Πλαστά πτυχία: Πρωταγωνιστές, νοσοκομεία, υπουργεία, δήμοι (πίνακες)

76

Φορείς του υπουργείου Υγείας –κυρίως νοσοκομεία– υπουργεία, δήμοι αλλά και ΔΕΚΟ είναι οι τομείς του Δημοσίου όπου εντοπίζεται η πλειονότητα πλαστών τίτλων και πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που παρουσιάζει η «Καθημερινή», από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 έχουν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο και οι κάτοχοί τους (σ.σ. κάποιοι με δύο ή τρεις πλαστούς τίτλους) έχουν απολυθεί οριστικά από τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΔΔ από το 2014, όταν καλύφθηκε και νομοθετικά το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι και σήμερα, η πλειονότητα των πλαστών τίτλων έχει εντοπιστεί σε φορείς του υπουργείου Υγείας (449), σε υπουργεία (177), δήμους (144) και ΔΕΚΟ (135). Επιπλέον, 46 πλαστοί τίτλοι εντοπίστηκαν στην κατοχή υπαλλήλων που εργάζονταν σε φορείς του υπουργείου Εργασίας, 46 σε εργαζόμενους ανεξάρτητων αρχών και 17 σε φορείς του υπουργείου Υποδομών.

Ως επί το πλείστον, οι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν αφορούν πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461), πτυχία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158), πτυχία ΤΕΙ (60). Ενα ποσοστό πλαστογραφημένων τίτλων αφορά τη γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως αγγλικών (71), ενώ εντοπίστηκαν και 31 πλαστοί τίτλοι γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στόχος εκείνων που έκαναν χρήση τους, ήταν η είσοδος στο Δημόσιο, η μετάταξη, η απολαβή επιδομάτων, η βαθμολογική και η μισθολογική εξέλιξη.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις απάτης

Οι παρακάτω περιπτώσεις είχαν ένα κοινό προαπαιτούμενο. Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο θράσος. Ενδεικτικά και μόνο: Αποσπάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άσκηση ιατρικών καθηκόντων και μάλιστα χειρουργικής φύσεως, διορισμός αδελφού δημάρχου σε δήμο με τίτλο σπουδών του… δημάρχου. Η λίστα με τους δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία είναι μακρά και οι περιπτώσεις πολλές φορές ξεπερνούν τη φαντασία. Μάλιστα, δύο γιατροί, ένας χειρουργός και ένας παθολόγος, οι οποίοι ασκούσαν κανονικά τα καθήκοντά τους σε δημόσιο νοσοκομείο, συντόμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ιταλικό Δημόσιο λόγω του ότι οι πλαστοί τίτλοι εμφανίζονταν να προέρχονται από ιταλικά πανεπιστήμια.

Ετερη ενδιαφέρουσα περίπτωση, με διεθνείς προεκτάσεις, είναι αυτή υπαλλήλου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος αποσπάστηκε στην Ε.Ε. καταθέτοντας πλαστές πράξεις αναγνώρισης για μεταπτυχιακό και διδακτορικό που απέκτησε στο εξωτερικό. Εκτός από τις πράξεις, όμως, πλαστοί ήταν και οι τίτλοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ