Διχασμένη η γαλλική κοινωνία προηγείται ο Εμάνουελ Μακρόν

1236
Candidates for the 2017 presidential election, Emmanuel Macron (R), head of the political movement En Marche !, or Onwards !, and Marine Le Pen, of the French National Front (FN) party, pose prior to the start of a live prime-time debate in the studios of French television station France 2, and French private station TF1 in La Plaine-Saint-Denis, near Paris, France, May 3, 2017. REUTERS/Eric Feferberg/Pool

Σύμφωνα με τις πρώτες προσεγγίσεις, μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τα αποτελέσματα των exit poll έχουν ως εξής: Ο Εμάνουελ Μακρόν προηγείται με 24,7%, η Μαρίν Λε Πεν ηγέτης της ακροδεξιάς στη δεύτερη θέση με 23,5% και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν με 19% βρίσκεται τη τρίτη θέση.

Από αυτή την εικόνα εξάγεται το συμπέρασμα πως μετά από 15 ημέρες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αντιπαρατεθούν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στο δεύτερο γύρο προηγείται σταθερά ο Εμανουέλ Μακρόν με 54% και έπεται η εκπρόσωπος της ακορδεξιάς Μαρίν Λε Πεν με 46%.

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ

Οι γαλλικές εκλογές συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ. Διαπίστευση προκειμένου να καλύψουν τα γεγονότα και την ομιλία Μακρόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχουν λάβει περισσότεροι από 700 ξένοι δημοσιογράφοι από 37 χώρες.