Μητσοτάκης: Ανοιχτή σύγκρουση με Σαμαρά και μηνύματα προς την αντιπολίτευση , επιμένοντας στον στόχο της αυτοδυναμίας και θέτοντας ως βασικό διακύβευμα την κυβερνητική σταθερότητα.
Η Πρώτη news Κορινθίας και ο Δίολκος 105,6 βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ, μαζί με τη δημοσιογραφική ομάδα του TV SUPER, παρακολουθώντας από κοντά το πολιτικό και εκθεσιακό σκηνικό της φετινής διοργάνωσης.
Στο επίκεντρο βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε ουσιαστικά το πολιτικό πλαίσιο της πορείας προς τις εκλογές του 2027…
Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να οδηγηθεί στις επόμενες εκλογές περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στον στόχο της αυτοδυναμίας και θέτοντας ως βασικό διακύβευμα την κυβερνητική σταθερότητα. Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεσή του με τον Αντώνη Σαμαρά εξελίσσεται πλέον σε ανοιχτή πολιτική σύγκρουση, με εκατέρωθεν ιδιαίτερα σκληρές αναφορές.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός έδωσε σαφές προεκλογικό στίγμα, υποστηρίζοντας ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις αποτελούν την καλύτερη λύση για τη χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι τον τελικό λόγο θα έχουν οι πολίτες, επέμεινε όμως ότι η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στις εκλογές διεκδικώντας αυτοδυναμία.
Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης που θα προέκυπτε από συνεργασία κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική και προγραμματική απόσταση μεταξύ τους καθιστά ένα τέτοιο σχήμα προβληματικό.
Στα άκρα η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Σαμαρά
Το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, συγκέντρωσε η νέα σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβητεί τον πυρήνα της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής και δήλωσε ότι δεν βλέπει περιθώριο συνεννόησης μαζί του.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι ο Αντώνης Σαμαράς διαθέτει «τεχνογνωσία» για να προκαλέσει ζημιά στην παράταξη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα την αξιοποιήσει.
Η απάντηση Σαμαρά ήταν άμεση και σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Ο πρώην πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση μια σειρά αποτυχιών στην οικονομία, την περιφέρεια, τον πρωτογενή τομέα και την εξωτερική πολιτική, ενώ επανέφερε στην πολιτική αντιπαράθεση ζητήματα όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα Τέμπη και οι υποκλοπές.
Η φράση του «δεν είναι αυτή η παράταξη, κύριε Μητσοτάκη – αυτό είναι το κόμμα Μητσοτάκη» αποτυπώνει το βάθος της μεταξύ τους ρήξης.
Ο πρωθυπουργός επανήλθε αργότερα, σχολιάζοντας δηκτικά την εκλογική επίδοση της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά στο παρελθόν.
Η ανταλλαγή αυτή δείχνει ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών έχουν πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια μιας εσωκομματικής διαφωνίας.
Η αυτοδυναμία και το σενάριο συνεργασιών
Στο εκλογικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει καθαρή εντολή, επικαλούμενος την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.
Υποστήριξε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αποδίδοντας αυτό το αδιέξοδο και στη στάση των άλλων κομμάτων.
Η θέση αυτή διαμορφώνει ήδη ένα από τα βασικά διλήμματα που αναμένεται να προβάλει η ΝΔ στην πορεία προς τις κάλπες: αυτοδυναμία ή περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας και αναζήτησης συνεργασιών.
Πρόκειται, βεβαίως, για το κυβερνητικό αφήγημα. Το κατά πόσο θα γίνει αποδεκτό από τους ψηφοφόρους θα κριθεί στις κάλπες.
Επίθεση σε Τσίπρα – Κριτική στο ΠΑΣΟΚ
Αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αμφισβητώντας την προσπάθεια επανατοποθέτησής του στο πολιτικό σκηνικό και ασκώντας κριτική στις προγραμματικές του προτάσεις.
Αντίστοιχα, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ επικέντρωσε την κριτική του κυρίως στην οικονομική διάσταση των προτάσεών του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μέτρα όπως η επαναφορά 13ου μισθού στο Δημόσιο και 13ης σύνταξης δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες.
Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υιοθετεί προτάσεις της αντιπολίτευσης όταν τις θεωρεί θετικές, απορρίπτοντας την κριτική περί «κλοπής» ιδεών.
Οι εκλογές μπαίνουν ήδη στο επίκεντρο
Παρότι η χώρα δεν βρίσκεται ακόμη στην επίσημη προεκλογική περίοδο, η συζήτηση έχει πλέον σαφή εκλογικά χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επαναφέρει το δίλημμα της σταθερής αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναζητούν τη δική τους στρατηγική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Την ίδια στιγμή, η ανοιχτή πλέον σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά προσθέτει έναν διαφορετικό παράγοντα στην πολιτική εξίσωση: την πίεση που μπορεί να δεχθεί η ΝΔ από το εσωτερικό και από τα δεξιά της.
Το ερώτημα, επομένως, δεν είναι μόνο ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Είναι και με ποιους πολιτικούς συσχετισμούς θα φτάσει η χώρα στις κάλπες και αν η αυτοδυναμία που θέτει ως στόχο ο πρωθυπουργός θα αποδειχθεί εφικτή ή αν η επόμενη ημέρα θα απαιτήσει συνεργασίες που σήμερα όλοι εμφανίζονται να αποκλείουν.
Αυτό θα το κατέτασσα στην Πολιτική, όχι στα «Άρθρα Γνώμης». Είναι πολιτικό ρεπορτάζ/ανάλυση και ο τόνος του παραμένει ουδέτερος, ακόμη και στο πολύ οξύ κομμάτι Μητσοτάκη–Σαμαρά.
Τανάγρα: Δύο πιλότοι δεν γύρισαν σπίτι – Γιατί έπρεπε να βρίσκονται εκεί; (βίντεο)





















