Αν και πατρίδα του θεωρείται η Βουργουνδία, ο κόκορας κρασάτος (κοκ-ο-βεν) ως κλασική πλέον γαλλική συνταγή, σερβίρεται σε πολλές τοπικές παραλλαγές, με διαφορετικά κρασιά (κόκκινα αλλά και λευκά) και με μικροδιαφορές στα υλικά και στη μέθοδο παρασκευής. Πάντως, όλες οι κλασικές συνταγές κοκ-ο-βεν χρησιμοποιούν κόκκινο κρασί Βουργουνδίας (συνήθως από Pinot Noir ή από Gamay του Beaujolais), καρότα, κρεμμυδάκια, μανιτάρια και μπέικον. Ακολουθούν δε μια μεθοδολογία σταδιακού μαγειρέματος των υλικών και τελικής σύνθεσης μέσα στη σάλτσα κρασιού, διαδικασία που μοιάζει πολύ με αυτή του μπεφ μπουργκινιόν.

Εκείνος, ο κόκορας κρασάτος Βουργουνδίας και οι άλλοι

Σιγομαγειρεμένο κόκορα με κρασί θα έχετε σίγουρα δοκιμάσει σε διάφορες μαγειρικές εκδοχές από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, όλες γενικώς νόστιμες και λαχταριστές. Αν δεν έχετε ωστόσο, ποτέ δοκιμάσει την γαλλική βερσιόν του πιάτου, δεν θα έχετε νιώσει σε τί επίπεδο μπορεί να φτάσει αυτή η μεστή, οικεία γεύση του μεθυσμένου πουλερικού, μέσα στην μελωμένη απ’ το αργό μαγείρεμα σάλτσα κρασιού.

Δείτε και τη συνταγή: κοκκινιστός κόκορας Μπαρδουνιώτικος

 

H ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΕΔΏ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *