13 Δεκεμβρίου 1943…μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων-Αιγιαλείας κ.κ Ιερώνυμο εδώ στα Καλάβρυτα που έγινε το ένα από τα εκατόν τριάντα ένα Ολοκαυτώματα που έγιναν στην πατρίδα μας από τους κατακτητές Νάζι,εδώ που ξερίζωσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμού και έκαψαν τα πάντα στο πέρασμα τους…Αθάνατοι…μαζί με Δήμαρχο Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης.
Αναστάσιος Γκιολής
Η Σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα κατά την κατοχικό περίοδο.
Ένα απo τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κατοχής έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 1943 όταν η Βέρμαχτ σκότωσε πάνω από 1500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στα Καλάβρυτα και στα χωριά Ρωγοί, Κερπινή, Άνω Ζαχλωρού, Κάτω Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Αγία Κυριακή, Αυλές, Βυσωκά, Φτέρη, Κλαπατσούνα, Πυργάκι, Βάλτσα, Μελίσσια, Μονή Ομπλού, Λαπαναγοί, Μάζι, Μαζέικα, Παγκράτι, Μορόχωβα, Δερβινή, Βάλτος, Πλανητέρο, Καλύβια και στις Μονές Ομπλού, Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας.
Τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα ναζιστικά γερμανικά αντίποινα και βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής.






















