Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε πριν από 147 χρόνια από το Εφετείο Ναυπλίου, βρίσκονται 18.000 ιδιοκτήτες στους δήμους Σαρωνίδας και Λαυρεωτικής.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου σημειώνει πως με τροπολογία (που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου της Εθνικής Άμυνας και ψηφίστηκε πρόσφατα) παγώνει για 4 μήνες η εκδίκαση των ενστάσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ήδη μέχρι την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, 3.000 ιδιοκτήτες στον Δήμο Σαρωνικού έλαβαν τα σχετικά ραβασάκια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. «Οι ενστάσεις άρχισαν να συζητιούνται από την περασμένη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όσες εξετάστηκαν ως την κατάθεση της τροπολογίας ήταν υπέρ των ιδιωτών και όχι υπέρ του Δημοσίου», συμπληρώνει ο κ. Φιλίππου.

Κατά τον δήμαρχο Σαρωνικού από την κυβέρνηση δεσμεύτηκαν μέσα στο τετράμηνο να διευθετήσουν το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση. Όλα φαίνεται πως ξεκινούν από τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία όταν τέθηκε θέμα από πού θα εκμισθώνει η γαλλική εταιρεία – που εκμεταλλευόταν –τα μεταλλεία Λαυρίου, το Εφετείο του Ναυπλίου απεφάνθη πως θα εκμισθώνει από το Δημόσιο.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο χάρτης των Δήμων άλλαξε, με συνέπεια σήμερα να έχουν πρόβλημα -εξαιτίας αυτής της απόφασης-και άλλες περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα μεταλλεία, όπως είναι για παράδειγμα τα Καλύβια.

«Οι όποιες μεμονωμένες αποφάσεις στις διεκδικήσεις του Δημοσίου είναι απλώς ημίμετρα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς. «Πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα και να μπει ένα τέρμα στις συχνά εξωφρενικές διεκδικήσεις του Δημοσίου ώστε να μην είναι ομηρεία χιλιάδες ιδιοκτήτες».

Τα Βριλήσσια

Προτού σκάσει η βόμβα σε Σαρωνίδα και Λαυρεωτική σε 1.000 ιδιοκτήτες στα Βριλήσσια κοινοποιήθηκαν αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, αφού ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά το κοινό τους σημείο είναι η διεκδίκηση του Δημοσίου με δικαιολογίες προπερασμένου αιώνα.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει λυθεί εδώ και έναν χρόνο», υποστηρίζει ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξενοφώντας Μανιατογιάννης. «Και τα πράγματα για αυτούς τους ιδιοκτήτες γίνονται ακόμη πιο δύσκολα επειδή στην περιοχή έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Από την κυβέρνηση μας έχουν διαβεβαιώσει πως μέσα στον επόμενο μήνα ή τον Φεβρουάριο θα έχει βρεθεί μια συνολική λύση για όλη την Ελλάδα».

newbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *