Νέα πολιτική συζήτηση προκαλούν οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ανέφερε σε συνομιλία με δημοσιογράφους στη Βουλή ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα τέσσερα drones που αναχαιτίστηκαν πάνω από την Κύπρο φέρονται να είχαν ως πιθανό τελικό προορισμό τη Βάση της Σούδας.
Οι αναφορές αυτές επαναφέρουν ερωτήματα προς την κυβέρνηση, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση των πληροφοριών.
Την ίδια ώρα, η ενίσχυση της αντιαεροπορικής προστασίας με αποστολή συστημάτων Patriot στην Κάρπαθο και τα αυξημένα μέτρα επιφυλακής γύρω από τη Σούδα ερμηνεύονται από πολιτικούς κύκλους ως ένδειξη αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών.
Η συζήτηση, ωστόσο, ξεπερνά ένα μεμονωμένο περιστατικό. Επαναφέρει το ευρύτερο ερώτημα των κινδύνων που δημιουργούνται όταν μια χώρα μετατρέπεται σε κόμβο στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περιόδους διεθνών συγκρούσεων, καθώς ιστορικά τέτοιες εγκαταστάσεις συχνά καθίστανται στόχοι αντιποίνων.
Η προειδοποίηση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις πάγιες θέσεις του για τους κινδύνους που απορρέουν από τη λειτουργία βάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τη συμμετοχή της χώρας σε ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η εμπλοκή αυτή μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πιθανό στόχο σε περιόδους έντασης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, τα μέτρα παρουσιάζονται ως προληπτικές κινήσεις ενίσχυσης της εθνικής άμυνας στο πλαίσιο της γενικότερης αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ευρωπαϊκή διάσταση και η θαρραλέα στάση» του Ισπανού ηγέτη
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφονται επίσης φωνές υπέρ της αποφυγής περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει τονίσει την ανάγκη διπλωματικών λύσεων και μεγαλύτερης πολιτικής αυτονομίας της Ευρώπης, θέση που προβάλλεται από πολλούς ως επιλογή αποτροπής βαθύτερης εμπλοκής σε διεθνείς συγκρούσεις.
Τα όρια της ελληνικής εμπλοκής
Η υπόθεση των drones αναδεικνύει ένα ευρύτερο δίλημμα: αν η αυξανόμενη συμμετοχή σε διεθνείς στρατιωτικούς σχεδιασμούς ενισχύει την ασφάλεια ή αν μεταφέρει τους κινδύνους των συγκρούσεων πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία. Σε μια περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών, οι επιλογές εξωτερικής πολιτικής αποκτούν άμεσες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Ξυλοκόπησαν στον CEO της εταιρείας είσπραξης οφειλών Cepal – Συναγερμός μετά τον ξυλοδαρμό





















