Πρώτη news Κορινθίας
Μετά το χθεσινό τεχνικό πρόβλημα που ταλαιπώρησε χιλιάδες επιβάτες, ο Χρίστος Δήμας διαβεβαιώνει: «Ναι, θα πέσουν κεφάλια». Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αποζημιώσεις δικαιούνται όσοι υπέστησαν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις. Το στοίχημα τώρα είναι η πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας, με σύγχρονα συστήματα, εκπαίδευση προσωπικού και αυστηρή τήρηση διαδικασιών.
Δείτε το βίντεο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις ευθύνες μετά το τεχνικό πρόβλημα που προκάλεσε χθες μπλακ άουτ στις επικοινωνίες εντός του FIR Αθηνών, χωρίς όμως να υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια των πτήσεων.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο ΕΡΤnews, τόνισε: «Ναι, θα πέσουν κεφάλια», αναφερόμενος στις συνέπειες για τους υπεύθυνους. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι άμεσα θα δοθούν απαντήσεις για την αιτία του προβλήματος, το οποίο προκάλεσε «θόρυβο» σε πολλαπλές συχνότητες και επηρέασε τις επικοινωνίες εντός του FIR Αθηνών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένορκη διοικητική εξέταση για την πλήρη απόδοση ευθυνών και την εφαρμογή μέτρων που θα αποτρέψουν μελλοντικά ατυχήματα. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το χθεσινό περιστατικό θα λειτουργήσει ως «καμπανάκι» για την ενίσχυση των συστημάτων ελέγχου και επικοινωνιών, ώστε να μην επαναληφθούν καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά ατυχήματα, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των πτήσεων παραμένει απόλυτη προτεραιότητα.
Τι δικαιούνται οι επιβάτες
Οι επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν λόγω ακυρώσεων και καθυστερήσεων πτήσεων δικαιούνται αποζημιώσεις σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261/2004:
Καθυστέρηση 3 ωρών: αποζημίωση 250–600 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης.
Ακυρώσεις ή υπεράριθμες κρατήσεις: η αεροπορική εταιρεία οφείλει να παρέχει γεύματα, αναψυκτικά, επικοινωνία και διανυκτέρευση αν χρειαστεί.
Ο υπουργός επισήμανε ότι η ενίσχυση της τεχνολογίας, η εκπαίδευση προσωπικού και η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών είναι τα βασικά εργαλεία για να αποφευχθεί ένα «αεροπορικό Τέμπη». Το χθεσινό μπλακ άουτ αποτελεί συναγερμό για την ανάγκη σύγχρονων, αξιόπιστων και εφεδρικών συστημάτων, ώστε η ελληνική εναέρια κυκλοφορία να παραμείνει ασφαλής.
Συνοψίζοντας τα γεγονότα :
«Το χθεσινό μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών υπενθυμίζει με δραματικό τρόπο ότι η αμέλεια και η αστοχία στα συστήματα ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδίες αντίστοιχες με τα Τέμπη, όταν η έλλειψη συντονισμού και πρόληψης πληρώνεται με ανθρώπινες ζωές.»
«Το περιστατικό αποτελεί σκληρή προειδοποίηση: η αποτυχία συντονισμού και τεχνικής ετοιμότητας δεν είναι απλά καθυστέρηση πτήσεων – μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία, όπως αυτή που συγκλόνισε τη χώρα στα Τέμπη.»
«Η ταλαιπωρία των επιβατών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αν η αστοχία στα συστήματα επικοινωνιών και ο ελλιπής συντονισμός επαναληφθούν, το κόστος δεν θα μετριέται σε ώρες αναμονής, αλλά σε ανθρώπινες ζωές, όπως στα Τέμπη.»
«Χθες η χώρα γλίτωσε από θαύμα. Το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών δείχνει ότι η αδυναμία συντονισμού και πρόληψης σε κρίσιμες υποδομές μπορεί να έχει συνέπειες που θυμίζουν τη σκληρή πραγματικότητα των Τεμπών.»





















