Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για την προμήθεια και την συντήρηση των προϊόντων στο Σαρακοστιανό τραπέζι

19
ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ ΑΓΟΡΑ. Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για την προμήθεια και την συντήρηση των προϊόντων στο Σαρακοστιανό τραπέζι

«Οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμα τους από επίσημους προμηθευτές» συνέστησε ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος Γενικός Διυεθυντής του ΕΦΕΤ για τα προϊόντα στο Σαρακοστιανό τραπέζι, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews και έδωσε αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν στην επιλογή των τροφίμων αλλά και στη συντήρησή τους. «Η επιλογή αυτή καθεαυτή των τροφίμων, η μεταφορά τους, η αποθήκευσή τους στο σπίτι, η αποθήκευσή τους στο ψυγείο μας και οι προσεκτικοί χειρισμοί για την προετοιμασία τους αποτελούν βασικά σημεία της διασφάλισης της ασφάλειάς μας» επισήμανε ως γενική οδηγία.

 

Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για την προμήθεια και την συντήρηση των προϊόντων στο Σαρακοστιανό τραπέζι:

Ειδικότερα για τα προϊόντα της Σαρακοστής συνέστησε:

  • Να προσέχουμε αν έχουμε κάποια αλλεργία, να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων
  • Να τα αποθηκεύουμε με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να τα καταναλώσουμε μέχρι δύο μέρες (σε 48 ώρες), να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, ειδάλλως σε σακούλες τροφίμων πρέπει να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Να διατηρούμε τα ωμά αλιεύματα, τα οστρακοειδή και τα αλιεύματα γενικότερα, μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά για να αποφύγουμε μια διασταυρούμενη επιμόλυνση.
  • Κατά τη διάρκεια του χειρισμού, δηλαδή της παρασκευής των γευμάτων μας, πρέπει να διατηρούμε καθαρά όλα τα σκεύη μας, να χρησιμοποιούμε διαφορετικό εξοπλισμό μαχαίρια, σανίδες κοπής για τα θαλασσινά ή τα ωμά κρέατα και πουλερικά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Κυρίως να μαγειρεύουμε καλά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του προμηθευτή μας, ώστε να αποφύγουμε γαστρεντερίτιδες κτλ.
  • Οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμα τους από επίσημους προμηθευτές, δηλαδή από επίσημες εγκαταστάσεις, όπως είναι και η Βαρβάκειος, η οποία είναι μια αγορά με εμπόρους υπεύθυνους και εμείς βρισκόμαστε σε όλες αυτές τις αγορές με ελέγχους για να διασφαλίσουμε την σωστή διακίνηση αυτών των προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γενικός διευθυντής του ΕΦΕΤ στην επιλογή του προμηθευτη, σημειώνοντας: η επιλογή του σωστού προμηθευτή είναι ένα πολύ κομβικό σημείο και η αποφυγή προμήθειας από πλανόδιους εμπόρους.

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει θέμα ασφάλειας… του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο

 

Πηγή