Αρχαία Επίδαυρος: Αυτά τα Θεοφάνια θα τους μείνουν αξέχαστα – Δείτε τη στιγμή που έσπασαν το σταυρό -Βίντεο

1340
 Το αιώνιο σύμβολο της πίστης, πέφτοντας στο νερό και κάτω από την πίεση δεκάδων δυνατών νεαρών χεριών να τον τραβούν, έγινε κομματάκια.

Αρκετός κόσμος από την περιοχή της Επιδαύρου, αλλά και επισκέπτες, βρέθηκε τα Θεοφάνια στην Αρχαία Επίδαυρο, για τον καθιερωμένο Αγιασμό των υδάτων ο οποίος σημαδεύτηκε από ένα απρόοπτο, καθώς ο σταυρός έσπασε μέσα στη θάλασσα και βγήκε από το νερό σε κομμάτια!

Ο υπέροχος καλοκαιρινός καιρός, το καταστόλιστο λιμάνι, συνετέλεσαν σε μια τελετή που έμελλε να μείνει αξέχαστη.

Θεοφάνια Αρχαία Επίδαυρος σταυρός έσπασε (2)
Θεοφάνια Αρχαία Επίδαυρος σταυρός έσπασε (1)

Οι κόρνες από τις παραταγμένες βάρκες, σιώπησαν. Οι καμπάνες, που μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα της εύρεσης του Σταυρού, χτύπησαν με καθυστέρηση. Η βουή του κόσμου σταμάτησε.

Από τη θάλασσα σταυρός δεν βγήκε, μόνο κομματάκια που μαρτυρούσαν ότι κάποτε ανήκαν σε σταυρό.

Πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της Αρχαίας Επιδαύρου, το αιώνιο σύμβολο της πίστης, πέφτοντας στο νερό και κάτω από την πίεση δεκάδων δυνατών νεαρών χεριών να τον τραβούν, έγινε μικρά κομμάτια.

Ο κόσμος πάγωσε, οι προληπτικοί σταυροκοπήθηκαν, οι πιο αδιάφοροι γέλασαν, ο παπά Γιώργης, έμεινε στήλη άλατος και όσοι νεαροί ονειρεύτηκαν να «πιάσουν» το Σταυρό, στην καλύτερη περίπτωση, πήραν ένα μικρό κομματάκι του.

Και κάπως έτσι, λίγο άδοξα, λίγο φοβισμένα, λίγο περίεργα, ακόμα μια τελετή αγιασμού των υδάτων έλαβε τέλος, λαβωμένη και σημαδεμένη από το πρωτοφανές συμβάν.

Σταυρος Αρχαία Επίδαυρος Θεοφάνια
Φώτο: fb (Tasos Chronis)
 πηγή-anagnostis.org/