Τα αποτελέσματα της “Φιλολογικής”εκδήλωσης για τα αδέσποτα ζώα στο δήμο Κορινθίων μετά από τρία χρόνια… για όλα φταίνε οι προηγούμενοι…!

444

Σε προτεραιότητα έθεσε από την αρχή της θητείας της η δημοτική αρχή της Κορίνθου την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος των αδέσποτων ζώων. Η αντιδημαρχία που για πρώτη φορά συστάθηκε είχε σαν αποτέλεσμα την δρομολόγηση ενεργειών που στα τρία χρόνια δράσης έχουν απτά αποτελέσματα κι αυτό δεν αποτελεί συμπέρασμα της δημοτικής αρχής αλλά της κοινωνίας και των φιλοζωικών οργανώσεων που προσφέρουν τεράστιο και σημαντικό έργο  και με τις οποίες από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος φρόντισαν αφενός να αποκαταστήσουν την επικοινωνία και αφετέρου να επιτύχουν μια αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία.

Η σημερινή παρουσία της κ. Μαριάνθης Δημοπούλου, ειδικής γραμματέως του υπουργείου εσωτερικών για την προστασία των ζώων συντροφιάς στο δημαρχείο της Κορίνθου και η συμμετοχή της σε ευρύτατη σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Καρασάββα, παρουσία των εκπροσώπων των φιλοζωικών οργανώσεων, ήταν ένα ακόμα βήμα, μια ακόμα ενέργεια στην κατεύθυνση λύσεων.

Η συζήτηση κινήθηκε σε τρείς άξονες: 

  • την προώθηση των φιλοζωικών σχεδίων και δράσεων του Δήμου Κορινθίων,  
  • την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον σεβασμό απέναντι σε κάθε μορφή ζωής και 
  •  την ευζωία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς 

Στα ουσιαστικά αποτελέσματα της σύσκεψης καταγράφεται η κοινή γραμμή συνεργασίας υπουργείου και δήμου ώστε πρώτος ο δήμος Κορινθίων να μετατραπεί σε Δήμο – Πρότυπο στην διαχείριση των αδεσπότων, η κοινή πλεύση στον τομέα δημιουργίας μητρώου αλλά και επιχορηγήσεων από πλευράς δήμου που θα ανακουφίσουν τις φιλοζωικές, οι κοινές δράσεις για την επίτευξη των στειρώσεων σε προτεραιότητα, των δομών, της ενημέρωσης του κοινού αλλά και των προγραμμάτων υιοθεσίας.

Η κ.Δημοπούλου εξήρε την προσπάθεια και τα αποτελέσματα που έχει ως σήμερα καταγράψει ο δήμος Κορινθίων, κυρίως την συνεργασία του και την αναγνώριση της αξίας των εθελοντών, όντας και η ίδια από μικρή εθελόντρια και φιλόζωη.

Η δημοτική αρχή και η αντιδημαρχία προστασίας ζώων συνεχίζουν απαρέγκλιτα να εργάζονται και να φέρνουν αποτελέσματα, λειτουργώντας ουσιαστικά σε ένα πρόβλημα που για πολλά χρόνια παρέμενε άλυτο και είχε λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.  

Συγκεκριμένα:

  1. Έγινε καταγραφή του προβλήματος της αύξησης των εγκαταλελειμμένων ζώων στα όρια του δήμου Κορινθίων. Διαπιστώθηκε η έλευση οχημάτων από άλλες περιοχές και η εγκατάλειψη των ζώων στα όρια του δήμου Κορινθίων, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός των αδέσποτων ζώων να είναι ελάχιστος.
  2. Τοποθετήθηκαν δομές σίτισης αδέσποτων ζώων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης
  3. Υλοποιήθηκε και υλοποιείται απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σίτισης και στειρώσεων, όπως προβλέπει ο νόμος
  4. Για πρώτη φορά υλοποιήθηκε και υλοποιείται πρόγραμμα κάλυψης ασθενειών και ατυχήματος
  5. Επετεύχθη η αύξηση του ποσού για την διάθεση τροφών, εξασφαλίστηκαν 20.000 ευρώ μόνο για τροφή όταν τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα αυτά περιελάμβαναν στειρώσεις και εμβολιασμούς.
  6. Προετοιμάστηκε και μελετήθηκε δομή φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, το έργο βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου χρηματοδότησης
  7. Έχει μελετηθεί και θα υλοποιηθεί δομή δημοτικού κτηνιατρείου για τους εμβολιασμούς των ζώων, το δημοτικό κτηνιατρείο θα βρίσκεται στον χώρο φιλοξενίας
  8. Ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις με τις φιλοζωικές οργανώσεις η συνεργασία των οποίων είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των ενεργειών που αφορά την φροντίδα των ζώων.

Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν σε ένα δήμο χωρίς υποδομές και προσωπικό για τον τομέα της φροντίδας των ζώων και αποτελεί πραγματικό άθλο η αποτελεσματική αντιμετώπιση και φροντίδα τους. Βέβαια, τίποτα απ όλα αυτά δεν θα είχε γίνει χωρίς το δίκτυο των ανθρώπων που ανέπτυξε η αντιδημαρχία και ήρθαν να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού . Το δίκτυο στάθηκε στο πλευρό της δημοτικής αρχής και του αντιδημάρχου αφού από την αρχή διαπιστώθηκε η βούληση της ουσιαστικής παρέμβασης. Πρόκειται για φιλόζωους, φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και επαγγελματίες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τους οποίους ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά θερμά και δημοσίως.

Η προσπάθεια συνεχίζεται, η ομάδα των 450 σήμερα ανθρώπων μεγαλώνει και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους, θα είμαστε ένας δήμος που φροντίζει σε όλα τα επίπεδα τα ζώα, ένας δήμος με δομές κυρίως όμως με ανθρώπους ευαισθητοποιημένους και υπεύθυνους.