Πόσο δροσερή είναι η Κόρινθος το καλοκαίρι;με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος-φωτο

1181

Μια παραθαλάσσια πόλη, με πολύ καλή ρυμοτομία, αλλά με ελάχιστο πράσινο. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι κεντρικοί δρόμοι και οι πλατείες της Κορίνθου ερημώνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μόλις περάσει 12 το μεσημέρι που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Άρα στο ερώτημα αν η Κόρινθος είναι μια δροσερή πόλη το καλοκαίρι, η απάντηση είναι δυστυχώς όχι. Θα μπορούσε να αλλάξει αυτό; Ναι, αν είχαμε περισσότερα δέντρα. Δέντρα που να τα διαχειριζόμαστε σωστά προς όφελος του μικροκλίματος της πόλης και όχι να τα κλαδεύουμε με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να μένει μόνο ο κορμός χωρίς καθόλου ή ελάχιστο φύλλωμα (όπως συμβαίνει σε πολλούς δρόμους της πόλης μας όπου η σκιά είναι ανύπαρκτη).

Τα οφέλη των δέντρων μέσα στην πόλη είναι αναρίθμητα και έχουν τεράστια αξία για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των δημοτών και την αύξηση της επιχειρηματικότητας.

 Αντί να ακούμε διαρκώς εγκώμια για την «πράσινη» ανάπτυξη και οικονομία, μήπως θα ήταν καλό να δούμε περισσότερα δέντρα μέσα στην πόλη; Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότερη στρατηγική, το βασικότερο υπερόπλο που διαθέτουμε κατά της κλιματικής αλλαγής είναι τα μεγάλα δέντρα στο αστικό τοπίο.

Η φωτογραφία που απαθανατίζει ένα κομμάτι της οδού Κύπρου με ψηλά και πλούσια δέντρα, έγινε πρόσφατα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους της Κορίνθου που αποκαλύπτουν με τον τρόπο αυτό πως επιθυμούν να είναι η πόλη μας στο σύνολό της.

Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει ιεραρχήσει σωστά τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ζητήματος. Το αντίθετο επιλέγει την τσιμεντοποίηση της πόλης. Αδιαφορεί στην ανάγκη των δημοτών για χώρους πρασίνου και στη δυσαρέσκεια που προκαλούν οι τσιμεντένιες πλατείες και οι άναρχες παιδικές χαρές. Αδυνατεί να κατανοήσει πως δεν είναι θέμα ρομαντικής επιστροφής στη φύση αλλά είναι ζήτημα ποιότητας ζωής. Μιας ζωής που θα διεκδικήσουμε και θα την κερδίσουμε.

Νάνσυ Γιαννιδάκη
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος «Πνοή Δημουργίας»