ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ”Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ “ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ” ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ”

128

Η διακοπή εργασιών στο έργο της πλατείας στο κέντρο της Κορίνθου, ένα έργο στο οποίο ο δήμαρχος είχε επενδύσει τα όνειρα του για μείωση των τρομακτικών απωλειών του σε ψηφοφόρους, έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για πολιτική εκμετάλλευση από όλους.

Ας δούμε όμως τα πραγματικά γεγονότα.

  1. Ο δήμαρχος αποφάσισε κάποια στιγμή για τους λόγους που προανέφερα να ξεκινήσει την περίφημη ανάπλαση της πλατείας, παρουσιάζοντας μια πρόταση η οποία μια συρραφή τμημάτων διαφόρων πλατειών στην Ευρώπη και χωρίς να τον ενδιαφέρει αν αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να προσδώσει μια ταυτότητα στην πόλη της Κορίνθου και στον δήμο γενικότερα.
  2. Η θέση μου η οποία υιοθετήθηκε και από την παράταξη Συμμαχία πολιτών στην οποία ανήκα μέχρι το 2017 ήταν ότι αφενός δεν ήταν αυτήν την περίοδο αναγκαία η ολική ανακατασκευή μάλιστα με έναν πανάκριβο προϋπολογισμό (τεσσεράμισι εκατομμύρια ευρώ) αλλά μπορούσε να γίνει αισθητική παρέμβαση με εμπλουτισμό και αισθητική αναβάθμιση του πρασίνου και των πλακών, με πολύ μικρό κόστος και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα τα οποία έχει τεράστια ανάγκη ο Δήμος. Αν όμως η πλειοψηφία θέλει να υλοποιηθεί η πρόταση του δημάρχου, είναι ανάγκη σύμφωνα με το ΦΕΚ 1427/Β/2011  να προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών (διαδικασία η οποία δεν κοστίζει και δεν απαιτεί χρόνο) και να υλοποιηθεί η πρόταση η οποία θα προκύψει από αυτόν, αφού φυσικά δοθεί στους μελετητές το τι θέλουμε να αντιπροσωπεύει τα επόμενα χρόνια για τους Κορίνθιους η πλατεία.Αυτήν την πρόταση την υιοθέτησε πέραν του κυρίου Νανόπουλου και ο σύλλογος αρχιτεκτόνων αφού φυσικά είναι γνώστες των διαδικασιών.
  3. Ο δήμαρχος, ενώ ο σύλλογος αρχιτεκτόνων για ανεξήγητο λόγο σιώπησε, ως συνήθως αγνόησε τα πάντα και προχώρησε σε αυτό που είχε στο δικό του μυαλό αφού φυσικά μοναδικός του στόχος ήταν οι εκλογές που πλησιάζουν. Έτσι έγινε ο διαγωνισμός και σαν αποτέλεσμα παρουσιάστηκαν τεράστιες εκπτώσεις με την πρώτη προσφορά να είναι ποσοστό έκπτωσης
  4. Η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού πρότεινε την μη κατακύρωση του διαγωνισμού στον πρώτο μειοδότη (ΈΚΠΤΩΣΗ 63,17%) αλλά στον  4ο αφού ήταν εμφανές ότι με αυτές τις εκπτώσεις (οι τρεις πρώτοι είχαν κοντινά ποσοστά εκπτώσεων) θα υπήρχε πρόβλημα εκτέλεσης.
  5. Προσωπικά πήγα στις τεχνικές υπηρεσίες, μελέτησα τα έγγραφα και τις αιτιολογήσεις των εργολάβων και πείστηκα ότι η πρόταση της επιτροπής ήταν σωστή.
  6. Όμως αυτή η πρόταση είναι φυσικό να δημιουργεί υπόνοιες για μη σωστή διαχείριση, αφού οι προσφορές μεταξύ 1ου και 4ου μειοδότη δημιουργούσαν μια οικονομική διαφορά 450.000 ευρώ περίπου η οποία μπορεί να δημιουργήσει εύκολα υπόνοιες σκανδάλου.
  7. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής στην οποία παρευρέθηκα χωρίς δικαίωμα ψήφου λόγω της ανεξαρτητοποίησης  μου, προσωπικά και δημόσια αφού επαναδιατύπωσα τις διαφωνίες μου, είπα ότι η επιτροπή αξιολόγησης είχε δίκιο και αν δοθεί το έργο σε κάποιον από τους 3 πρώτους με τις υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις, το έργο θα «κολλήσει».  Ο κύριος Σταυρέλης παρέμεινε στην άποψη του ότι πρέπει να δοθεί στον πρώτο μειοδότη και ο κύριος Νανόπουλος για μια ακόμη περίπτωση, εγκατέλειψε την θέση που είχε υπερασπισθεί με πομπώδεις δηλώσεις και συμφώνησε με το έργο με την προϋπόθεση να εκτελεστεί από τον πρώτο μειοδότη. Ίσως η ευχή να ήταν «ελπίζω να μείνει τρύπα στην πλατεία στις εκλογές».
  8. Προσωπικά επειδή ούτε εγώ ούτε η παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ την οποία εκπροσωπώ είμαστε οπαδοί της φιλοσοφίας «ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΑΧΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» αλλά και σαν γνώστης των διαδικασιών σαν εργολάβος δημοσίων έργων,  δεν δίστασα να υπερασπιστώ την θέση της επιτροπής και του δημάρχου, παρά το ότι με χωρίζουν από αυτόν έτη φωτός στη φιλοσοφία και την αντίληψη περί του τι είναι πρόοδος του τόπου μου.
  9. Η εντυπωσιακή βέβαια στροφή της θέσης του κυρίου Νανόπουλου, ουσιαστικά μου αφαίρεσε και το ηθικό δικαίωμα να υποβάλω την προσφυγή αφού αυτός και ο κύριος Πνευματικός εκπροσωπούσαν (ευτυχώς δεν εκπροσωπούν πια) την πλειοψηφία των Κορινθίων.
  10. Όμως η τελική απόφαση ήταν του κυρίου Πνευματικού, ο οποίος δεν βρήκε το θάρρος να υπερασπιστεί την πρόταση της επιτροπής και υποχώρησε φοβισμένος στις πιέσεις των αντιπάλων του.
  11. Αν πρέπει λοιπόν πρώτα να κατηγορεί κάποιον για την τεράστια αποτυχία του στο ζήτημα της πλατείας και για το πολιτικό κόστος που ήδη αναλαμβάνει, είναι Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Βασίλειος Πανταζής

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

με τη ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ του Πελοπίδα Καλλίρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ