ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΛΑΜΠΡΗΣ ΓΕΜΙΣΤΟ. ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΑΜΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

109

Μια Πασχαλινή συνταγή για το κατσίκι γεμιστό (ή όπως αλλιώς τη λέμε “πλάτη γεμιστή”) σας έχουμε με την ευκαιρία του Πάσχα! Η συνταγή ανήκει στο βιβλίο “Πατριδογευσία” εκδόσεως της παλιάς εφημερίδας “Χαραυγή” από το οποίο πήραμε κείμενο και εικόνες.

Εδώ τα καλυτερα κρεοπωλεία της Κορινθίας 

Το κατσίκι της Λαμπρής έχει τη δική του ιστορία. Ξεκινά απ’ τους πρωτινούς καιρούς, που τα περισσότερα σπίτια είχαν ντάμια και κατώγια. Σ’ εκείνα τα κατώγια κάτω από μεγάλα κοφίνια μεγάλωναν τα κατσικάκια της Λαμπρής.

Δεν τα ’βγαζαν για βοσκή, επειδή δεν έπρεπε ν’ αλλοιωθεί με το χόρτο η πυτιά τους, που την χρησιμοποιούσαν για το πήξιμο του τυριού. Όσοι δεν είχαν οικόσιτα κατσίκια, αγόραζαν, προτιμώντας τα άγρια απ’ τα νησιά των Φούρνων, που η ελεύθερη βόσκηση και το ξαρμύρισμα τούς έδινε ξεχωριστή γεύση.

Τα κατσίκια των Φούρνων ξεφορτώνονταν στην ακρογιαλιά και σφάζονταν επιτόπου κάτω απ’ τις καρίνες των τραβηγμένων σκαριών.

Το μεσημέρι, το κατσίκι της Λαμπρής ψημένο στο φούρνο, γεμιστό με ρύζι, αρωματικά χόρτα και συκωτάκια, λάμπρυνε το γιορτινό τραπέζι.

Θεωρούσαν μεγάλη ντροπή την έλλειψη του φουρνιστού κατσικιού απ’ το πασχαλινό τραπέζι. Στο Μαραθόκαμπο, διηγούνται ακόμα το τέχνασμα μιας φτωχής γυναίκας που δεν είχε κατσίκι τη Λαμπρή. Πήγε στο φούρνο ένα ταψί με πατάτες που στη θέση του κατσικιού είχε μια μπάλα ξερά σύκα σκεπασμένη με κληματίδες!

Η ιεροτελεστία του πασχαλινού τραπεζιού κρατάει έως τις μέρες μας.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ