Σήμερα Τετάρτη κανείς για δουλειά! Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για μισθούς και ΣΣΕ

20
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Την Τετάρτη κανείς για δουλειά! Όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις! Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για μισθούς και ΣΣΕ

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Μέρα πανεργατικής απεργίας είναι για όλη τη χώρα η Τετάρτη 17 Απρίλη, με τους εργαζόμενους να απεργούν και να διαδηλώνουν σε δεκάδες πόλεις. «Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας»: Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα θέτουν για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο το σύνθημα αυτό και καλούν τους εργαζόμενους να αναμετρηθούν με την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Να απεργήσουν μαζικά και να «νεκρώσουν» τους χώρους δουλειάς, να διαδηλώσουν με τα πανό και τα μπλοκ των συνδικάτων. Να απαιτήσουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, αλλά και της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ καθημερινά σωματεία σε περισσότερες πόλεις ανακοινώνουν τις απεργιακές τους συγκεντρώσεις.

24ωρη απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ

Την  συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Έτσι δεν θα λειτουργήσουν το Μετρό (γραμμές 2 και 3), ο Ηλεκτρικός (γραμμή 1) και το Τράμ.

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Αυτό σημαίνει ότι τη μέρα της απεργίας δεν θα λειτουργήσουν ο σιδηρόδρομος, ο προαστιακός και το τραμ.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας).

Στάση εργασίας, από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ΣΑΤΑ και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 π.μ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν και οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. «Συμμετέχουμε όλοι στην συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 πμ. Θα ακολουθήσει πορεία- συγκέντρωση μαζί με την ΟΒΣΑ και άλλα εργατικά σωματεία στο Σύνταγμα!», τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. «Μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε τις ζωές μας, ούτε τις ανάγκες μας. Δεν θα τους περάσει», επισημαίνουν.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα θα παραμείνουν την Τετάρτη 17 Απρίλη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (από 00.01 έως 24.00) και στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά (10.30 π.μ. Δημοτικό Θέατρο) καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Παράλληλα οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

Διαδηλώνουν μαζί με τους εργαζόμενους οι επαγγελματίες

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για τα αιτήματα των επαγγελματιών, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Πιάνοντας το νήμα από τις απεργιακές διαδηλώσεις στις 28 Φλεβάρη, μπροστά στη νέα κινητοποίηση καλεί τους επαγγελματίες να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φορολεηλασία. Ειδικά οι επαγγελματίες πασχίζουν αυτήν την περίοδο να βγάλουν άκρη «με τα νέα POS και τα my DATA υπό την απειλή τσουχτερών προστίμων, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εκσυγχρονίσουμε ή να αποκτήσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό», ενώ χιλιάδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη αν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι».

Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. Επίσης η Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, καθώς και μια σειρά από σωματεία και Ενώσεις.

Στην απεργία έχουν επίσης καλέσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων,

Κάλεσμα από το ΜΑΣ

Στην απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Με την ορμή των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που φώναξαν “όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές”, θα συναντηθούμε ξανά με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλο τον λαό! Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη οι φοιτητές θα είμαστε εκεί με τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις μας!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Απεργιακό μέτωπο με πλήθος αποφάσεων στο Δημόσιο

Απεργιακό μέτωπο υψώνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, ακυρώνοντας στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ). Η απεργιακή κινητοποίηση βρίσκει σε αγωνιστικό αναβρασμό μια σειρά από χώρους: Στην Υγεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Αντίστοιχα στην Εκπαίδευση βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, με την απεργία – αποχή από τη διαδικασία της ατομικής «αξιολόγησης» να συνεχίζεται, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει αυτόν τον αγώνα.

 

Συγκέντρωση στο ΣτΕ: Τα κλεμμένα διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Δυναμικό «παρών» στις πανεργατικές συγκεντρώσεις ετοιμάζονται να δώσουν την Τετάρτη 17 Απρίλη οι συνταξιούχοι.

Μάλιστα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 45 – 47) στις 9 π.μ., όπου θα συνεδριάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μετά την έκδοση των αντίθετων αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κομμένα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για τις επικουρικές συντάξεις του 11μηνου 6/2015 – 5/2016.

«Δώστε τώρα τα πληρωμένα Δώρα μας, αυξήσεις σε όλες μας τις συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας. Καταργήστε την Εισφορά Αλληλεγγύης. Ενσωματώστε την Προσωπική Διαφορά. Κάντε άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού. Καταργήστε κάθε ιδιωτικοποίηση στην Υγεία. Δεν επαιτούμε. Διεκδικούμε ό,τι έχουμε σε όλη μας τη ζωή πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε», απαιτεί.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας

Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., Δημοτικό Θέατρο

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Άγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη πλατεία – Κλ. Οικονόμου

Αλεξανδρούπολη, 11.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 9.30 π.μ., Άγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Άμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Άργος, 10:30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Άρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Έδεσσα, 10.30 π.μ., μικροί καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ., στην πλατεία απέναντι από το Ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ευμολπιδών

Ζάκυνθος, 10 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ιεράπετρα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10:30 π.μ., στο παλιό Δημαρχείο στον πεζόδρομο της Αριστομένους

Καλαμπάκα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Δημοτικό Σχολείο

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., Αντιπεριφέρεια

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 11 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 11 π.μ. πεζόδρομος Πυλαρινού στην Εθνική Τράπεζα

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγ. Μηνά

Λήμνος, 12μ., πλατεία ΟΤΑ

Λιβαδειά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Μουδανιά, 11 π.μ., πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ. πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., παλιό Πάρκο

Πύργος, 11 π.μ., πλατεία Σάκη Καράγιωργα

Ρέθυμνο, 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Ρόδος, 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Σάμος, 12 μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σητεία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σπάρτη, 12.30 μ., πάρκο ΟΣΕ

Σύρος, 11 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Τρίκαλα, 10 π.μ στο Εργατικό Κέντρο

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Τύρναβος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά, 10.30 π.μ., Παλιά Αγορά

Χίος, 11 π.μ. πλατεία Βουνακίου