Ο Πέτρος Τατούλης για την οικονομία…Οραματιζόμαστε έναν περιφερειακό μετασχηματισμό

32

Ο Πέτρος Τατούλης για την οικονομία στο capital.gr

Πέτρος Τατούλης: Οραματιζόμαστε έναν περιφερειακό μετασχηματισμό, όχι «πολυδύναμο», αλλά πολυμήχανο, σε συνεχή διάδραση με τους πολίτες και πάντοτε μπροστά από τις εξελίξεις

Του Πέτρου Τατούλη

Υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Η χώρα μας έχει βιώσει πολλαπλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Κρίσεις οικονομικές, κρίσεις κοινωνικές, κρίσεις πολιτικές και κρίσεις θεσμικές. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των κρίσεων ήταν η αδυναμία προσαρμογής της οικονομικής πολιτικής στις απαιτήσεις της εποχής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκλήθη βίαια να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής που επέβαλλαν τα Μνημόνια, αντιμετωπίστηκε ως το «μαύρο πρόβατο» του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και σήκωσε δυσανάλογο βάρος.

Κατά τα δύσκολα εκείνα χρόνια (2010 – 2019), είχαμε την τιμή και την ευθύνη να είμαστε στο τιμόνι της Περιφέρειας Πελοποννήσου και παρά τις αντιξοότητες, σήμερα, παίρνοντας την οφειλόμενη απόσταση από τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, μπορούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα για ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Οι πολιτικές εκείνης της περιόδου απέδωσαν τόσο σε αριθμούς όσο και στην βελτίωση της καθημερινότητας (μείωση της ανεργίας, αύξηση του τοπικού ΑΕΠ και αλματώδη αύξηση των τουριστικών μεγεθών και των εξαγωγών, πλήρης απορρόφηση αναπτυξιακών πόρων, υλοποίηση γιγαντιαίου τεχνικού προγράμματος), σε μία χώρα που σφάδαζε κάτω από τον μνημονιακό ζυγό. Το σύνολο του τεχνικού προγράμματος και των λοιπών δράσεων που υλοποιήθηκαν κάτω από τις πρωτοφανείς εκείνες συνθήκες άγγιξε τα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η κατάσταση είναι μεν κατά τι διαφορετική, αλλά απαιτεί την ίδια σοβαρότητα και την ίδια αποφασιστικότητα. Παρά τα αφηγήματα περί «αλματώδους ανάπτυξης» και «ρεκόρ επενδύσεων», η χώρα μας παραμένει o ουραγός της Ευρώπης στις άμεσες ξένες επενδύσεις κατέχοντας την 19η από τις 20 θέσεις της κατάταξης της Ernst Young που δημοσιεύτηκε λίαν προσφάτως (ΕΥ Attractiveness Survey 2023 – Greece, 3.10.2023). Εμείς, ως αυριανή Περιφερειακή Αρχή, οραματιζόμαστε μια Ισχυρή Περιφερειακή Οικονομία μέσω ενός περιφερειακού μετασχηματισμού, όχι «πολυδύναμου» όπως συνήθως αναφέρεται από τα κυβερνητικά χείλη, αλλά πολυμήχανου, σε συνεχή διάδραση με τους πολίτες της Περιφέρειας και πάντοτε μπροστά από τις εξελίξεις. Η Ισχυρή Περιφερειακή Οικονομία δεν μπορεί να δομηθεί πάνω σε διαψευσμένα πολιτικά αφηγήματα, που έχουν οδηγήσει πολλάκις την οικονομία της χώρας στα βράχια. Η Ισχυρή Περιφερειακή Οικονομία απαιτεί παραμετροποιημένο σχεδιασμό, τοπικές στρατηγικές, χαρτογράφηση ειδικών προβλημάτων και προκλήσεων, ανυποχώρητη διεκδίκηση απέναντι στις Εθνικές και τις Ευρωπαϊκές Αρχές και ετοιμότητα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου οι πόροι είναι λιγοστοί και θα μειωθούν περαιτέρω στο μέλλον.

Η «Νέα Πελοπόννησος» μπορεί ρεαλιστικά και αξιόπιστα να χτίσει μια Ισχυρή Περιφερειακή Οικονομία:

  • Με καινοτόμες ψηφιακές πολιτικές έξω και μακριά από τις συνήθεις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Με υιοθέτηση ευρωπαϊκών προτύπων παραγωγικού μετασχηματισμού, ενίσχυσης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εγχώριο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα σε απτά οφέλη και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, ιδίως για νέους και γυναίκες.
  • Με πλήρη πραγματική και όχι λογιστική απορρόφηση των διαθέσιμων αναπτυξιακών πόρων και ισχυρή διεκδίκηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων, για τη χρηματοδότηση έργων βιώσιμης και αειφορικής υποδομής.
  • Με ισχυρή λογοδοσία στους πολίτες της Περιφέρειας και υιοθέτηση δεικτών μέτρησης της αποτελεσματικότητας των πολιτικών μας.
  • Με πολιτικές συμπερίληψης και όχι αποκλεισμού. Με πολιτικές σύγχρονες και προοδευτικές, όχι παρωχημένης παλαιοκομματικής αντίληψης. Με πολιτικές που απευθύνουν ένα ευρύ προσκλητήριο σύγκλισης σε όλους όσοι αισθάνονται ότι ο κομματικός διορισμός περιφερειάρχη δεν αποτελεί λύση, αλλά το πρόβλημα.
  • Με πρόσωπα κύρους που διεκδικούν με σθένος και αποφασιστικότητα, ως ισότιμοι εταίροι των Ελληνικών κυβερνήσεων, όχι ως «πτωχοί συγγενείς», ούτε ως τέως υπάλληλοι τους.

Στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου δεν αναμετρώνται κόμματα, ούτε κομματικά συστήματα επιβολής προσώπων και συμφερόντων. Αναμετρώνται δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: η δημόσια και απροκάλυπτα ομολογημένη σκληρά κομματική γραμμή της διαχείρισης του δημόσιου ταμείου της Περιφέρειας από έναν διορισμένο πειθήνιο υπάλληλο – διαχειριστή και η υπεύθυνη πολιτική της δημόσιας λογοδοσίας από μια Ανεξάρτητη και Αυτόνομη Περιφερειακή Αρχή. Οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν αντέχουν άλλους πειραματισμούς. Την Κυριακή πάμε στην κάλπη και δίνουμε την ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που κρατούν την Περιφέρεια δέσμια συμφερόντων!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο παρακάτω link:

https://www.capital.gr/me-apopsi/3741619/oramatizomaste-enan-perifereiako-metasximatismo-oxi-poludunamo-alla-polumixano/