Κατερίνα Ταγαρά-Ευρωπαϊκό «στοίχημα» η κοινή άμυνα για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

848

Οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο της ΕΕ) είναι πάντα χρήσιμη αφού κοινός στόχος είναι η σύγκλιση στην άσκηση των ευρωπαϊκών πολιτικών από τα κράτη μέλη της `Ένωσης.

Ωστόσο, η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση διά των οργάνων της στην παρούσα φάση της ύπαρξής της με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο να μαίνεται, την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και την Τουρκία να κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική της ρητορική στο Αιγαίο πέλαγος, συνίσταται στο αν μπορεί και θέλει να έχει μία ενιαία πολιτική στα καίρια ζητήματα όπως είναι η κοινή άμυνα.

Ο στόχος αυτός είναι εφικτός:

– ΓΙΑΤΙ η Ένωση είναι μία τεραστίου μεγέθους πολιτική και οικονομική ΖΩΝΤΑΝΗ ενότητα ιδρυθείσα και αναθεωρηθείσα ανάλογα με τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εκάστου εποχής που αποβλέπει ωστόσο σταθερά στην επίτευξη των κοινών σκοπών της που σήμερα είναι πιο μεγάλη ανάγκη από ποτέ να πραγματωθούν!

– ΜΕ την επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης εκ μέρους των κυβερνήσεων των κρατών μελών για πραγμάτωση των κοινών σκοπών και των αξιών που προβλέπονται από τις Συνθήκες της Ένωσης εντός των συνόρων της και στον ευρύτερο κόσμο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη άμεσα στα απαραίτητα βήματα αμυντικής ένωσης, ώστε να προστατεύσει επαρκώς τους πολίτες της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφού σημείωσε πως «το 2022 φάνηκε ότι η πολιτική κατευνασμού δεν λειτουργεί απέναντι σε ηγέτες αναθεωρητές, που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο», έψεξε την ευρωπαϊκή ηγεσία για την απάθειά της απέναντι στις συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Μετά τις απειλές ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι εντός του βεληνεκούς του νέου τουρκικού πυραύλου, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, η τουρκική ηγεσία όχι μόνο επανέλαβε αλλά διεύρυνε μάλιστα το casus belli προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Κρήτη», ανέφερε. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αταλάντευτα την εθνική της κυριαρχία.

Αντέτεινε, όμως, ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων, ιδιαίτερα από το ΝΑΤΟ, δίνει άλλοθι στον Ερντογάν», ξεκαθαρίζοντας ότι «ούτε μία σφαίρα, πολλών δε μάλλον μαχητικά αεροσκάφη και αεροπλανοφόρα δεν πρέπει να πωληθούν σε μία χώρα, που απειλεί την ειρήνη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Κατερίνα Ταγαρά
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ MSC in International and European Law
Αν. Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ