Κ.ΚΟΛΛΙΑΣ -ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DE MINIMIS

690

Σε συνέχεια επαφών που πραγματοποίησε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας, με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ καθώς και με τον Προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Π.Ε. Κορινθίας, κ. Μουτάφη Γεώργιο, σχετικά με το ποιοι είναι οι δικαιούχοι μηλοπαραγωγοί της κρατικής ενίσχυσης (de minimis),  προχώρησε στις εξής δηλώσεις:

«Παρέμβαση έκανα σήμερα στο ΥπΑΑΤ σχετικά με το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης μέσω του de minimis των μηλοπαραγωγών της Κορινθίας, των οποίων το εισόδημα έχει πληγεί, ως απόρροια του αυξημένου κόστους παραγωγής, της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, καθώς και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις αγορές του εξωτερικού.

Ύστερα δε από σχετική δημόσια ανάρτηση φορέα του νομού περί αποκλεισμού της Κορινθίας από τις εν λόγω ενισχύσεις, επικοινώνησα σήμερα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ.

Η απάντηση ήταν σαφής:

Καμία Περιφερειακή Ενότητα δεν αποκλείεται εκ προοιμίου από τα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης. Υπό την τήρηση, ασφαλώς, ορισμένων προϋποθέσεων.

Βασική προϋπόθεση, λοιπόν, για την ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα είναι η εκ μέρους των κατά τόπους ΔΑΟΚ συλλογή στοιχείων, τα οποία τεκμηριωμένα αποδεικνύουν το ύψος της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών λόγω πάσης φύσεως ζημιογόνων επιπτώσεων.

Σε ότι αφορά την Π.Ε. Λάρισας, το κράτος, ως όφειλε, έλαβε τα δέοντα μέτρα και προχώρησε στο προσδιορισμό της επίμαχης αποζημίωσης (300 € ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου), αφού είχε ολοκληρωθεί προ διμήνου το σύνολο όλων των σχετικών διαδικασιών.

Κατόπιν επίμονης ενασχόλησής μου με το θέμα, διαπίστωσα, επίσης, ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με τους μηλοπαραγωγούς των Π.Ε. Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, οι οποίοι και ευλόγως διεκδικούν αντίστοιχες αποζημιώσεις έχοντας ήδη υποβάλει, μέσω των αρμόδιων ΔΑΟΚ, τα απαιτούμενα στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά την Κορινθία: Στο ΥπΑΑΤ, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν υποβληθεί αντίστοιχα αιτήματα από την Π.Ε. Κορινθίας, εφόσον μέχρι πρόσφατα δεν είχαν τεθεί αιτήματα από πλευράς μηλοπαραγωγών της Κορινθίας, όπως ούτε και στοιχεία που να τεκμηριώνουν αντίστοιχη ζημία, ώστε να εκκινήσει η ίδια ακριβώς διαδικασία.

Επιπλέον, σε επικοινωνία μου και με τον Προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Κορινθίας, κ. Γ. Μουτάφη, ζήτησα από τον ίδιο η Υπηρεσία του να προβεί άμεσα σε συλλογή στοιχείων που να τεκμηριώνουν την απώλεια εισοδήματος για τους μηλοπαραγωγούς της Κορινθίας, καθώς και τη σύνταξη του φακέλου που θα αποσταλεί προς το ΥπΑΑΤ, μέσω της Π.Ε. Κορινθίας.

Ο ίδιος με διαβεβαίωσε ότι ξεκινάει άμεσα η καταγραφή και τεκμηρίωση όλων των δεδομένων καθώς και η σύνταξη του φακέλου που θα αποσταλεί προς το ΥπΑΑΤ, μέσω της Π.Ε. Κορινθίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Π.Ε. Κορινθίας, θα επιδιώξω να συναντήσω προσωπικά τον κ. Υπουργό προκειμένου να υπάρξει από πλευράς μου η αυτονόητη στήριξη απέναντι στους μηλοπαραγωγούς μας και να υλοποιηθεί, στο ακέραιο, το δίκαιο αίτημά τους.

Παραμένω σταθερά στο πλευρό των παραγωγών μας και θα επανέλθω για κάθε επόμενη εξέλιξη.».​

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 Με εκτίμηση,

 
 Κωνσταντίνος Κόλλιας
 Βουλευτής Νομού Κορινθίας – Ν.Δ.