Μετάλλαξη Ομικρον: 5 μέρες καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς και όσους έχουν ήπια συμπτώματα

133

Μετά και τις νέες οδηγίες του CDC, η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Ομικρον θα μειωθεί από τις 10 ημέρες που ισχύει σήμερα στις 5, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.

Μειώνεται η καραντίνα για όσους νοσούν με τη μετάλλαξη Ομικρον και δεν εμφανίζουν είτε καθόλου είτε έχουν ήπια συμπτώματα, όπως αποφάσισαν στελέχη του υπουργείου Υγείας και ειδικοί που πήραν μέρος σε σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, μετά και τις νέες οδηγίες του CDC, η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Ομικρον θα μειωθεί από τις 10 ημέρες που ισχύει σήμερα στις 5, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.

Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο με τεστ κορονοϊού ενώ μετά τη λήξη της καραντίνας ο ασθενής θα φορά υποχρεωτική μάσκα παντού. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επικαιροποίηση των οδηγιών από το CDC, αλλά και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας ειδικά στους νέους.

Η απόφαση του CDC για την καραντίνα 5 ημερών

Τη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συστήνουν να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό σε πέντε ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον όμως είναι ασυμπτωματικοί. Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα CDC, όσοι έχουν κάνει και την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορονοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Μετάλλαξη Ομικρον: Τα 5 συμπτώματα τις πρώτες 48 ώρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με τη μετάλλαξη Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο, όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Τα συμπτώματα της «Όμικρον» θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα. Αναλυτικά:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρό λαιμό
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Μάλιστα, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορονοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό, ενώ οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να πραγματοποιήσει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, η απώλεια γεύσης και όσφρησης φαίνεται να είναι περισσότερο σπάνιο σύμπτωμα. Σύμφωνα με τη Μirror, στην Αγγλία οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ένα παράξενο σύμπτωμα μπορεί να είναι κοινό σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη. Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι η απώλεια της όρεξης.

reader.gr