Η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου «έκοψε τη Βασιλειόπιτα» της…δείτε φωτο

505
Προχθές το απόγευμα στις 6:30 στην αίθουσα Χρυσοστόμου Σμύρνης του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου της πόλης μας, η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου «έκοψε τη Βασιλειόπιτα» μετά από απουσία δύο ετών λόγω κορονοϊού. Κατάμεστος ο χώρος από τα Μέλη, αλλά και φίλους και συμπολίτες. Παρέστησαν και τίμησαν τη βραδιά οι Κορίνθιοι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, η Σύμβουλος παρά τω Πρωθυπουργό Μαριλένα Σούκουλη και οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Κόλλιας και Γεώργιος Ψυχογιός. Παρόντες και ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης, η Περιφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, ο Περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Γενικός Γραμματέας υποδομών Γεώργιος Δέδες, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Μποζίκης Αναστάσιος και Καρσιώτης Χρήστος, ο Πρόεδρος του ΚΕ.Π.Α.Π του Δήμου Κορινθίων Θεμιστοκλής Κουτσογκίλας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κορινθίων Βασίλειος Ταγαράς που όλοι τους, παρά τις πολλές και ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, τίμησαν την Εκδήλωση. Απηύθυναν δε σύντομο χαιρετισμό εξαίροντας την τριακονταετή δράση του Συλλόγου και απευθύνοντας θερμές ευχές για το νέο έτος στους παρευρισκομένους.
Παρόντες επίσης οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Γεώργιος Πούρος με το Διευθυντή Γιάννη Τσολάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Σταυρέλης, η Γεωργία Στριμενοπούλου,ο Γιάννης Καρασσάβας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου Γεώργαρης Βασίλειος και ο Γραμματέας Γκρούτσης Ανέστης, ο Πρόεδρος του «ΚΥΨΕΛΟΥ» Στέργιος Αναστασιάδης και άλλα μέλη της ομάδας, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Αλκυονίδες», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών “Η Πίνδος”, ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου Μάριος Γεωργιάδης καθώς επίσης Εκπρόσωποι του Συλλόγου «Απόστολος Παύλος», μέλη του Δ.Σ της “Κορινθιακής Εστίας Λαογραφικών και Ιστορικών ερευνών”, ο Πρόεδρος και μέλη του συλλόγου Βορειηπειρωτών “ο Αγιος Δονάτος” και πολλών άλλων Συλλόγων και Φορέων.
Ο σεβάσμιος και αγαπητός επί 43 έτη υπηρετών την «Παναγία μας» και τους ενορίτες της Ιωνίας Κορίνθου, πατήρ Ιωάννης Δελημπαλντά,ς μετά τα τροπάρια για τον Άγιο Βασίλειο, που έψαλε ο καλλίφωνος νεαρός Κυριάκος Δημητριάδης, αφού ευλόγησε την πίτα με τις ειδικές ευχές της Εκκλησίας μας, χάραξε τρεις φορές την ωραία Βασιλειόπιτα που δέσποζε στο τραπέζι και απηύθυνε θερμές, πατρικές ευχές στην αίθουσα. Εν συνεχεία η Πρόεδρος, κατά τα καθιερωμένα, έκοψε την πίτα.
Αμέσως μετά από τη σκηνή της αίθουσας οι Χορωδίες της Μικρασιατικής Στέγης και του ΚΕ.Π.Α.Π του Δήμου Κορινθίων υπό τη Διεύθυνση της Καθηγήτρια και Μαέστρου Αναστασίας Αγκιστριώτη, μας ταξίδεψαν με τα ωραία μικρασιάτικα παραδοσιακά τραγούδια στην Αλησμόνητη Ελληνική Ανατολή και καταχειροκροτήθηκαν.
Αμέσως μετά η εξαίρετη Καθηγήτρια Σκάζα Σοφία και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Κορινθίας, γοήτευσε το κοινό με τη σύντομη αλλά γλαφυρή, περιεκτική και «ξεχωριστή» ομιλία της για τους Τρεις Ιεράρχες, τους μεγάλους αυτούς Πατέρες της Ελληνικής Ανατολής, που ακόμη και σήμερα οι ιδέες τους, τα συγγράμματά τους και η βιωτή τους είναι επίκαιρα και διδάσκουν μικρούς και μεγάλους.
Το εξώφυλλο του Επετειακού Ημερολογίου του 2023 δέσποζε στην οθόνη και προσείλκυσε τους πάντες με το περιεχόμενο για τη Συνθήκη της Λοζάνης και την αντιμετώπιση της προσφυγιάς πριν από εκατό χρόνια.
Κυρίες του Συλλόγου με τις πιατέλες περιήλθαν στην αίθουσα προσφέροντας στον κάθε παρευρισκόμενο ένα κομμάτι από τη Βασιλειόπιτα και ένα παραδοσιακό ισλί -παραδοσιακό μικρασιάτικο γλυκό με καρύδια- και ωραία φοντάν.
Στην όλη εκδήλωση κυριάρχησε ένα πνεύμα επαφής , αγάπης και ευχών μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω του κορωνοϊού.
Η βραδιά έληξε με τη γλυκιά γεύση και τις θερμές ευχές για ένα αίσιο έτος γεμάτο υγεία, ειρήνη, ελπίδα και αγάπη.
Καλή Χρονιά σε όλους!