Προβλήματα οδικής ασφάλειας έξω από το Εμπορικό Κέντρο MARE WEST στην Κόρινθο

9

Έξω από το εμπορικό κέντρο mare west που βρίσκεται 5ο χλμ. Π.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών γίνονται συνεχώς τροχαία ατυχήματα . Πιο πρόσφατο είναι αυτό που έγινε πριν 3 εβδομάδες, όπου από την σφοδρή σύγκρουση μεταξύ μηχανής και αυτοκινήτου τραυματίστηκε ο μοτοσικλετιστής που εκτοξεύθηκε δεκάδες μέτρα στο αντίθετο ρεύμα και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Τα τροχαία ατυχήματα προκύπτουν για τους εξής λόγους:

1) Οδηγοί, κάνουν παράνομα αναστροφή κατά την έξοδο τους από το εμπορικό κέντρο για να κατευθυνθούν προς Κόρινθο.

2) Οδηγοί, οι οποίοι έρχονται από Λέχαιο κάνουν παράβαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής προσπαθώντας να εισέλθουν στο εμπορικό κέντρο.

Η όποια ατομική ευθύνη των οδηγών δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παντελή απουσία μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Αφενός η δημιουργία κόμβου στο σημείο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ , αφετέρου δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια για την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα μειώσουν την πιθανότητα ατυχημάτων.

Μία προσωρινή λύση θα ήταν η προσθήκη μεταλλικών διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων ή τα εύκαμπτα πλαστικά (ερυθρά) διαχωριστικά κολωνάκια σήμανσης, τα οποία αν και δεν είναι η βέλτιστη λύση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2023 ο τότε Περιφερειάρχης κ. Νίκας, κατόπιν υπογραφής σχετικής σύμβασης είχε ανακοινώσει ότι ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για 3 κόμβους και συνοδά έργα στην Κορινθία, τα οποίοι θα κόστιζαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρώνονταν εντός 15 μηνών. Εκ τότε δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια περαιτέρω εξέλιξη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή

1) Σε τι φάση βρίσκονται τα συγκεκριμένα έργα και τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους, υπάρχει;

2) Προτίθεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, να προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα;

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Γιάννης Σιάτος