Πλησιάζει η Κυριακή που αλλάζει η ώρα για το 2024 – Πότε γυρίζουμε το ρολόι μια ώρα μπροστά

61

Πλησιάζει η Κυριακή που αλλάζει η ώρα για το 2024 – Πότε γυρίζουμε το ρολόι μια ώρα μπροστά

 Η αλλαγή της ώρας πλησιάζει, καθώς την Κυριακή 31 Μαρτίου πρέπει να… μετακινήσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η αλλαγή της ώρας για τη θερινή περίοδο γίνεται πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, όπου τα ρολόγια προχωρούν μία ώρα μπροστά, δείχνοντας 04:00 αντί για 03:00.

 

Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάρτιο του 2019 να τερματιστεί η πρακτική της αλλαγής ώρας από το 2021, αυτή η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη.

Λόγοι, όπως η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακόψαν την εφαρμογή της απόφασης και προς το παρόν είναι άγνωστο αν αυτή η απόφαση θα εφαρμοστεί στο μέλλον.

Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση 2018 για την αλλαγή ώρας

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας. Ο ενδοκοινοτικός συντονισμός κατά την αλλαγή ώρας φάνηκε ότι προκαλεί, εκτός των άλλων, και προβλήματα στον τομέα των μεταφορών και του εφοδιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προχώρησε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, στο διάστημα από 4 Ιουλίου μέχρι τις 16 Αυγούστου 2018.

Λήφθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, και από τα 28 κράτη μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 84% όσων απάντησαν ήταν υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Πλησιάζει η Κυριακή που αλλάζει η ώρα για το 2024

Τι συμβαίνει με τους υπολογιστές στην αλλαγή ώρας

Όπως γίνεται κατανοητό, υπάρχουν δύο ίδιες ώρες την ημέρα που αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή. Αν δεν διευκρινιστεί με την προσθήκη της κατάλληλης επέκτασης, τότε δύο γεγονότα που συνέβησαν για παράδειγμα στην Ελλάδα στις 3:30′ το πρωί της 30ης Οκτωβρίου 2011, πιθανόν να έχουν μία ώρα διαφορά το ένα από το άλλο (το ένα συνέβη στις 3:30′ πριν την αλλαγή της ώρας και το άλλο στις 3:30′ μετά την αλλαγή).

Σύμφωνα με το wikipedia, πολλά υπολογιστικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα αυτόματης αλλαγής, αλλά η αλλαγή σε θερινή ώρα πρέπει να γίνεται με το χέρι σε όλα τα υπόλοιπα (ρολόγια χειρός, ρολόγια τοίχου, αυτοματισμοί ποτίσματος κλπ)

Το ύψος της ανατολής και της δύσης του Ήλιου μεταβάλλεται στη διάρκεια το χρόνου, όμως το πότε είναι κατακόρυφα είναι σχεδόν σταθερό. Η Ελλάδα ανήκει σε μία τέτοια ζώνη στην οποία, κάποιες ημέρες τον χρόνο, στις 12 περίπου το μεσημέρι, ο ήλιος πέφτει σχεδόν κατακόρυφα στο κέντρο περίπου του κράτους.

ieidiseis.gr