οζ.