MΕ ΤΙΣ… “ΕΥΛΟΓΙΕΣ” ΕΝΟΣ 47ΧΡΟΝΟΥ ΙΕΡΕΑ ΔΡΟΥΣΕ ΤΟ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ

1507

Mε τις… ευλογίες ενός 47χρονου ιερέα, ο οποίος, μάλιστα, είχε και ηγετική θέση, λειτουργούσε το πολυπλόκαμο κύκλωμα των απατεώνων, τοκογλύφων και εκβιαστών που εξαρθρώθηκε μετά από έρευνες που διήρκεσαν πάνω από δύο χρόνια.

Συνολικά, η αστυνομική έρευνα ταυτοποίησε 64 μέλη της συμμορίας και εξιχνίασε 87 περιπτώσεις απάτης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα θύματα σε 52 από αυτές. Οσον αφορά τα υπόλοιπα 35 θύματα, οι αστυνομικοί γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύτηκαν και τα ποσά που τους απέσπασαν, όμως δεν έχουν ανακαλύψει τα στοιχεία τους. Σε ό,τι αφορά τη συνολική λεία που απέσπασαν τα μέλη του κυκλώματος από τα θύματά τους, φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ!

Σε όλον αυτόν τον κυκεώνα της απάτης, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, που ανέλαβαν την έρευνα μετά από εισαγγελική παραγγελία, ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή τη δράση του ιερέα, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στην κορυφή της «πυραμίδας» του κυκλώματος των εκβιαστών. Ο ιερέας κατάγεται από τη Μάνη και ταξιδεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον Πειραιά, αφού δεν λειτουργεί σε κάποια ενορία. Η πρώτη περίπτωση απάτης για την οποία κατηγορείται αφορά ένα από τα θύματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι εφοπλιστής. Ο ιερέας τον έπεισε να προχωρήσει σε δωρεά 800.000 ευρώ για την ανέγερση κτιρίου σε μητρόπολη της περιφέρειας, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν για κοινωφελές έργο. Το κτίριο βέβαια δεν ανεγέρθηκε ποτέ και τα χρήματα της δωρεάς έκανα φτερά! Ο 47χρονος ιερέας κατηγορείται και για άλλες εννέα περιπτώσεις απάτης, καθώς έπειθε τα θύματά του ότι διαθέτει ισχυρές γνωριμίες σε τράπεζες και πως μπορούσε να μεσολαβήσει για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρηματίες. Σε όλες τις περιπτώσεις αποσπούσε διάφορα χρηματικά ποσά από τα θύματα του και εξαφανιζόταν.

Ομως, πέρα από τις απάτες, ο ιερέας κατηγορείται πως μετέφερε όπλα και πυρομαχικά για λογαριασμό άλλου μέλους της σπείρας, αφού η ιδιότητά του τον βοηθούσε να αποφύγει κάποιον τυχαίο αστυνομικό έλεγχο και τον κίνδυνο να αποκαλυφθούν τα όπλα που προορίζονταν για πώληση σε ιδιώτες, αλλά και σε μέλη εγκληματικών ομάδων.

Ο συνεργός του, που πουλούσε τα παράνομα όπλα, ήταν και ο πατέρας τριών εκ των συνολικά πέντε εν ενεργεία αστυνομικών που συμμετείχαν στη σπείρα, ο ρόλος των οποίων ήταν να αλιεύουν στοιχεία υποψήφιων θυμάτων από τα πληροφοριακά συστήματα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και να παρακολουθούν για το αν υπάρχουν εντάλματα σύλληψης ή άλλα δικαστικά έγγραφα σε βάρος μελών του κυκλώματος.

Παγίδες

Ο αρχηγός της πολυπλόκαμης αυτής συμμορίας, ο οποίος έχει ποινικό παρελθόν στις απάτες, είχε στήσει αριστοτεχνικά τις παγίδες για τα θύματά του που είτε ήθελαν να έχουν κέρδη από χρήματα που διέθεταν, είτε είχαν ανάγκη από δανειοδότηση και δεν μπορούσαν να την εξασφαλίσουν μέσω των τραπεζών. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έλεγαν πως συνεργάζονταν με τα καζίνο σε όλη τη χώρα, προκειμένου να δανείζουν χρήματα σε «μεγάλους VIP παίκτες», με τον ανάλογο φυσικά τόκο. Με αυτόν τον τρόπο έπειθαν τα θύματά τους να τους εμπιστευτούν διάφορα ποσά γι’ αυτούς τους δανεισμούς, προκειμένου να κερδίσουν και αυτοί από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Βέβαια, μόλις έβαζαν τα χρήματα στο χέρι, εξαφανίζονταν!

Σε άλλη περίπτωση, οι απατεώνες έπειθαν επιχειρηματίες πως έχουν στη διάθεσή τους πλάκες χρυσού και κοσμήματα μεγάλης αξίας, τα οποία θα τους πουλούσαν σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Για την αγοραπωλησία αυτή ζητούσαν πάντα προκαταβολές, τις οποίες και σε αυτή την περίπτωση τα θύματα δεν έβλεπαν ποτέ.

Οπως, μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία που υπέβαλαν στην Εισαγγελία τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, «τα ανωτέρω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απατεώνων εντόπιζαν τα θύματά τους, στα οποία εμφανίζονταν ως άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, με διασυνδέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, αλλά και με πολιτικούς, υψηλόβαθμους αστυνομικούς, δικαστικούς, διευθυντές τραπεζών κ.λπ. Στη συνέχεια, αφού κατάφερναν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους, τους εξαπατούσαν με την πρόφαση τεράστιου κέρδους από τη μεταξύ τους συνεργασία και τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά».

Το κύκλωμα συνεργαζόταν σε σταθερή βάση και με μια ομάδα μπράβων που δραστηριοποιείται στις περιοχές του Πειραιά και των δυτικών προαστίων, της οποίας μάλιστα μέλη είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές μετά από επιχείρηση του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας το 2020. Τα μέλη αυτής της ομάδας αμείβονταν σε μηνιαία βάση και αναλάμβαναν να… συνετίσουν όσα από τα θύματα του κυκλώματος καταλάβαιναν πως εξαπατήθηκαν και αντιδρούσαν απειλώντας να καταφύγουν στις Αρχές. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, οι μπράβοι του κυκλώματος δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εναντίον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο Λουτράκι, τον οποίο πλησίασαν μέσα από τη δράση της σπείρας των απατεώνων.

Αποφάσισαν όμως να ζητήσουν και ένα πάγιο μηνιαίο ποσό ως «προστασία», κάτι που ο επιχειρηματίας αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσουν. Γι’ αυτή την υπόθεση τα μέλη της ομάδας αυτής, εκτός των άλλων, κατηγορούνται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

ΠΗΓΗ: Realnews