Πανσέληνος Σεπτεμβρίου στον Αρχαιολογικό χώρο Ισθμίας με τραγούδια που ακούσαμε στο πέρασμα καιρών

38

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2024: Έρχεται αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα, την Τετάρτη μια ιδιαίτερη πανσέληνος. Συγκεκριμένα, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, η οποία θα είναι και υπερπανσέληνος, θα συμπέσει με μια μερική έκλειψη Σελήνης.

Το εντυπωσιακό θέαμα θα είναι ορατό σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική, καθώς και σε μεγάλα τμήματα της Ασίας και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Δεδομένου ότι το φεγγάρι θα πλησιάσει τη Γη σε «απόσταση αναπνοής», θα φαίνεται λίγο μεγαλύτερο στον ουρανό.Η Γη, το φεγγάρι και ο ήλιος ευθυγραμμίζονται για να δημιουργήσουν μια ηλιακή ή σεληνιακή έκλειψη τέσσερις έως επτά φορές το χρόνο, σύμφωνα με τη NASA. Αυτή η σεληνιακή έκλειψη είναι η δεύτερη και τελευταία της χρονιάς μετά από μια μικρή συσκότιση τον Μάρτιο.Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ονομάζεται και «Φεγγάρι του καλαμποκιού», ή «φεγγάρι του θερισμού», καθώς είναι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται από το The Old Farmer’s Almanac και προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών.

Μάλιστα, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ανατέλλει σχεδόν την ίδια στιγμή, επί αρκετές νύχτες. Αυτό το γεγονός, βοηθούσε τους αγρότες της γης να μαζέψουν το φως του καλαμποκιού υπό το σεληνόφως.

Στην Κόρινθο μπορούμε να απολαύσουμε την πανσέλινο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

 

Κάτω απ’ το φως της πανσελήνου, ψηλά,
η νύχτα ψιθυρίζει μελωδία σιγαλιά.
Στο Μουσείο Ισθμίας, αρχαίοι δρόμοι ζωντανεύουν,
και οι νότες τ’ ουρανού τα πάντα αγγίζουν, πλέουν.
Η ορχήστρα νέων σ’ έναν χορό σκιών,
πλέκει τραγούδια σε περάσματα καιρών.
Έλα κοντά, να γίνουμε ένα με τ’ αστέρια,
να γράψουμε μαζί ιστορία με χέρια,
στη γέφυρα του χθες και του παρόντος,
σε νύχτα γεμάτη φως και μύθο αιώνιος.
Σας περιμένουμε!
Ώρα προσέλευσης 20.00 | Είσοδος Ελεύθερη
Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας