o Κουταλιανός!

51

Tον… Κουταλιανό καμώνεται τις μέρες αυτές η κυβέρνηση, για να αποδείξει τάχα τις «μάχες» που δίνει για να ανακουφίσει τα εργατικά – λαϊκά στρώματα από την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, που η ίδια εφαρμόζει και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να αξιοποιήσει δηλώσεις από ΣΕΒ και ΝΔ – ότι ακόμα και οι διακηρύξεις για ενδεχόμενη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση από τις αρχές του 2019 θα διαταράξουν την «εμπιστοσύνη των αγορών» – για να τονώσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί «συντήρησης» και «προόδου».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα πήγε το «αφήγημα» ένα βήμα παραπέρα, ξεσκονίζοντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων της βόρειας Ελλάδας το παραμύθι των «καλών και υπεύθυνων» επιχειρηματιών και εκείνων όπως του ΣΕΒ, που δρουν με «πολιτικά κίνητρα» και υπονομεύουν έτσι την «εθνική προσπάθεια» της ανάκαμψης.

Η κοροϊδία και η απάτη, με βασικό στόχο – πέρα από τις όποιες επιχειρηματικές κόντρες και τις κυβερνητικές «συγκλίσεις» με τη μία ή την άλλη πλευρά – τον εγκλωβισμό του λαού, βγάζουν μάτι.

Δεν πάνε άλλωστε ούτε 15 μέρες καλά καλά απ’ όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδινε από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ, που καταγράφει «με το νι και με το σίγμα» τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης για πολλά χρόνια ακόμα.

Ο δε πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα «πισωγύρισμα» από τον αντιλαϊκό «οίστρο», δεσμευόταν για νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, ζεστό χρήμα και κάθε είδους διευκολύνσεις, όπως ακριβώς και στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο» και γι’ αυτό δεν θα σταματήσει να ζητάει από το λαό να κάνει πετάλι.

Εξίσου αποκαλυπτικά ήταν και τα όσα είπαν από το ίδιο βήμα οι «καλοί και υπεύθυνοι» βιομήχανοι της Β. Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι οι θέσεις τους ταυτίζονται με αυτές του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, όπως και ότι ενιαία είναι η στρατηγική και οι στόχοι του κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ ζήτησε «το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργηθεί εφεξής να αξιοποιείται κατά προτεραιότητα στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων», καθώς και να μειωθεί «το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, με έμφαση σε ενεργειακό κόστος, φόρους, τέλη, εισφορές», επαναλαμβάνοντας δηλαδή τις πάγιες απαιτήσεις και του ΣΕΒ, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για την παραπέρα προώθηση των εν λόγω και άλλων «μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, ζητούσε να αξιοποιηθεί η «στρατηγική γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών logistics όσο και σε επίπεδο ενεργειακό και ενεργειακών υποδομών γενικότερα», με τον πρωθυπουργό να καλεί τους ομίλους να αξιοποιήσουν τις «ευκαιρίες» που τους ανοίγουν οι σχεδιασμοί ΕΕ – ΝΑΤΟ, τους οποίους προωθεί στα Βαλκάνια, όπως η συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Αλλά και στο ζήτημα των συντάξεων, το οποίο κάνει «σημαία», η κυβέρνηση συνδέει ακόμα και την όποια προσωρινή αναβολή των περικοπών που η ίδια έχει ψηφίσει – αν και όποτε αποφασιστεί – με τις αντιλαϊκές της «επιδόσεις», την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και την απόδοση των αντιασφαλιστικών της μέτρων, όπως δηλαδή κάνει και ο ΣΕΒ.

Εξάλλου, την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ξεδίπλωνε την αστεία αυτή προπαγάνδα περί «συμφερόντων που την πολεμάνε», απέρριπτε ασυζητητί τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για να μην περικοπούν οι συντάξεις, να επανέλθουν οι συντάξεις χηρείας καθώς και ο μειωμένος ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις εν λόγω «παραστάσεις». Κυβέρνηση, κεφάλαιο, ιμπεριαλιστικοί θεσμοί έχουν ενιαίο μέτωπο απέναντί τους. Οι εργαζόμενοι, ο λαός, είναι ώρα να δυναμώσουν τη δική τους συμμαχία, χωρίς αναμονή και αυταπάτες, να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here