Ο τουρισμός… μετ’ εμποδίων: Η Ελλάδα «χάνει» εκατομμύρια αφίξεις λόγω Σένγκεν

Παρά την αισιόδοξη εκκίνηση του 2025 για τον ελληνικό τουρισμό, μια σημαντική αλλαγή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ενδέχεται να αλλοιώσει την πραγματική εικόνα της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας. Ο λόγος είναι η ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου, που επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην καταγραφή των οδικών αφίξεων — και κατ’ επέκταση στα στατιστικά του ελληνικού τουρισμού.

Μείωση στα νούμερα – Όχι απαραίτητα στους τουρίστες

Από το 2024, περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα από τη Βουλγαρία, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ του συνολικού οδικού τουρισμού της χώρας. Με την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα, όμως, παύει πλέον η επίσημη καταγραφή αυτών των αφίξεων, δημιουργώντας μια τεχνητή εικόνα απώλειας τουριστών, χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί δεν θα έρθουν.

Πρακτικά, οι ίδιοι (ή και περισσότεροι) Βούλγαροι τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν και φέτος τη χώρα μας. Όμως στα στατιστικά, η Ελλάδα ενδέχεται να «χάσει» πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες «στα χαρτιά».

✈️ Αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις, με την Αθήνα στην κορυφή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2025, η αεροπορική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,8%, με 1,6 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις. Η Αθήνα κατέγραψε τη μερίδα του λέοντος με 1,2 εκατομμύρια αφίξεις (73% του συνόλου), ενώ αύξηση σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη (+8,9%).

Αντίθετα, σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα, οι αφίξεις παρουσίασαν σημαντική κάμψη – μείωση άνω του 30% στις περισσότερες περιπτώσεις και 55,6% στη Σαντορίνη.

 Εισπράξεις με ελαφρά αύξηση, με τις ΗΠΑ να “σώζουν” την κατάσταση

Παρά τις αβεβαιότητες, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο 3,9% στο πρώτο δίμηνο του έτους, φτάνοντας τα 599 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των εισπράξεων από επισκέπτες εκτός Ε.Ε. — με τις ΗΠΑ να καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση 51,2%.

Αντιθέτως, οι παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία και η Γαλλία παρουσίασαν μείωση (-4% και -44,9% αντίστοιχα), φανερώνοντας ενδεχομένως τάσεις επιλεκτικής δαπάνης ή αλλαγής προορισμού.

 Βραχυχρόνια μίσθωση: Ανοδική πορεία παρά τις προκλήσεις

Εντυπωσιακή ανάπτυξη σημειώνει η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, με χιλιάδες νέα καταλύματα και κλίνες να προστίθενται στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Μόνο τον Ιανουάριο, καταγράφηκαν 213.000 καταλύματα, αυξημένα κατά 23.000 σε σχέση με πέρσι, δείχνοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία προσαρμόζεται άμεσα στη ζήτηση.

 Τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια

Η αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των αφίξεων, ιδιαίτερα από τη Βουλγαρία, αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα αξιοπιστίας των στατιστικών εργαλείων στον τουρισμό. Ενώ τα επίσημα στοιχεία θα δείχνουν «πτώση», οι πραγματικές ροές τουριστών ενδέχεται να παραμείνουν σταθερές ή ακόμα και να αυξηθούν.

Σε μια περίοδο όπου η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και οι επενδύσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αριθμούς, είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί αυτή η στατιστική στρέβλωση — και να αξιοποιηθούν νέα εργαλεία αποτύπωσης της τουριστικής πραγματικότητας.