Το «καλάθι του νοικοκυριού»…για γέλια για τους έχοντες,για κλάματα για τους μη έχοντες…

1171

Το «καλάθι του νοικοκυριού» απογοήτευσε τους καταναλωτές καθώς δεν βρήκαν τις τιμές χαμηλές ενώ παρατήρησαν αποκλίσεις σε προϊόντα, όπως στο 1 λίτρο γάλα που σε δυο καταστήματα με την μια αλυσίδα να το προσφέρει στα 1,12 και το άλλο στα 1,88 ευρώ. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες αλυσίδες επέλεξαν να προωθήσουν το δικό τους προϊόν και άλλες να βάλουν στο καλάθι κάποιο επώνυμο αφήνοντας τα ιδιωτικής ετικέτας και σε χαμηλότερη τιμή εκτός καλαθιού.

Επίσης, υπήρξαν περιοχές στην επαρχία οπού δεν υπήρχαν καθόλου καταστήματα με καλάθι ενώ και στις μεγάλες πόλεις σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα εξαντλήθηκαν τις πρώτες ώρες.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν πως το καλάθι θα παρακολουθεί από εδώ και τώρα τις τιμές οπότε ανατιμήσεις στο αμέσως προηγούμενο διάστημα δεν έχουν καταγραφεί, σημειώνουν πως το κάθε κατάστημα επιλέγει το προϊόν που θα συγκρατήσει την τιμή με την εμπορική του πολιτική και υπογραμμίζουν πως το καλάθι δεν σημαίνει ότι αν ένα προϊόν ακριβύνει το σούπερ θα πρέπει να το πουλάει κάτω του κόστους αλλά πως υποχρεώνεται να το πουλάει κρατώντας σταθερό το περιθώριο κέρδους του.

Έτσι ανάλογα την εμπορική πολιτική του κάθε καταστήματος υπήρξαν σημαντικές αποκλείσεις στις τιμές.